20160504_100927

Laat me vandaag maar meteen met een bekentenis beginnen. In een groot deel van mijn leven bestonden er maar twee seizoenen, de zomer en de winter. Ik houd van kou in de winter, maar van warmte, ja zelfs hitte in de zomer. En die tussenseizoenen? Ach, voor mijn part mochten die gewoon overgeslagen worden. Zeven jaar geleden is er een derde lievelingsseizoen bijgekomen: de lente. Niet alleen omdat toen mijn oudste dochter geboren is en we toen een huis hebben gebouwd. Het is gewoon heerlijk om in maart in de tuin te werken terwijl je de eerste voorjaarswarmte op je gezicht voelt. In april krijgt de natuur dan kleur, en in mei volgt het groene van de bomen. En dat bij een almaar sterker wordende zon die vooral in mei uitbundig schijnt. Wist je trouwens dat mei klimatologisch de zonnigste maand van het jaar is, hoewel de zon in juni en juli langer boven de horizon staat? Heeft alles te maken met het nog steeds koele zeewater waardoor convectie onderdrukt wordt. En de mooiweer-fase waar we nu aan begonnen zijn bevestigt dat nog maar eens.

les saisies

Niet alleen bij ons is het mooi weer. Ook hier in Les Saisies in de Franse Alpen.

radar

En bij uitbreiding in een groot deel van West-Europa. Enkel in Oostenrijk hangen dikke wolkenpakken. Maar geen paniek, ook daar wordt het de komende uren vanuit het westen stilaan beter.

tmax_16050918_16050400

De komende dagen wordt het elke dag wat warmer, met vanaf vrijdag een serie warme dagen. Boven de +20°C dus. Maandag is net zoals gisteren het orgelpunt waarop lokaal de zomerse grens van +25°C gehaald kan worden, al geloof ik niks van deze kaart die de grootste warmte in Oost- en West-Vlaanderen berekent.

gfs-0-144

Op de langere termijn zijn wel veranderingen ontstaan ten opzichte van gisteren. Toen sprak ik nog over een mogelijk felle afkoeling eind volgende week wanneer het hoog boven de Oostzee naar het oosten zou doorschuiven en de Lage Landen steeds meer binnen de invloedsfeer  van een omvangrijke depressie boven Spanje zou komen. In de modelberekeningen van vandaag schuift dat hoog helemaal niet door, maar maakt eerder de omgekeerde beweging, …

gfs-0-192

… waardoor we nog wel steeds naar wisselvalliger weer evolueren, maar koude polaire lucht niet de kans krijgt om naar het zuiden uit te zakken. Gevolg is dat de temperatuur dan wel een stap terug doet, maar niet extreem veel. Ik denk dat het verstandig is om momenteel uit te gaan van temperaturen rond normaal voor midden mei. Overdag zo’n +18°C dus. Wat uiteraard lang niet slecht is.

ECM1-192

Maar er is nog een optie op warmer weer, want het Europese model berekent de vorm van het laag zo dat warme zuidelijke lucht ons nog steeds kan bereiken.

rart_16051018_16050400

En hoe zit het met de wisselvalligheid? Wel, daar kan ik net hetzelfde als gisteren op antwoorden. Hoe meer naar het zuiden van de Lage Landen, hoe natter. Vanaf dinsdag in België, …

rart_16051118_16050400

… en woensdag ook in Nederland.

rart_16051118_16050400 (1)

Maar ook hier nog lang geen zekerheid. Bij het Europese model houdt Nederland het volgende week gewoon droog.

ens brussel

Dat zien we trouwens ook in het GFS-ensemble. Op dat van Brussel zien we vanaf dinsdag verschillende neerslagpieken …

ens groningen

… maar dat van Groningen bijvoorbeeld is een heel stuk droger. Het zou me zelfs niet verbazen als daar de komende twee weken geen enkele drup regen valt.

rdev_geografisch

En dan moeten we deze kaarten weer bovenhalen, die van het natuurlijk neerslagoverschot en -tekort. Door de talrijke buien van de voorbije weken is er tot nu toe uiteraard nog nergens een probleem, …

neerslagtekort_verwachting

… maar dat het land gaat opdrogen de komende periode staat buiten kijf. Zo, en nu naar buiten want ik heb nog een tuin die ik moet tegen vrijdag klaarmaken voor het verjaardagsfeestje van mijn oudste dochter. Morgen maakt Leo het mooie weer!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

9 reacties

Reacties zijn gesloten.