isola1702

Sjors, onze grote Isola 2000 fan, stuurde gisteren bovenstaande foto. Bijschrift: Even een vers stokbroodje halen. Wordt weer een mooie poederdag. Toegestuurd door een vriend die hier woont. Wil gelijk weer terug. We leven met je mee Sjors. Tja, Demi heeft het hier helemaal waargemaakt.

isolaavalanche

Gisteren aan het einde van de middag stopte de sneeuwval. Vandaag was het al behoorlijk zonnig. Het lawinegevaar is volgens deze vlag 3 of 4. Iets noordelijker in de Hautes Alpes overleed zondag een echtpaar in een lawine. Toerskiërs die weer eens typisch op een weekeinddag aan hun einde komen omdat de toerplanning niet op de sneeuwcondities en weersomstandigheden was afgestemd maar op de werkgever. Misschien moeten ze toerskiën maar eens verbieden voor iedereen die niet zzp is of zo?

gourette-avalanche

In de westelijke Pyreneeën kwamen 5 wandelaars in Gourette onder een lawine. Allen overleefden. Twee worden wel in het ziekenhuis van Pau behandeld. Het gebeurde op een weg die vanwege lawinegevaar al twee weken is afgesloten maar waar wandelaars nog veelvuldig gebruik van maakten. In Frankrijk is deze lawine terecht groot nieuws! Ook goed voor je Frans. Een van de mooiste Franse woorden is ensevelis. Bedolven betekent dat!

pandora

Na Demi komen nu nog enkele schitterende dagen. Die duren precies tot zaterdag. De mazzelp…..  Dan begint de sneeuwfase Pandora met in de avondrun van het Europese model deze accumulatie. Wat mij betreft kunnen Val Gardena gangers echt wel duimen voor een mooi resultaat. De noordkant mar een beetje. Ook in de Franse Alpen. Livigno kanshebber voor de winst.

[metaslider id=55700]

Tja maar het wordt wel gewoon keihard een …. zwarte zaterdag. Vooral in de Franse Alpen. Als er echt maar 20cm valt kan het meevallen, maar alle accumulatie is overdag. Het begint ’s ochtends en gaat de hele dag door. Sneeuwgrens dalend van 1200m naar de laagste dalen. Dat helpt ook niet echt. Nee, het kan in de Franse Alpen de tweede echt problematische reisdag worden van dit seizoen. Datzelfde geldt natuurlijk voor de zuidkant en voor de Alpenpassen die kant op.

kiki

Michel Janse stuurt deze foto van zijn dochter Kiki uit Gerlos. Hé dat is gek! Zo heet de dump na Pandora. Rara hoe zou dat nu kunnen. Nu ja. Fréderic heeft de afgelopen dagen goed werk geleverd met het in kaart brengen van wat Pandora en Kiki en misschien ook Femke gaan brengen. Het staat er allemaal nog op. Hij waarschuwde terecht voor een zwaar bewolkte week. Zal het echt zo zijn dat ik als ik met mijn gezin in de Rudolfshütte in het skigebied Weisssee Gletscherwelt bij Uttendorf zit aankomende week dat we dan alleen maar in de wolken zullen zitten op 2315m? Of zijn er lichtpuntjes?

zondag2ekrokus

Het grootste lichtpunt in Oostenrijk en ook elders aan de noordkant is zondagmiddag. Helemaal aan het einde van de middag gaat zelfs de sluierbewolking eruit. Vanaf maandag hebben we dan al te maken met Kiki.

maandagregen

Fréderic waarschuwde al: dat het ook het moment dat het nog weer eens heel kort zou kunnen regenen tot boven 1500m. Gaan wij in de Weisssee Gletscherwelt niet meemaken gelukkig. Vanaf maandagavond is het weer kouder en zal er boven 1000m geen regen meer zijn. Nu ja donderdag zou het nog eventjes weer tegen de 1500m kunnen kruipen. Als de klachtenstroom meevalt en de sneeuw het houdt ziet het er goed uit voor mijn tweede boude voorspelling. Een beetje duimen moeten we wel..

dikkesneeuw

Alleen aan de zuidkant veel zon de volgende week. Aan de noordkant komt die zon gewoon niet ongebreideld terug.Woensdag kan het in de Franse Alpen misschien even yummie zijn. Zonnetje en zo. Vrijdagochtend dan dit beeld…. sneeuwgrens allerlaagste dalen. Gelukkig niet op zaterdag want dan heb je een hele zwarte zaterdag. Niet dat het zaterdag nu droog is in de berekening maar niet zo bar als dit.

accu1702

De totale berekende accumulatie tot vrijdagmiddag is dit…. toch echt een sneeuwrijk seizoen.

westzaan1702

Maar niet vorstrijk in de Lage Landen. Carmody Hulskamp perste er vanochtend nog wel deze schitterende foto uit in Westzaan. Al een heel stuk beter dan 2013-2014 deze winter dat wel. Vannacht ook weer nachtvorst op uitgebreide schaal. De opmaat voor 2015-2016? Wat mij betreft wel.

niagara-ice-frozen_2842802k

Voor the real thing moeten we aan de andere kant van de grote plas zijn. De Niagara Watervallen voor de tweede winter op rij bevroren. Hierrrr een hele serie foto’s zoals de bovenstaande. Schitterend. Ook Weather.com is verplichte kost. Je kunt het gewoon niet bijbenen allemaal! Deel de meest spectaculaire dingen maar weer in de reacties vanavond…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

46 reacties

Gesloten voor reacties.