Op dit moment de heftigste sneeuwval in de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. Dat trekt de komende twee dagen met en dikke dump dwars over het land zoals we dat graag in de Lage Landen hadden gezien.

Kijk eens op deze kaart voor de neerslag de komende 10 dagen. Wat valt op? Juist ja: nul voor de zuidkant en aardig wat aan de noordkant van de Alpen. Dat was tot dusver omgekeerd deze winter.Idem in het Amerikaanse model voor de komende twee weken.

Dinsdag kan het feest beginnen. Tot die tijd nog kurkdroog. Er zijn nog geen garanties voor een lage sneeuwgrens. Laten we zeggen dat je vanaf 1000m echt wel goed zit. Maar over wie hebben we het dan? Niet over de gebruikelijke wintersporttoerist. Je hoort genoeg Nederlands hier op de piste hoor. Maar het zijn mensen die hier werken en mensen die hier een vakantiehuis bezitten.

In Nederland duikt de hoofdrun op 16 januari met een heldere nacht nog eens onder nul zowaar in deze berekening! En de sneeuwkansen blijven tot het gaatje. Nou de modellen volgen blijft boeiend zo. Niet te veel waarde aan hechten. Vooral in het nu leven. Beetje grauw de komende tijd in de Lage Landen. Dat wel. Dus vertel eens wat leuks!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

30 reacties

sneeuwfanaat(Ron) · 8 januari 2021 op 09:41

Goed bericht ,ecmwf had vanmorgen ook een goede run met kans op invallende winter voor de ll.
De Ardennen zijn trouwens prachtig op dit moment zeg
https://www.meteobelgie.be/waarnemingen/belgie/webcam/259/waimes-sourbrodt
Kirsten kom er maar in!

carl · 8 januari 2021 op 09:56

Inderdaad , in de ardennen een dik pak sneeuw. Er ligt regio Hunningen nu een 35-40cm. Wel heel lichte sneeuw. Niet de grote dikke vlokken. volgende week zou er nog een pak kunnen bijvallen. Dan vermoed ik lichte dooi met wat regen. Niet al de sneeuw zal weggesmolten zijn die periode. Op langere termijn zijn de kaarten vanmorgen GFS om te smullen. Winterinval en een pak sneeuw voor de lage landen. Gaan de ardennen dan richting 50-60cm?

Tije · 8 januari 2021 op 10:05

Hajo, niet echt iets leuks, maar ik maak graag even gebruik van je aangeboden mogelijkheid om dissidente geluiden te laten horen over Covid-19.
Laat ik beginnen met een korte uitleg; dat we in Nederland en omringende landen de RT PCR test gebruiken, om te bepalen of iemand ‘besmet’ is met het SARS CoV 2 virus. Inmiddels is vrij algemeen bekend dat deze test alleen kan bepalen of een persoon tussen de 1 tot 3 moleculen virus RNA in zijn lijf heeft of niet. Een positieve test wil dus nog niet zeggen dat je besmet bent, maar goed. De onduidelijkheid die alleen al op dit punt heerst, komt doordat RT PCR methode nog niet eerder op deze grootschalige manier is gebruikt voor het vaststellen van aanwezigheid van een virus onder de bevolking. Op zich al bijzonder dus. Daarom dat je uitgebreide wetenschappelijk borging zou verwacht, zodat men vanuit dat perspectief in ieder geval weet wat men doet. Niets is minder waar, want voorgenoemde toepassing van de RT PCR berust op 1 enkele paper, gepubliceerd in januari 2020 in het journal Eurosurveillance (100% overheidsinstelling). De hoofdauteurs van deze paper zijn Corman en Drosten, maar ook Marion Koopmans is een van de auteurs. De paper is destijds binnen 27 uur door het peer-review proces gegaan van Eurosuveillance. Dat is zeer bijzonder want staat gemiddeld 172 dagen voor. Je kan dus afvragen hoe nuttig deze peer-review was.
Maar goed, wat wil nu het geval? Een groep van 22 wetenschappers , afkomstig uit werkveld en onder leiding van bioloog en gepromoveerde medicus Pieter Borger, heeft een tiental ernstige ontwerpfouten ontdekt in de gepubliceerde paper van Corman en Drosten. Deze ontwerpfouten zijn zeer ernstig en komen erop neer dat de RT PCR alles behalve specifiek meet voor SARS CoV 2. Enerzijds komt dit doordat de procedures niet gestandaardiseerd zijn en de primers niet gevalideerd, maar anderzijds is het punt dat de brokjes RNA waarop men meet, niet specifiek voor SARS CoV 2 zijn. Samengevat dat onbekend is wat RT PCR precies meet.
De groep heeft met zijn kritiek de formele wetenschappelijk procedures gevolgd en dus een retraction paper ingediend bij Eurosuveillance. Dat hebben ze in november al gedaan, maar tot op heden geen enkele inhoudelijk reactie, slechts een bevestiging dat de retraction paper is ontvangen.
Ondertussen dat Pieter Borger zijn voorkeur heeft uitgesproken om publiekelijk in discussie te gaan met deze en gene, bij voorkeur met Marion Koopmans. Opnieuw geen reactie, behalve ontwijkende manoeuvres.
Afgelopen week sprak een andere wetenschapper zich uit over het reviewproces dat de Corman Drosten paper heeft ondergaan. Dr. Simon Goddek selde vast dat het gehele review proces binnen maximaal 27 uur heeft plaatsgevonden. Dat is zeer, zeer bijzonder, omdat een paper normaal gesproken vier tot vijf keer aangepast moet worden op basis van kritiek van de peers en dat daarna ook nog type setting plaats dient te vinden. Dat laatste is zeg maar bronnenonderzoek. Samengevat dat het praktisch onmogelijk is dit al binnen 27 uur te doen.
Vanochtend kwam het bericht naar buiten dat Dr. Simon Goddek ontslagen is door zijn universiteit (Wageningen University) vanwege zijn kritiek. Inmiddels blijk ook dat de auteurs van de retraction paper bedreigd worden in hun privé sfeer. Linkjes met bronverwijzing plaats ik in een aparte comment.
Al met al zeer ernstige situatie want verder beknotting van academische vrijheden. Dit kenden we natuurlijk al vanuit het klimaatdebat, zoals jij dat zelf ooit ondervonden hebt, maar dat het nu zo direct invloed uitoefent op de maatschappelijke levenssfeer, dat vind ik ronduit bizar!

  Tije · 8 januari 2021 op 10:11

  Hier is de retraction paper te vinden:
  https://cormandrostenreview.com/report/

  Hier kun je de kritiek lezen die Dr. Goddek heeft op het peer-review proces van Eurosurveillance:
  https://twitter.com/goddeketal/status/1346428529664290816?s=20

  Hier kun je lezen hoe de Dr. Goddek en de auteurs van de retraction paper worden geintimideerd: https://twitter.com/naomirwolf/status/1347267414652641280?s=20
  (de moeder van een van de auteurs is bijvoorbeeld midden in de nacht gebeld met de bedreiging dat ze haar zoon in het gareel moeten houden, want anders….)

  Tim · 8 januari 2021 op 10:28

  Hey het is toch een weersite. Met voorspellingen over weer . Toch geen corona forum.. . Gooi die wetenschap lekker op Facebook daar zitten de specialisten.

   carl · 8 januari 2021 op 10:34

   inderdaad, elke keer opnieuw. Kom hier ook voor het weer. Is beetje domper op deze site. Elke keer de ellelange discussies. De ene die het beter weet dan de andere. pfff…

    Tije · 8 januari 2021 op 10:46

    Ach scroll er gewoon aan voorbij joh! Gezeur steeds.

     Stefan Kaptein · 8 januari 2021 op 11:09

     Tim en Carl steken liever de kop in het zand. Besef goed dat we door alle leugens en bedrog niet op wintersport kunnen en stelselmatig besodemieterd worden door onze zogenaamde politici. Dat er mensen zijn die de moeite nemen om dit bedrog te onderzoeken en aan de kaak te stellen is iets om trots op te zijn. Meelopres hebben we genoeg in onze maatschappij, maar meer kritisch geluid kan echt geen kwaad. En wat valt er nu te vertellen over het “winter” weer, helemaal niks. 5 Graden en regen en koud in de alpen. Misschien wat sneeuw aan de noordkant, maar dat moeten we nog maar zien te gebeuren. Dus weinig nieuws onder de zon. Ik zeg Tije, goed bezig en laat dat tegen geluid maar goed horen zodat men er niet meer omhen kan dat het allemaal bedrog is. Even voor alle azijn pissers, corona is er en je wordt er ziek van, dat is geen bedrog, alvast maar gezegd.

     Tije · 8 januari 2021 op 11:21

     Hear, hear, Stefan! Zo is het inderdaad bedoeld; de absurditeit dat je in vrijheid van je wintersport kunt genieten omdat men niet-gestandaardiseerde, ongevalideerde testmethoden misbruikt, die zelfs waterdamp tot virus RNA amplificeren!

     Tije · 8 januari 2021 op 11:36

     De absurditeit dat je NIET in vrijheid van je wintersport kunt genieten

     david · 8 januari 2021 op 11:42

     precies Tije goed, dat je dit nogmaals uiteenzet, de meeste mensen lezen dit alles niet en geloven maar de NPO en RTL nieuws verteld. Top stuk en goed uiteengezet zonder te technisch te worden

  Kirsten_dl · 8 januari 2021 op 11:19

  Een virus dat zo extreem gevaarlijk en besmettelijk is dat men mensen moet testen om te zien of je het wel/niet hebt ??! Kwee nie hoor…
  Mijn buikgevoel zegt; Kaspersky Anti virus says no.

   hjs · 8 januari 2021 op 13:34

   Dat denkt de grote meerderheid toch helemaal niet. Het virus is gevaarlijk voor oudere en of erg zwakke mensen. Veel jonge gezonde mensen zijn zonder of bijna zonder symptomen.
   En niks merken, bij hiv heb je eerst ook niks door. Toch redelijk gevaarlijk op termijn…..

    Kirsten_DL · 8 januari 2021 op 19:25

    Ja, precies ! Voor oudere en of erg zwakke mensen.
    Dus daarom sluiten we een jaar iedereen binnenshuis op, raden we zeer sterk af om te reizen, gaan we o.a. horeca, kapperszaken en schoonheidsinstituten een halfjaar op slot doen, niet-essentiële winkels regelmatig toe en dergelijke meer…
    Allemaal ruim voldoende om mensen failliet te zien gaan en het aantal depressies/zelfmoorden spectaculair te zien stijgen.
    Een gevaarlijk speelt men inderdaad…

  Paul A Club 1989 · 8 januari 2021 op 12:53

  Tije, hartelijk dank voor je bericht! Zeer bruikbare info. De discussie of het hier thuis hoort of niet, bepaalt Hajo. Laat de schapen voor wat ze zijn, in algemene zin, ik bedoel hier niet degene mee die gereageerd hebben of het hier wel of niet thuis hoort. Er gebeuren dingen die niet kloppen. Het is zorgwekkend dat tegenspraak hierover monddood wordt gemaakt.

Kirsten_dl · 8 januari 2021 op 11:29

Gisteren dagje Ardennen gedaan, 16,4km doorheen de prachtige bossen die er momenteel als een sprookjeswoud bijliggen.
Enkele smartphone foto’s, een uitgebreider verslag komt later vanop pc.

[url=https://postimg.cc/BtYqXZXd][img]https://i.postimg.cc/BtYqXZXd/IMG-20210107-123536.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/p5xPzyDH][img]https://i.postimg.cc/p5xPzyDH/IMG-20210107-132652.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/WhdsrRZt][img]https://i.postimg.cc/WhdsrRZt/IMG-20210107-145845-043.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/NLzcQNnt][img]https://i.postimg.cc/NLzcQNnt/IMG-20210107-152013.jpg[/img][/url]

[url=https://postimg.cc/hfQqvLFd][img]https://i.postimg.cc/hfQqvLFd/IMG-20210107-152022.jpg[/img][/url]

Bart (Amsterdam) · 8 januari 2021 op 11:44

100% eens met Tim en Carl. Ik kom hier echt alleen maar om te lezen over het winterweer, en met mij velen (waarvan helaas een deel inmiddels is afgehaakt). En groot compliment aan Hajo dat het bijna altijd leuk is om te lezen. Misschien een idee om het forum in twee delen te splitsen?
In januari is er altijd wat te melden over winterweer, ook als het onzeker is of we deze winter nog op wintervakantie kunnen. Wat betreft de Ardennen, deze website geeft altijd een mooi en actueel overzicht:
http://www.weerstationmaasmechelen.be/sneeuw/

  Kirsten_DL · 8 januari 2021 op 12:26

  Tsja… mensen die mij verwensingen toesturen omdat ik weleens een reactie m.b.t. klimaat, cojona maatregelen of iets dergelijks post is niet abnormaal maar nu er foto’s staan van sneeuw in de Ardennen ?!
  Geen haan die ernaar kraait… Wie is dan de azijn pisser en spammer ? 😉

   ErikRotterdam · 8 januari 2021 op 13:12

   Ik zou de foto’s graag willen bekijken maar als ik erop klik werkt de link niet.
   Ik moet heel specifiek Per foto het adres eruit kopiëren en plakken in de browser.

   Bart (Amsterdam) · 8 januari 2021 op 13:50

   Kirsten, mijn opmerking was niet aan jou gericht hoor. Ik lees graag jouw updates over de Ardennen. Ik kan jouw foto’s helaas ook alleen openen als ik de link copieer, maar het ziet er prachtig uit!

    Kirsten_DL · 8 januari 2021 op 16:26

    Ja jammer dat ik ze niet zichtbaar krijg. Heb onlangs aan @Hajo de vraag gesteld om een oplossing hiervoor ze zoeken, net als bij de vorige website, zodat je hier meteen foto’s kan uploaden en plaatsen zodat ze voor iedereen zichtbaar komen. Helaas nog geen reactie hierop…

     Aart · 8 januari 2021 op 23:29

     Dat je geen foto’s kan uploaden zoals voorheen, ligt aan de software van WordPress. Als iemand daar een oplossing voor weet, Hajo zal je wellicht belonen met een gratis tandemvlucht 🙂 (mijn woorden, niet die van Hajo).
     En @Kirsten heerlijke plaatjes. Mazzel dat je redelijk in de buurt van de Ardennen woont!

   Snowdreamer · 8 januari 2021 op 17:20

   Mooie foto Kirsten meer van dat wwil ik en ik wil ook in de krokus naar oostenrijk en daarmee basta.

    Kirsten_DL · 8 januari 2021 op 19:27

    Dank je !
    Mijn skivakantie is definitief geannuleerd voor 2021.
    We gaan zien wat het kersverse nieuwe jaar brengt en duimen maar voor meer geluk in 2022.
    PS ik zoek nog steeds een manier om foto’s zichtbaar te maken. 😉 🙂

Bart (Amsterdam) · 8 januari 2021 op 11:52

PS Ik lees dat er 10 cm sneeuw ligt op het drielandenpunt in Vaals. Het is best gek dat het KNMI hier geen weerstation heeft. Volgens mij is er zelfs geen webcam.

https://nos.nl/artikel/2363510-zuid-limburg-bedekt-onder-een-laag-sneeuw.html

Anton Kooren · 8 januari 2021 op 13:06

Niks te vertellen over het winterweer in de Alpen?? Tot volgende week dinsdag prachtig maar ijskoud en daarna geeft bergfex een regelrechte dump voor een groot deel van de Alpen…

  Stefan Kaptein · 8 januari 2021 op 13:25

  Je zegt het zelf al, Bergfex, dan kan je net zo goed de fabeltjekrant lezen. Die hebben nog nooit sneeuw goed voorspelt, voorspellen meestal te veel. Maar wie weet, hebben ze het nu een keertje goed.

Gesloten voor reacties.