Berghotel Rudolfshütte is weer eens dat all-inclusive cruiseschip dat door een onstuimige oceaan ploegt, zij het met onwankelbare stabilisatoren. Oftewel het ligt vast verankerd op een rots terwijl het noodweer het hele landschap opslokt. Einde van de maand ben ik er weer eens twee dagen en ga ik er eens een tandemvlucht maken met een volger. Omdat er nooit wordt gevlogen en je – met koppie erbij – juist dat moet en kunt doen wat nooit iemand doet. Zoals ongetraind een elfstedentocht rijden. Wat jij?

Zoals ik het nu zie sneeuwen en met deze weerkaart….

…. verwacht ik toch meer sneeuw dan bijvoorbeeld door Bergfex/ZAMG berekend.

Nog geen 5 centimeter gaat er vallen in de Kitzbüheler Alpen? Op mijn auto is in een half uur al een dikke centimeter neergedaald… we zien de uitschieters naar 40cm in 24 uur. En dat is wel realistisch. Doordat de sneeuw met een flinke westcomponent binnen blaast en niet met en zuivere NW of NNW zullen niet alle stuwingszones de volle bak krijgen. Het gaat om de ligging van bergketens ten opzichte van de wind.

De zuidkant is natuurlijk niet in voor de hoofdprijs momenteel. Wel is ook hier de blauwe hemel tijdelijk  verdreven. Vrijwel geen neerslag in de berekening.

Aan de noordkant heel mooi vanuit Berchtesgaden het contrast tussen winterse Alpen en de herfstige situatie verder naar het noorden.

Ja met die polar vortex die maar doorjaagt kom je sneller de oceaan over van Amerika naar Europa. Hoe lang gaat dat weerpatroon nog door?

Kijk hierboven maar meer naar de plaatjes dan de cijfers. Gaat het vandaag plus 6 worden hier? Lijkt me stug. Het blijft consequent rond het vriespunt nu. Vrijdag nog wat sneeuw in Oostenrijk.

De Franse Alpen krijgen donderdag al sneeuw en daar toch wel een mooi dumpje. Met een sneeuwgrens van rond de 1200m dus prachtig. Mooi voor de voorjaarsvakantie uit nog.

De Oostenrijkse noordkant schiet volgende week naar plus 15ºC op 700m.

Dat gaat samen met een mogelijke nieuwe storm in de Lage Landen zoals Jorne als eerste constateerde. Dat houden we in de gaten.

Mooi voor de vliegtijd tussen NYC en Schiphol wederom.

Op de langere termijn liggen beide modellen op dezelfde koers. Iets meer meanderende straalstroom toch wel richting laatste decade van deze schrikkelmaand. Daar zijn heus nog wel winterse verrassingen bij mogelijk. Maar zeker niet zoals de hoofdruns het nu berekenen.

Het Europese model heeft momenteel duidelijk de meeste winterkansen in de pluim…. één van de 50 lijntjes zit nu op ijsdagen. Werk ze allemaal vandaag!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

35 reacties

Gesloten voor reacties.