Ik had kunnen openen met een mooi plaatje van de nu weer begonnen sneeuwval aan de zuidkant. Ik koos voor een plaatje van de noordkant. In de Franse Alpen sneeuwt en jawel regent het al. Maar in grote delen van Zwitserland en Oostenrijk aan de noordkant is het grauwer dan grauw in afwachting van de neerslag. En die zal vaak ook beginnen als regen en maar geleidelijk overgaan in sneeuw. Dan vond ik dat wel een mooi beeld van zo’n skigroep op de vroege ochtend.

menuires_clocher0401

Kwam ik gisteren nog met een mooi bericht over sneeuwval in Les Menuires (zie meteo), moet ik vanochtend – zoals verwacht – helaas melden dat het regent in dit hooggelegen zeer sneeuwzekere skidorp op 1850m.

valthorens0401

Val Thorens heeft dan tenminste nog sneeuw op 2350m. Maar heel veel is het niet. We verwachten hier tot morgenvroeg tot 40cm en ook in Les Menuires is het morgenochtend zeker dik wit. Maar goed: het is voor veel mensen toch weer een erg matige skidag. Geluk bij een ongeluk is dat veel mensen op de wisseldag zaterdag niet skiën.   

champoluc0401

Hoe anders aan de zuidkant! Sneeuwgrens 1000m vanochtend. Misschien klimmens naar 1300-1500m later vandaag maar dat is voor veel skigebieden aan de zuidkant nog een veilige waarde. Dit is Champoluc in het Valle d’Aosta (zie meteo).

madessimo0401

In Madessimo sneeuwde het met kerst volle 2 meter. Daar komt vandaag minstens een halve meter bij. 

ovronnaz0401  

In Wallis is het nog een beetje speuren naar de mooiste sneeuwplaatjes. Deze is van Ovronnaz. Rest de vraag waarom de titel van dit bericht zo droevig is als toch een een mooie laag verse sneeuw wordt verwacht ook aan de noordkant tenminste tot Vorarlberg en het westen van Tirol? Met de laatste sneeuw in die gebieden boven 700m. Welnu het antwoord is tamelijk simpel eigenlijk….

accu0401

Om te beginnen trekken de gebieden die de sneeuw het hardst nodig hebben weer compleet aan het kortste eind. En met een sneeuwgrens die in Oostenrijk tussen 800-1200 meter zwalkt blijven heel veel dorpen zelfs in Vorarlberg praktisch groen. En mocht daar al 5 of 10cm vallen dan dooit die in de periode daarna als sneeuw voor de zon. Want de zuidwester is nog lang niet aan zijn einde zo zien we vanochtend duidelijk in de modellen. En de Franse Alpen?

sneeuwhoog0701

Ja OK in de allerhoogste skidorpen heb je een top wintersport maar als het zelfs in Les Menuires regent en niet alleen vandaag maar ook bijvoorbeeld komende dinsdag (motregen) en als er verder tamelijk veel bewolkte dagen zijn en de temperatuur gigantisch opveert na de sneeuwepisode van dit weekeinde, dan weet je dat het bar is en bar blijft met de condities in de allermeeste skigebieden waar Nederlanders en Belgen graag heen gaan.

0601zuidkant

We zitten nu natuurlijk wel in het laagseizoen en dat betekent dat velen – hopelijk – nu last minute voor de zuidkant gaan kiezen. Want als die zwakke zuidwester weer opsteekt na het weekeinde dan blijft er aan de zuidkant weer een koudebelletje kleven. Relatief natuurlijk ten opzichte van de grote warmte aan de noordkant. Zie op de kaart hierboven met temperaturen op 1500m.  

Ungewöhnlich mild auf den Bergen, in 2000m plus 3 bis 7 Grad.

Wat schrijft de Oostenrijkse weerdienst voor dinsdag, woensdag en donderdag? Lees het hierboven. het enige positieve is dat de dalen nevelig kunnen blijven en dat door het hoge dauwpunt (hoge vochtigheid) en de afwezigheid van wind de sneeuw beneden dus goed wordt geconserveerd. Maar ehhh sneeuw beneden? Welke sneeuw beneden? We gaan het zien morgen welke dorpen wel het geluk hebben even een opfrissertje te krijgen en waar het blijft regenen.

ensOostenrijk0401

 

En zo lijkt het toch nog een “horrorwinter” te gaan worden…. maar niet zoals sommigen eerst dachten. Hier een pluim voor de Oostenrijkse noordkant waarvan je haren te berge rijzen. Op basis van het ensemblegemiddelde houd ik staande wat ik gisteravond ook heb geroepen dat de Alpen uiterlijk de 14e overgaan op een regime van minstens gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar. 

pluim0401b

En ook voor de Lage Landen blijft gewoon staan dat 12 januari de hoge temperaturen voorbij zijn en dat we dan minstens op normale waarden uitkomen. Maar dat is dus nog een dikke 10 dagen peentjes zweten in de Alpen. In de Franse Alpen waar dus wel leuke sneeuw gaat vallen en in delen van Zwitserland en op de Arlberg zal de warmte ook een aanslag op de sneeuw zijn. De enige nog beschermende factor is de lage zonnestand. Eén ding kan ik je nu ook al op een briefje geven: zelfs als het dan eind januari / begin februari zou gaan vriezen en sneeuwen dat door de slechte basis offpiste de zuidhellingen in die maanden nauwelijks sneeuwhoogte kunnen winnen omdat de dan weer feller schijnende zon elke dump weer tamelijk snel zal wegpoetsen. Offpiste dan! On-piste valt het dankzij kunstsneeuw en het met pistebully’s vastleggen van wat er valt allemaal nog wel mee…

 valgardena0401

Maar hoezo dus rampseizoen? Er zijn vele tientallen skigebieden in de Alpen waar nu al droomcondities heersen en waar die condities alleen nog maar verbeteren. Inderdaad: in bella italia plus Wallis, plus Graubünden, plus de Arlberg, plus de Oostenrijkse zuidelijke gebieden van Kärnten tot Sölden en Ischgl aan toe. Wij hebben daar 3 partners waar we trots op zijn: Val Gardena, Livigno en Valle d’Aosta. Plaatje hierboven is Ortisei in Val Gardena vanochtend. Als het hier gewoon blijft sneeuwen zit heel het dal snor (alle webcams).

zinal0401

Ook het Val d’Anniviers (alle webcams) springt er zeker positief uit. Wallis heeft dan ook een gemengd noordkant-zuidkant-karakter waardoor je er bijna altijd goed zit. Op dit moment in de dorpen nog wel natte sneeuw maar dat draait vanavond bij. Morgenvroeg zeker yummie hier. Hieronder nog wat verspreide plaatjes van de zuidkant….

schoeneben0401

Schöneben – Graubünden

stelviolive0401

Stelviopas… oftwewel Stilfserjoch niet ver van Livigno.

ischgl0401

Ischgl bewijst dat het aan de Oostenrijkse noordkant ook erg meevalt als je maar dicht tegen de hoofdkam aan zit. Hier sneeuwt het al. De Zillertal Arena (zie meteo) komt later (een beetje) aan de beurt en Obertauern (zie meteo) zal ook sneeuw krijgen. Voor het overige is de klaagmuur hieronder weer geopend…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

52 reacties

Gesloten voor reacties.