De afgelopen 48 uur kwam het tot flinke onweersbuien rondom de Alpen. Dit beeld kwam gisteren binnen vanuit Bad Tolz in Zuid Duitsland. Maar ook zuid Oostenrijk is flink getroffen door flink hagel, zoals Klagenfurt.

Deze beelden werden gisteren gemaakt in het centrum van Klagenfurt. Let op bij het afspelen dat je de audio volume laag hebt staan, de hagel maakt nogal veel lawaai. Je kunt je voorstellen dat zulke stenen nogal veel schade brengen, ORF schat de schade zelfs voor Karinthië op 20 miljoen euro !

Maar niet alleen in de Alpen trokken zware onweders over, ook vandaag kwam het in ons landje lokaal tot noodweer. Op een zwak koufront wisten enkele flinke onweersbuien te ontstaan in het Oosten. En dat is best bijzonder te noemen, want ook  vandaag is de stroming nog altijd Noordelijk. En dat is niet een gebruikelijke richting voor zware buien in deze tijd van het jaar. 

De komende dagen hersteld het weerbeeld langzaam wat bij ons en wisselen we eindelijk die Noorden stroming in voor een wat meer Zuid-Westelijke. Hoog Xerxes verliest  langzaam wat terrein op de Noordelijke Atlantische Oceaan en trekt meer richting de Azoren of Zuidelijker. Hierdoor kan de stroming weer vanuit het zuidwesten komen. Maar helaas ligt daar ook genoeg vochtige en onstabiele lucht. 

123_6

 Woensdag tot en met vrijdag zullen in 70% van het land droog verlopen bij stijgende temperaturen. Donderdag en vrijdag kan het zelfs 22 á 25 graden worden in het zuiden.  Maar van het weekend neemt de buiigheid helaas weer toe.  Of we zondag Nederland-Mexico overal buiten kunnen bekijken betwijfel ik nog. Onweersbuien tijdens de wedstrijd lijken geen uitzondering. 

zucht

 

En als we nog verder op termijn kijken dan ? Mwah, structurele veranderingen lijken nog ver weg.  De stroming lijkt zelfs weer wat meer de noordwest hoek op te zoeken met zwakke storingen en opnieuw getemperde temperaturen.

Gelukkig zagen we vandaag in Arendal, Noorwegen (hemelsbreed nog best dichtbij!) dat een koude stroming over een warme Noordzee leuke dingen kan doen. Hier werd een gave waterspout (windhoos op het water) gespot. Dit ontstaat door de botsing tussen koude (boven)lucht en het relatief al warme zeewater.  Zullen we dan maar hier voor gaan, voordat het pas later hopelijk echt hoogzomer wordt ? 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

6 reacties

Gesloten voor reacties.