Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Met een skipas kunt u 48 gondels en liften naar de 2 landen op de berg brengen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ontsnap aan het dagelijkse leven in deze prachtige omgeving.

Noordelijke helft Lage Landen grootste kans op sneeuwverrassing komende zondag

check ook eens

224 Reacties

 1. Jaco schreef:

  Fascinerend, kleine veranderingen maken grote verschillen. We blijven het volgen.

 2. Michael schreef:

  Kort bericht?
  Thanks Frederic

 3. Walter schreef:

  Prachtig weerbericht
  Probeer mijn vrouw wel eens uit te leggen waarom deze site zo leuk is. Nog niet helemaal gelukt
  trouwens.
  “komt toch vaak niet uit” zegt ze dan. Maar ik begin dan over de voorpret die minstens net zo leuk is.
  Als het dan uiteindelijk toch tegen valt heb ik in ieder geval toch even kunnen voorgenieten.
  Zo dit wilde ik even kwijt.
  En tussen twee ( ) ik geloof er dit keer wel in.

 4. Jolanda schreef:

  Spannend! Zou zo leuk zijn voor de kleinkinderen,als we hier in Leeuwarden echt sneeuw krijgen, zondag!

 5. Jolanda schreef:

  Mooi trouwens, een bericht alleen voor Nederland, daar ik niet op wintersport ga, en het van de winter hier moet hebben!

 6. Erwin schreef:

  Komende dagen wat koukwakkelen en dan komt de verzachting erin (ook EC pluim is hierover nu zeer duidelijk). GFS liet die trend van verzachting al heel mooi zien in haar opeenvolgende ensembles op termijn. Kans op een witte kerst schat ik persoonlijk op 7% maar zeker niet hoger dan dit langjarig gemiddelde. Komende dagen wat waterkoud en guur weer met hoofdzakelijk wat natte drab en dan gaan de temperaturen weer de lift in op termijn.

  • Sammie schreef:

   Kerst is pas over 18 dagen.

  • Jaco schreef:

   Gaaaaaaaaaaaap…..
   “Opeenvolgende ensembles”, je bent er wat trots op.
   Neigt naar narcisme….

   • Erwin schreef:

    Waar slaat deze opmerking op kerel??????
    Wat heeft het volgen van opeenvolgende ensembles en patronen daarin te onderkennen met narcisme te maken? Ben je goed bij hoofd?

    • Jaco schreef:

     Vraagt diegene die de kans op een witte kerst op 7 procent zet. Man, we weten nog niet eens wat er over 2 dagen staat te gebeuren. Maar die 7 procent haal je natuurlijk uit het feit dat je net iets anders naar de kaarten en ensembles kijkt als anderen. Ik stop met discussiëren, ik vind het leuk om de bijdrages te lezen, ik proberen langs je heen te lezen als dat kan.

   • Tije schreef:

    Eens! Beetje trollengedrag van Erwin, maar hij bedoelt het ongetwijfeld anders…

    • Erwin schreef:

     7% is de gemiddelde kans op een witte kerst. Meer niet. Als je hier gewoon realist bent wordt je als trol afgeschilderd.

     • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

      @Erwin Reageer aub niet overal continue op om je gelijk te halen!!!!!!!!!jouw bijdrage word echt wel gewaardeerd maar niet op ieder kritisch bericht richting jouw je gelijk proberen te halen dat verziekt de sfeer hier.Hou het bij af en toe een update omtrend de runs die worden mede door mij gewaardeerd…Amen

  • Arjan Ischgl schreef:

   Heb mij voorgenomen om niet meer of normaal op jou te reageren maar je maakt het mij wel verdomt lastig

  • Frederic schreef:

   haha. Nu moet ik toch even reageren Erwin.
   Weet je nog toen je eind november heel stellig zei dat we van 10 tot 15dec (verste punt van ensembles toen) naar verzachting gingen omdat het gemiddelde van de 850hPa-temp uiteindelijk zelfs 1°C boven het klimatologisch gemiddelde uitkwam? En ik dat onzin vond omdat een ensemble op termijn altijd naar het klimatologisch gemiddelde toe evolueert, los van het feit dat een ensemble maar een computermodel is?
   Waar is die verzachting van 10 tot 15 dec nu? De temp op 850hPa zal uiteindelijk gemiddeld 3°C onder de norm blijven. Sterker nog, voor de vijf dagen erna (tot 20 dec) laat het GFS-ensemble zelfs weer een lichte afkoeling zien (tot -4,5°C). En daarna (tot 23 dec) evolueert het ensemble ‘uiteraard’ weer naar het klimatologisch gemiddelde zoals gewoonlijk.

   • Erwin schreef:

    Ook jij weet Frederic dat je minimaal 50 waarnemingen daarvoor moet hebben. Dus als het wel kouder was geweest had dat ook niks gezegd over de betrouwbaarheid van 1 ensemble. Nu het nog meteen zachter wordt (maar ietsje later) ook niet.
    Dat heb je destijds ook onderkend vandaar dat we minimaal 50 gfs ensembles moeten volgen. Dat zou jij ook gaan doen.
    Ook dan ben ik zeer benieuwd naar de uitkomst want ook ik ben zeer benieuwd daarna.
    Dus bovenstaande opmerking zegt echt helemaal niets . dat weet jij ook als je eerlijk bent Frederic. Ik heb je hoog zitten dus deze opmerking vindt ik echt te kort door de bocht.

    • Erwin schreef:

     dus benieuwd of er enige ‘voorspelbaarheid’ uitgaat van de opvolgende lange termijn trends die de gfs ensembles ons tonen.

     • Erwin schreef:

      Daarnaast is je bewering pertinent onjuist dat een ensemble ‘altijd naar een klimatologisch gemiddelde evolueert’. Over een heel jaar genomen misschien wel maar niet over een specifieke periode.
      Komt er echt een winterperiode aan dan zien we toch wat andere ensembles dan we de laatste weken zien. Ik heb honderden voorbeelden daarvan opgeslagen. Maar goed dat terzijde.

     • Frederic schreef:

      Ik had al wel reactie verwacht Erwin 😉
      Je hebt gelijk, 50 ensembles hebben we gezegd. En in feite is dat niet voldoende, want de ene winter is de andere niet. Dit zou eigenlijk iets moeten zijn wat over een jaar of 10 loopt. Ik wou alleen maar zeggen dat de verzachting die in de GFS-ensembles zat er niet in die mate komt / is gekomen zoals ze er eerst instonden en jij ze ook oorspronkelijk bedoeld had. Dus je kan niet zeggen dat de verzachting ‘die al heel mooi in de ensembles zat’ gaat uitkomen, want ze is niet uitgekomen. Punt.
      En … uiteraard evolueert een ensemble altijd naar het klimatologisch gemiddelde op een termijn van 16 dagen vooruit. Kan ook niet anders als je in het begin van je ensemble veel lager of hoger dan gemiddeld start. Als je zegt dat je er honderden hebt opgeslagen die het tegendeel beweren, dan wil ik die wel eens zien. Dringend zelfs. Mogelijk dat het gemiddelde van het ensemble enkele graden van het klim gemiddelde afwijkt, maar die paar graden lijkt me een maximum.

     • Erwin schreef:

      Ook ik staak deze discussie maar Frederic. Blijkbaar weet je het ook in dat geval beter dus dan laat ik je in die waan.

     • Frederic schreef:

      ach, laten we gewoon zien waar het naartoe gaat

  • Mark (breda) schreef:

   Je hebt weer.nl gelezen zeker.

 7. Maurice schreef:

  Ik hoop dat alle sneeuw wel het Sauerland bereikt

 8. Thomas schreef:

  Toch wel leuk weerbeeld. Diep winters hoeft het van mij niet te worden, zolang het af en toe maar een beetje sneeuwt, af en toe beetje blijft liggen, etc. Volgens mij blijft het tot aan het einde van de berekeningen rondom de 2 a 3 graden. Dikke prima toch?

 9. Daniël (Heerhugowaard) schreef:

  Weerplaza is ook om; Sneeuw komt naar Nederland! Droge sneeuwkansen zijn zeer groot en reëel te verwachten inmiddels. ”Komende dagen wat waterkoud en guur weer met hoofdzakelijk wat natte drab en dan gaan de temperaturen weer de lift in op termijn” volgens Erwin vindt ik veel te negatief in dit geval. Zeker als NL onder een sneeuwdek komt te liggen is het helemaal ineens anders en gaan we een koude periode tegemoet. Ik denk niet dat in de verwachting van Erwin dit is ingecalculeerd. Maargoed, we gaan zien wie er gelijk heeft! Ieder heeft recht op zijn eigen mening, afzeiken is zo zonde van de sfeer hier. TIP: Lees over de berichten heen van de reageerders waar je niks mee hebt. Beter voor de bloeddruk 🙂

 10. maarten schreef:

  Wat een mooi vooruitzicht voor de LL.
  Al snap ik er nog steeds geen sneeuwbal van.
  EC,GFS en nog meer van die termen niet dat ik het hoef te snappen het is gewoon leuk jullie berichten te lezen.
  En nu maar kijken of purmerend ook kan mee genieten.
  Ik blijf jullie trouw volgen succes.

  • Kijk eens helemaal bovenaan de pagina @maarten, daar staat als eerste Weerkamer met een scrolldownmenu. Klik daar een keer op en kijk en wat er allemaal te vinden is, je leert wellicht wel wat bij over termen als EC, GFS, ECMWF, etc. 😉
   Je heoft het niet te kennen maar het is altijd leuk om er iets van op te steken.

 11. Koninks schreef:

  Temp hier in het oosten 3 a 4 graden was toch aanmerkelijk hoger voorspeld voor vandaag volgens Erwin zelf ronduit zacht. Brrr lijkt wel al winters hier.

 12. Frederic schreef:

  GFS06 is negatief over sneeuwkansen LL komende zondag.
  Middagrun hogeresolutiemodel van Duitse Offenbach daarentegen (en in sneeuwsituaties geniet dit model steeds de voorkeur) laat het nu toch ook in Vlaanderen langdurig en intensief sneeuwen:

 13. Erwin schreef:

  Persoonlijk verwacht ik de meeste sneeuwval vrijdagavond niet in het Noorden maar meer in de achterhoek zoals ik gisteren aangaf. De hoek van Doetinchem en omgeving.

 14. Tom schreef:

  Weerman Frank deboosere geeft voor zondag regen en natte sneeuw bij 5graden toch straf

  • Frederic schreef:

   Je weet wel. Eerst zacht communiceren, en dan kan het altijd kouder.
   Maag goed, de kans is reëel dat Frank (voor Vlaanderen) wel gelijk gaat krijgen.

 15. getjo schreef:

  een optimist koopt een staatslot en hoopt op de jackpot een pessimist kooopt er geen want hij wint otch nooit wat een realist koopt er ook geen en vindt dat hij 15 euro heeft gewonnen(niet uit gegeven) dit gevoel heb ik een beetje bij erwin

  • Stefan Kaptein schreef:

   Deze realist wint ook iedere maand bij de Staatsloterij, postcode loterij en al die andere troep…..ik doe namelijk niet mee.

   • Jeroen schreef:

    Maar Stefan, komt dat wellicht omdat jullie boor platform geen postcode heeft?

   • Koning Winter schreef:

    Verstandig, ik heb ook iedere maand eigen geld bij de Staatsloterij. Echter een ding heb ik wel eens gehoord van een medelander. Hij zei:” Ik ben niet heel erg slim en heb derhalve geen goed betaalde baan. Om toch rijk te kunnen worden moet ik wel meedoen want anders lukt dat nooit”. Daar moet ik hem dan weer gelijk in geven. Ik blijf voor wat betreft de staatsloterij wel geheel onthouder.

    • Stefan Kaptein schreef:

     Hij heeft gelijk. Met werken alleen zul je in Nederland nooit rijk worden. Daar zorgt dat tuig in den Haag wel voor. Maar dat is een discussie die we hier maar niet aan gaan.

 16. Ralf schreef:

  Het zeetemperatuur vandaag in Zandvoort is 8.8 °C.

  Statistische Gegevens voor 07 Dec (1981–2005) – gemiddeld: 9.4 °C, spreiding: 7.7 °C tot 11.3 °C

 17. Ralf schreef:

  Zeewater dus ongeveer 0,5 graden onder het gemiddelde van 1980 – 2005. Gaat wel de goede kant op zo

 18. Remko schreef:

  Kaarten en dus temperaturen schommelen best veel. Voor midden en zuid Zweden van strenge naar lichte vorst. Kortom er is geen peil op te trekken. Koudkwakkelen is het juiste woord. En de sneeuw, ik schreef het al: last minute werk. En dus ook de gevolgen.

 19. Spyfromthesky schreef:

  Nou ja dan. Dan ben ik even nu de optimist. Dordrecht krijgt een pak sneeuw voor zijn kiezen.
  Ik zie nu zoveel verschillende kaartjes dat Dordrecht in het gebied ligt.

  We zitten op een eiland, dus ook een eigen micro klimaat :>). De koude put ritssluiting vindt precies boven het eiland van Dordrecht plaats.
  Dit gaat gewoon niet meer mis. En zo niet, dan heb ik het mis.

  Dus alvast excuses dan voor ons als eilandbewoners van Dordrecht.

  Neem dit bericht als een speculum en laat je de pret niet drukken.

  Spyfromthesky(Arnold).

 20. Tobias schreef:

  Zelfs de NOS meld nu een sneeuwdek van enkele centimeters.. het moet niet Gekker worden. @Spyfromthesky Mooi verwoord haha! Ik gun je een halve meter in dort

  • Spyfromthesky schreef:

   Dank, maar in deze is mijn gun factor voor heel Nederland hoor. Wie weet wel in het weekend kunnen jonge vaders weer eens een roestige oude slee tevoorschijn halen.

   Wellicht eerst even schuren en wat gladder maken. Misschien de slee zelfs waxen met waxinelichtjes of te wel kaarsvet. In kaarsvet zit toch wel wat paraffine in.

   Spyfromthesky (Arnold)

   • Gerda Jakobs schreef:

    Wat dacht je van enthousiaste oma’s ? Lekker sleeën met de kleinkinderen! Ik heb nog een prachtige slee van toen wij jong waren 🙂 ijzersterk dat ding . Ik hoop dat je een heerlijk pak sneeuw krijgt Spy !

 21. Erwin schreef:

  Zowel Harmonie als WRF leggen het zwaartepunt van de sneeuw in het Oosten.

  http://www.mupload.nl/img/bgvbgzzoeh2o4.png

 22. Frederic schreef:

  amai. GFS06-ensemble is serieus verslechterd voor de sneeuwfase nu zondag/maandag. Ook voor Noord-NL

 23. Frank schreef:

  Bijzonder toch de fittie van een aantal hier Naar Erwin. Hij wordt hier al afgebrand om zijn verwachtingen op lange termijn terwijl de weermannen hier geen eens commentaar krijgen als ze er op kortere termijn naast zitten. Ik kan niet anders opmerken dan dat Erwin er met grotere regelmaat dichter op zit dan anderen hier. Jammer dat het steeds zo op de man gespeeld moet worden. Als je het dan zelf zo goed weet voorspel dan wat je zo graag wilt horen. Voordat ik commentaar krijg, ik heb het liefst heel veel sneeuw en ijs. Van november tot en met februari! Maar sommige voorspellingen hier lijken net een super lekker voorspel en op het moment dat je denkt nu gebeurd het komt je schoonmoeder binnen lopen. Laat elkaar aub

  • Hjs schreef:

   hij kan beter puur zijn eigen idee geven en niet reageren op de visie van de anderen.

   En de manier van reageren ook niet bepaald handig, te pas en onpas korte berichtjes, waarom niet een paar langere, duidelijke berichten.

   Zoals nu is het overduidelijk dat hij meer irritatie opwekt dan prettige informatie voor de meerderheid.

   En gelijk, tja, simpel altijd zeggen dat het niet echt winter wordt. Dat kan ik ook. 9 op de 10 x raak …..

  • Bas schreef:

   @Frank kijk uit wat je zegt! anders denken sommige dat je een alias gebruikt en je voordoet als iemand anders..

 24. hopjes schreef:

  Beste Frank,
  Dat komt omdat Erwin liegt/dan wel iets anders tiept dan de waarheid.
  En blijkbaar veel mensen zich irriteren aan Erwin zijn manier van reageren, aandacht willen krijgen en altijd zijn eigen standpunten en meningen door blijven drukken.
  Ik irriteer me ook aan hem en vind het jammer dat hij zich niet aan zijn eigen woorden heeft gehouden vorig jaar; namelijk dat hij hier nooit meer zou reageren!

 25. Thijs p schreef:

  Weet je wat jammer is, dat van de 58 reacties op dit moment van schrijven er 23 of door Erwin zelf zijn geschreven. Of het zijn reacties op zijn berichten. Een ruime 40 % gaat dus indirect over Erwin op zn beetje alle weersberichten. Misschien wordt het tijd dat er ingegrepen word door een beheerder. Dit is voor niemand leuk om te lezen zo. Een tip aan Erwin misschien moet jij ipv 10 tallen berichten een paar lange maken. Of je niet constant op de kast laten jagen. Voor de reageerders op, je het nou met hem eens bent of totaal niet, laat iedereen gewoon in zijn waarde en reageer niet overal op. Dit is net een slowchat.

 26. Frank schreef:

  tja maar het is wel een openbaar gastenboek, dus het staat je vrij om te schrijven of te posten,
  en dat hij zou liegen, weet ik niet heb ik geen aanwijzingen voor. ik lees zijn berichten voor de nuance op walhalla berichten zodat ik mij zelf niet verlekker, En ik kan mij nu eenmaal niet aan het idee onttrekken dat hij er soms dichter bij de werkelijkheid zit. Maar inderdaad, 4 of 5 berichten achter elkaar is ook overdreven. Maar die kun je dan ook sneller lezen of door scrollen. Het moet hier ook niet een soort televisie worden met maar 1 zender.
  Verder wil ik hier de boel niet ‘vervuilen’ dus het is verder aan de moderators hier.

  • Arjan Ischgl schreef:

   Het gaat niet om realisme, daar heeft niemand moeite mee. Het gaat om zijn belerende, betweterige toon en er constant een wedstrijd van wil maken.
   Erwin heeft heel vaak vragen van andere gehad of hij daar wat aan kan veranderen.
   Gisteren en eergisteren heb ik heel cynisch op Erwin zijn berichten gereageerd. Hij heeft mij gevraagd of ik daar mee wil stoppen. Ik ga dat doen en hoop dat Erwin zich ook wat meer openstelt voor vragen van andere.
   Internet forum of in het dagelijks leven, waar blijven we als niet meer naar elkaar probeert te luisteren

 27. RDH schreef:

  Man man man hou toch eens op met die aanvallen naar mensen toe. Ik krijg steeds minder zin om naar deze Site te gaan. Laat iedereen in zijn waarde. De ziet het anders dan de ander. Laat het lekker over het weer gaan.

 28. Leo H schreef:

  TIP
  Lees alleen wat je wil lezen en negeer dus degene die je niet bevalt. Doe ik ook en het werkt goed.

 29. Michel schreef:

  ik vind het vervelend hoe veel er over elkaar in plaats van over het weer geschreven wordt. erwin heeft het teminste over het weer in de meeste van zijn reacties. ik vind het wel ok dat er iemand met een eigen visie over het weer in de reacties deze noemt.

 30. Jeroen schreef:

  Zo nu de stop over de verwijten allemaal, wordt er niet gezelliger en witter van.
  Sneeuw in met name NL is altijd nowcasten, zeker met dit soort laagjes.
  Zaterdag weten we meer. Morgen kan het ook nog allemaal springen. Laten we eerst de waterbak van dadelijk verwerken en doen maandag wel een nieuwe analyse wie het dichtst bij de waarheid zat. Dat kan parallel aan de Hellman wedstrijd lijkt me.

 31. Filzmooser schreef:

  @Erwin,

  Probeer eens wat onder de radar te blijven, plaats niet teveel op één dag.
  Dat zal al een hoop frustratie schelen, persoonlijk hou ik wel van een persoon die durft in te gaan tegen onze weermannen maar maak er geen show van met het welles nietus spelletje.
  Maak een statement bv over 6 dagen geen sneeuw maar meer natte drap en als de weermannen het tegenover voorspellen zien wij als enthousiaste lezers vanzelf wel wie er gelijk heeft.

  • Remko schreef:

   Wetter.de op 10% voor regio NRW, dus grenzend aan een groot deel Oost Nederland. Maar in ieder geval meer dan 7 %, de gemiddelde kans. Overigens zijn zij wat sneeuw enzo ook wat milder geworden. Maar ja, het is ook een heel groot gebied dat NRW.

 32. Mooi bericht weer @frederic ! Nou maar hopen dat alle lijntjes op de juiste plek vallen en dan gaat het helemaal los!
  Maar het zal bang afwachten worden en vooral duimen, heel hard duimen zelfs! 🙂
  Komt er sneeuw, prima. Komt er geen sneeuw, ook prima.
  Feit is wel dat ik het huidige weertype spuugzat ben en er graag dringend verandering mag komen.
  Dan nog liever dubbele cijfers met zon erbij dan het huidige droevige druilerige donkergrijs bewolkt zooitje.

 33. Frederic schreef:

  GFS12 ook niet best voor sneeuw in LL op zondag. Eerst sneeuw, maar gaat snel over in regen

 34. Ab schreef:

  GFS 12z stroomt binnen en voor morgen mogelijk een leuke dynamische dag met 2 troggen. Eentje in de ochtend met kans op winterse buien aan de kust met hagel en natte sneeuw en daarbij ook kans op onweer. In de avond een 2de trog met nog koudere bovenluchten -8gr op 1500m en -40gr op 5km hoogte. En daarbij vooral landinwaarts een toenemende kans op sneeuwbuien met ook kans op onweer (thundersnow) aldus GFS 12z.
  Leuk weer een dynamische dag kan ik mij andere hobby ook weer eens ff oppakken fotografie 😉

 35. Erwin schreef:

  gfs 12u komt ook met een veel te noordelijke trekrichting van het laagje zondag. betekent dat overal de gevallen sneeuw zal wegdooien en dat het in de nacht al plus 5 graden is. Overdag op maandag plaatselijk al de plus 7.
  Zoals zo vaak berekende gfs het laagje te diep waardoor van een echt duikend laagje geen sprake is.
  Dit is slechts de hoofdrun van de gfs dus hopelijk verloopt het anders. Anders wordt het weer slush puppie weer (natte drab die geleidelijk wegregent in de n8 zodat er maandag niets van over is)

 36. Remko schreef:

  We evolueren naar het bekende, net niet. Maar het is nog geen zaterdag, dan weten we meer. En die tweede trog morgen kan ons zeker verrassen. Wetter.de had deze in de sneeuwanimatie er mooi op staan.

 37. fred schreef:

  Even een vraag algemene vraag anders schop ik misschien weer iemand tegen zijn benen.
  Een algemene vraag, ik heb die term wel eens gelezen of dat op deze site weet ik niet, maar wat wordt er bedoeld met neerslagafkoeling?, mocht iemand dat weten probeer het dan niet al te moeilijk te maken met weet ik veel termen.
  Probeer het maar makkelijk te houden zo dat, misschien andere en ik het ook snappen.

  • Menno schreef:

   Door intensieve neerslag daalt de temperatuur (licht), waardoor de sneeuwvalgrens een paar 100 meter lager kan komen te liggen dan te verwachten zou zijn op basis van de temperatuur.

  • kristof schreef:

   @Fred de afkoeling die gebeurd als de neerslag met groot debiet valt koelt de lucht eromheen af ;hoe groter het debiet(hoeveelheid)hoe groter de afkoeling.Dus bij smeltende sneeuw kan het gebeuren dat de sneeuw daardoor tijdelijk blijft liggen zoiets dacht ik..

 38. Bas schreef:

  En zo lijkt ook deze poging van koning winter te stranden voordat hij begonnen is.
  Alle Telegraaf koppen ten spijt. Er is heel wat over geschreven en gezegd, maar uit eindelijk gebeurt er geen moer. Wat is winterweer in de LL een kansloos verhaal geworden zeg. Gelukkig hebben we jan en feb nog….

  • Ab schreef:

   Daarom is en blijft sneeuw erg nowcasten tot op de dag zelf 😉 En ja de media heeft idd weer erg overdreven koppen geplaatst terwijl er toen nog niets beslist was of er wel een dik pak sneeuw zou gaan vallen zoals die telegraafkop luidde haha..
   Ik trap daar toch nooit in en negeer dat soort sensatie koppen omtrent het weer. Toch meestal voor inkomsten meer niet.

   • Thijs p schreef:

    Hoezo, omdat het gfs het iets noordelijker berekend ? 24 uur geleden was het nog hosanna.

    • Ab schreef:

     Je moet naar alle modellen kijken niet alleen naar GFS . En was grote onzekerheid erover dus om dan al krantenkoppen te plaatsen ondanks die onzekerheid van NL krijgt een dik pak sneeuw aankomend weekend vind ik dan overdreven. Nogmaals sneeuw blijft nowcasten @Thijs p

  • Remko schreef:

   Wat een onzin opmerking. Als je goed leest en de kaarten begrijpt dan is er een tendens naar kouder weer. De componenten nu zijn zo bizar dat de computers er grote moeite mee hebben. Het kan zo maar omslaan, zelfs dit weekend nog, dus nog drie weken december met grote kansen. Voorwaarden voor echte winter hier zijn een verdere afkoeling van de Noordzee en opbouw kou in Noorden en Oosten. Dan kunnen de puzzelstukjes eerst goed in elkaar vallen. Ik loop al heel lang mee en in die tijd is het voorgekomen dat de winter zo maar aanklopte en binnenkwam. Stevige regen, zoals nu,die overgaat in natte en later droge sneeuw. Ok, wellicht is dit een speldenprik en is het vel dik om in een keer door te prikken. Dan maar in etappes. Houd moed.

   • Remko schreef:

    Slaat op Bas Ab.

   • Bas schreef:

    @Remko, Ieder zijn mening toch? Waarom iemand zijn mening afdoen als onzin opmerking? Wat is dat voor een rare manier van communiceren?
    Ik begrijp er waarschijnlijk niets van, want ik zie geen verder dalende tendens in de kaarten na het weekend, jij wel begrijp Ik? Ik zie steeds hele mooie dingen in de kaarten die als het puntje bij het paaltje komt steevast op niets uitdraaien. Maar nogmaals, ik begrijp er volgens jou niets van, dus waarschijnlijk zie ik het verkeerd.

   • Spyfromthesky schreef:

    Yep,

    Zo denk ik er ook in grote lijnen over. Ik vind het nu pokkenweer, maar er zijn genoeg voorbeelden van dit soort aanlopen dat ons later wel een winter opleverde.

    Spyfromthesky(Arnold).

 39. fred schreef:

  Ik vind de spanning wel leuk, wel of geen sneeuw.
  Menno/Kristof, bedankt voor de reacties zo te lezen moet het dan wel behoorlijk door sneeuwen?.
  Leo het gaat zeker een groot artikel worden!, waar mee je bezig bent voor de mensen die het niet weten, Leo heeft sinds 30 aug mij iets gezegd ik kom met een artikel over code geel, het excuus ik heb nog meer te doen gaat nu niet meer op.

  • Leo schreef:

   Ha. Dat maak ik zelf wel uit; ik ben je geenszins verantwoording schuldig.
   Desondanks wel even een korte uitleg: iets dergelijks is een zomer-topic. Helaas is het er toen inderdaad niet van gekomen. Nu (en oom al omdat e.e.a. verrassend vroeg aanving) de winter (m.n. in de Alpen waar deze site toch eerst en vooral op gericht is) bruut om zich heen grijpt is daar geen ruimte voor en al helemaal geen behoefte aan. Het reeds geschreven concept publiceer ik volgend voorjaar.

 40. Thijs p schreef:

  Op de site onweer-online is net een hele uitgebreide update gekomen van Johann, voor aankomend weekend. Zeer mooi en leuk stukje leesvoer. Die hij op zijn eigen site zet en verder zou actaliseren met de nieuwe kaarten vanavond.

 41. Sjaak schreef:

  En ergens iets in mij zegt dat de laagjes zuidelijker doorkomen dan nu.
  morgen maar eens kijken.
  Steeds zien we mooie kaarten waarbij er dichterbij veel geknabbeld wordt om aansluitend toch weer iets kouder uit te pakken.
  Zoiets dergelijks zou mij werkelijk niet verbazen morgen.

 42. Joalie schreef:

  Komt er vanavond eigenlijk al een reis weerbericht?

 43. Tobias schreef:

  Het NOS Journaal is iig nog positief gestemd met de sneeuwverwachtingen…

 44. Erwin schreef:

  pas als de harmonie, hirlam en wrf er mbt zondag de brui aan geven ben ik overtuigd. Het laagje kan echt nog wel zuidelijker komen dan gfs berekende zojuist in de hoofdrun.

 45. Hoe gaat het trouwens in onze prachtige Ardennen en de Oostkantons verlopen?
  Ligt het net voldoende hoog genoeg voor sneeuwval en zal het voldoende koud zijn ginds?
  Want tenslotte is het maar anderhalf uur rijden (als ’t verkeer meezit en er geen files zijn…) 🙂

 46. Erwin schreef:

  EC 12u laat het laagje ook veel te noordelijk trekken waarbij de regen zeer snel volgt na de eerste sneeuw. Alleen in dat geval zit het uiterste Noorden in de sneeuw. Ach dan kijken we wel naar de webcam bij de Martine toren.

 47. Mark (breda) schreef:

  Op rtl nu bij weerbericht geven ze kans op sneeuw voor zondag. Geen uitspraken over hoeveelheden.

 48. Erwin schreef:

  Persoonlijk verwacht ik dat bepaalde weerbureau`s die zo stellig waren over een pak sneeuw op zondag de map `damage control` weer uit de kast mogen halen. Ik hoop dat het niet zo is maar het ziet er toch iet zo heel rooskleurig uit, op zijn zachtst gezegd…
  Maar goed het is nog 72 uur…

 49. Cors schreef:

  Harmonie heeft er zin in, 10 cm op de Veluwe zaterdag 🙂
  “http://wxcharts.eu/charts/harmonie/low_countries/12/snowdepth_048.jpg?2017120712”

  • Erwin schreef:

   @Cors, dit zou het resultaat van de 2e trog van vrijdagavond en eventueel nacht naar zaterdag moeten zijn. Lijkt mij schromelijk overschat, zeker gezien Hirlam juist neerwaarts heeft bijgesteld voor vrijdagavond.
   Juist Sauerland en omgeving krijgen in deze laatste Hirlam, wel een mooie laag sneeuw morgenavond.

 50. nils schreef:

  BREAKING!!
  Tijdens het weer van het nos journaal zei Peter Kuipers Munneke het volgende:
  “als de timp uh temperatuur onder nul komt dan blijft de sneeuw liggen maar als de timp uh temperatuur boven nul komt dan dooit de sneeuw weer weg.”
  Deze wijze uitspraak wilde ik jullie niet ontnemen!

  • Roy schreef:

   Haha. Aan zijn naam zal het niet liggen. Klinkt als een professor die ooit een nobelprijs won in de 18e eeuw. 😉 Ach ja hij doet het niet slecht..

   • Remko schreef:

    Heb je er van als klimatologen zich met het weer gaan bemoeien.

   • nils schreef:

    Ik moet er alleen vreselijk om lachen! De man heeft vast genoeg kennis in huis maar presenteren is ook een vak. De hele dag bedenken wat je gaat vertellen en dan een hele grote open deur intrappen 🙂

  • Leo schreef:

   Haha. In het verlengde daarvan (hier geef ik overigens het gelijk aan Reinier): het is volgens Ed Aldus niet toegestaan te spreken over dooi als sneeuw smelt bij temperaturen boven nul ( 😉 )
   Lees de discussie onder deze tweet:

 51. Snowfever schreef:

  Laat ik nou net morgen naar het Sauerland gaan! Volgens zit het daar wel snor komende week. Maar ik hoop echt dat er in Nederland nu ook eens pak sneeuw valt.

 52. Erwin schreef:

  WRF houdt voet bij stuk en laat de koudelaag hardnekkiger zijn en dus vrijwel het hele land in het geel zondag (sneeuw).
  Laten we wat WRF betreft allemaal op (code) geel hopen!!! Fijnmazige modellen blijven we volgende de komende dagen.

  http://www.mupload.nl/img/pe0y0lanzfwp6.png

 53. Cors schreef:

  WRF voorspelt ook aardig wat sneeuw voor het binnen land (Veluwe)
  “http://www.wetterzentrale.de/nl/topkarten.php?map=15&model=wrf&var=25&time=72&run=12&lid=OP&h=0&tr=6&mv=0”

 54. Erwin schreef:

  Onderstaande over het WRF:

  Eén van de grote voordelen van het WRF model is de hoge modelresolutie. Het model berekent voor ruim 2.650 vakjes van 4×4 km in ons land en 12×12 km in heel Europa een unieke verwachting. De meeste wereldwijde weermodellen, rekenen met vakjes van 20×20 km, waarvan er ongeveer 105 in ons land passen. Het Weerplaza WRF model (4 km) biedt dus ruim 25 keer zoveel detail! Omdat het model veel rekentijd kost, gaat het helaas wel minder ver vooruit: tot 72 uur. Het is dus met name geschikt voor de weersverwachting voor de korte termijn.

  Komende 72 uur ga ik dus vooral naar Hirlam, Harmonie en WRF kijken. EC en GFS zijn te grof om echt te (S)nowcasten.

  • Frederic schreef:

   maar toch … EC-pluim voor zuidelijke helft NL (en dus ook België) is drama. Maandag zelfs +10°C mogelijk. pffft. Van ironie gesproken.

   • Erwin schreef:

    Frederic,

    Als iedereen hier eerlijk en realistisch naar de nieuwe EC pluim kijkt is er maar 1 conclusie: geen winter de komende 2 weken. Pluim is wel iets beter geweest van EC dan nu maar nooit echt winters. Ik heb dat ook laten zien aan de hand van de gespiegelde EC pluim enige dagen terug.
    Het is helaas niet anders. Ik had het ook heel graag anders gezien.

    • Frederic schreef:

     Diep winters met Scandihogen en zo niet nee. Daar zijn we het allebei al weken over eens. Maar +10°C op maandag ??? Dat stond op geen enkele van de 30 laatste GFS-ensembles (op heel soms eens 1 enkel lid na). En ik kan het weten want ze staan hier allemaal op mijn pc 😉 . Ze kwamen zelfs niet in de buurt van +10°C
     Ik zou er bijna nog meer anti-ensemble van worden

     • Erwin schreef:

      @Frederic,

      ben ik volledig met je met eens maar de gespiegelde EC pluim va enkel dagen terug zou toch ook de wenkbrauwen hebben moeten fronsen. Daarnaast bleek GFS er nog veel verder naast te zitten dan EC met haar berekeningen voor een langdurige koelere en gure periode. Ik heb nooit in een koude periode geloofd de komende weken zoals bekend maar zeker ook niet de enorme verzachting al op maandag verwacht waar EC nu al mee komt…..
      De Nacht naar maandag had ik op sneeuw gerekend met een enorme maandagochtend file tot gevolg. Ook ik ben uiteraard zo sportief dat te onderkennen. Het weer laat zich niet ‘vangen’ of regisseren. Vandaag ondervinden we dat weer eens helaas.

 55. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Geeft EC 12 uur nog perspectief voor Laaglandsneeuw op 11 december?
  http://img.meteocentre.com/models/ecmwf_eur_fr_12/GZ_PN_096_0000.gif

  • Dirkjan schreef:

   ik zie temperaturen staan van 5-7graden, dat word wel erg natte sneeuw. Maar wel met oosten-wind, dus een zuidelijk laagje! ik snap er niets meer van!

  • Frederic schreef:

   Nope. Dat is al een tweede laag. Het eerste laag is dan al met zijn zachte lucht over de LL gespoeld. Jammer. Het zal voor een andere keer zijn. Nu ja, we hebben wel nog de buien morgen en overmorgen + de sneeuw op zondag voor de regen uit.

 56. Remko schreef:

  @frederic. Jouw duikend laagje zou ik fopduikend laag willen dopen. Ik kijk naar Vitesse en dat schoot me te binnen. Vind hem zelf wel aardig.

 57. getjo schreef:

  Daar gaan we weer!Jammer maar helaas en erwin mijn comlimenten

 58. getjo schreef:

  Daar gaan we weer!Jammer maar helaas en erwin mijn complimenten

 59. Cors schreef:

  Het seizoen voor vette worst happen is weer begonnen 🙂

 60. Edwin schreef:

  Het is nog geen zondag!

 61. Erwin schreef:

  Op weerwoord zag ik al de volgende reacties verschijnen: ‘tuinmeubelen kunnen weer naar buiten”

  I rest my case.

 62. Stefan Kaptein schreef:

  En opnieuw stel ik de vraag waar ik nog steeds geen antwoordt op heb gekregen. Waarom evolueren de kaarten wel steeds van mooi koud en sneeuw naar pislauw warm en regen en nooit andersom. Ik heb werkelijk nog geen één keer gemerkt dat een warme kaart evolueert naar een koude sneeuwrijke kaart. Iedere keer is het de worst voorhouden en echt een dag van te voren de deksel op de neus krijgen en toch weer warm water in de schoot geworpen krijgen. En met het is nog geen zondag zijn we er natuurlijk niet en is ook geen antwoordt op de vraag. Wie het weet mag het zeggen.

  • Erwin schreef:

   Als in maart opnieuw de conclusie zou zijn dat de winter opnieuw zacht is verlopen zullen we misschien terugdenken aan de heer Postma.

  • Jarno schreef:

   Dit is wel een paar keer voorgekomen. Dat er een dag kouder was dan voorspeld en dan steeds langer aan blijft houden.

  • Menno schreef:

   Ongeveer twee weken geleden stonden er ZW-walmen ohne Ende op het programma, dat is toch overduidelijk geëvolueerd in iets anders…

   • Erwin schreef:

    Heb jij gelijk in Menno maar wat we nu beleven is toch ook vlees noch vis…… Of niet dan? Regen overgaand in sneeuw is prima maar omgekeerd. Om te janken is het. Ook die EC pluim van vanavond.

 63. Frederic schreef:

  Goed, ik ga even wat anders doen. Skivakantie richting Frankrijk boeken.

  • Frederic schreef:

   iemand ooit al in Dévoluy geweest?

   • Breunis (Nature Trail) schreef:

    Adembenemend uitzicht!
    Over het skiën kan ik niets zeggen.

   • Dirk schreef:

    @Frederic. Ik vertrek binnen 2weken naar Devoluy ( La Joue du Loup) en ben er 4 jaar geleden ook al eens geweest met kerst.

   • Dirk schreef:

    La Joue du Loup is authentieker qua dorp dan SuperDevoluy. Het skigebied is niet super groot maar biedt voor mij voldoende afwisseling. De “Vu Ai Pi” bar is fantastisch.

   • Dirk schreef:

    Het was er 4 geleden ook niet druk. Enkel s avonds bij de verbindingslift tussen de 2 dorpen kan het tijdelijk wat drukker zijn.

   • Jaco schreef:

    @Frederic,
    Vorig jaar met oud en nieuw in la Joue de Loup, er was maar 17% open. Lift naar boven, zelfde lift kon niet terug, moesten naar een ander lift die uitkwam in superdevoly en dan met de bus terug. Bus reed maar een keer per uur. Het werd koud en op de laatste dag kon ik naar mijn eigen dorp skien op kunstsneeuw.
    Maar… Al er sneeuw had gelegen leek het me wel een mooi gebied, genoeg uitdagende pistes, de zwarte mur zag er eng uit zonder sneeuw. Ook heel betaalbaar, mooi chalets voor niet veel en een paar restaurants. SuperDevoluy is meer één grote flat gebouw.
    En er komt daar een bak sneeuw aan volgens mij en julllie.
    Wij gaan dit jaar met oud en nieuw naar Mittersill, Kitzbuheler alpen, ziet er goed uit nu, we hebben een nederlandse gids gehuurd voor 4 volw en 4 kinderen. De kinderen vonden dat in LaJoueduLoup toch wel vervelend, dat ze de leraar niet konden verstaan.
    Groet Jaco

   • Petra schreef:

    In de zomer 2016, destijds ook enkele foto’s naar wswm app gestuurd. Qua dorp is superdevoly puur wintersport in de zomer is alles dicht, een paar blokkendozen hotels en wat huisjes. Devoluy en La Joue Du Loup zijn ook echt meer dorpjes waar normaliter ook gewoon mensen wonen 🙂

    Ik heb net zomervakantie geboekt 🙂 We willen een keer aan een rivier staan dus dan maar een keer vroeg boeken :).

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Mooie bestemming Frederic?

  • Erwin schreef:

   dit (vakantie gaan zoeken)doe ik ook vaak om mijn frustratie af te reageren Frederic. Beter en gezonder dan om een fles wijn achterover te kiepen op zo’n avond:-).
   Ik voel met je mee want ik baal ook enorm dat zelfs de komende dagen het ons niet echt gegund is.

  • Frederic schreef:

   @all. Thx voor feedback.
   Kanshebbers momenteel zijn Risoul, Alde d’Huez of toch Dévoluy. Misschien toch maar eerst een nachtje over slapen en morgen pas beslissen.

   • Roy schreef:

    Grappig! de keer dat ik Devoluy heb geboekt, heb ik door een sneeuwgarantie van de operator om kunnen boeken. Er lag bijna geen sneeuw meer! Vervolgens naar Les2Alpes omgeboekt. Ik ben 2x in Alp d’Huez geweest. Een keer in april en een keer de laatste week van maart. Daarvan heb toen zelfs nog filmpjes gepost hier op WSWM. Even terugzoeken… https://www.youtube.com/watch?v=D9Nrws9O4W4 en deze https://www.youtube.com/watch?v=_UV3RHA_bmY Leuk gebied en met je skipas kun je ook 1 dag kosteloos skien in het nabijgelegen gebied van Les Deux Alpes met de gletsjer, die in de toekomst met elkaar verbonden worden. De keer dat ik er de 2e week van april was, was er slecht 1 lijntje sneeuw over om terug te kunnen skien naar Alp’d’Huez op 1860m. Alles was groen. Zo laat in het seizoen ga ik dus niet meer. Risoul staat ook op mijn lijstje overigens. Lijkt me wel wat. Succes met uitzoeken. 🙂

 64. Yaseen schreef:

  Uhm laten we eerst zien wat het laagje precies gaat doen, niks is nog zeker dus ook het vervolg niet. Rustig afwachten en genieten van de eerste winterse buien morgen!! hopen dat er een paar echte pittige tussenzitten met onweer!

 65. Eduard schreef:

  Dit waren nog eens tijden!

 66. Daniël (Heerhugowaard NH) schreef:

  Aan de ene kant wordt er gezegd dat je in dit soort situaties pas uren van te voren kunt voorspellen wat er gaat gebeuren ( (S)nowcasten ), maar nu wordt door sommigen alle tot dusver opgebouwde sneeuwkansen tot niets noemenswaardig kapotgerelativeerd en staan we virtueel alweer met lege kletsnatte handen. Soms snap ik het niet meer hoor…..

  • Erwin schreef:

   De komende 48 uur is nog wel wat mogelijk Daniel qua sneeuwsituatie op zeer korte termijn maar het vervolg is vrij zeker gezien de pluim en ook vrij dramatisch te noemen.

   • Daniël (Heerhugowaard NH) schreef:

    Het zou wel erg jammer zijn, het voelt alsof we ditmaal zo dichtbij zaten dat je het bijna aan kon raken. Lichtpuntje: Winter just started! En laten we hopen dat we in ieder geval een leuk winters weekend krijgen met leuke sneeuwplaatjes die hier gepost worden dit weekend 😉

  • Jarno schreef:

   Ik ook niet… best wel verwarrend en bizar. Laten we allemaal gewoon ook afwachten. Mocht er een sneeuwlaag komen dan zie je ook vaak dat het kouder blijft dan de voorspelling was. Velen praten alsof het allemaal al vast ligt.

 67. Stevevp schreef:

  Hallo, ik reageer niet zoveel, maar ik ben een liefhebber van deze wintersportsite. Wat ik zal schrijven zullen velen hier niet graag lezen, maar dat het als het dichterbij komt toch zachter wordt, verbaast mij eigenlijk niet. Velen zullen zeggen dat komt toch niet uit maar sinds augustus komen de lange termijjnvoorspellingen denk van de Amerikanen met een vrij warme, natte winter in Europa. Ik hoop echt dat ik het verkeerd heb! Het resultaat zullen we weten in maart ! Aan het wintersportweermanteam doe zo vort!

  • Stevevp schreef:

   Doe zo voort! Moet het zijn

   • nils schreef:

    is een behoorlijk gewaagde voorspelling hoor in een land met een zeeklimaat en geen bergen…

    • Leo schreef:

     Eens. Wat aansluit op het eerdere betoog van Frederic: lange termijn verwachtingen (zeker die van 3 maanden en verder vooruit) zullen ALTIJD evolueren naar het klimatologische gemiddelde i.e. zeeklimaat. Dat zou ook in bv 1963 zo geweest zijn 😉
     NB we beginnen pas; wat mij betreft valt er over de periode 18 december t/m 28 februari (de rest van de winter in het meteo-fictie gebied) nog NIETS te zeggen. Wel scoor je dus per definitie punten als je een verwachting uitspreekt die in de buurt van het klimatologische gemiddelde ligt 😉

 68. Jorne schreef:

  GFS 18z volgt z’n voorganger voor komende zondag, helaas! Het laagje zit weer noordelijk van Nederland en brengt dus sneeuw snel gevolgd door regen.

 69. Roland Bodegraven schreef:

  Ik zeg gewoon afwachten

 70. Remko schreef:

  Eigenlijk heel bizar wat er gebeurt. Geven we kleuren codes af, stormwaarschuwingen etc. Blijkt een en ander toch mee te vallen. Vaak zeg je dan, gelukkig maar. Toch vraag ik aan de echte deskundigen, klimatologen, weerkundigen, hoe kan dit. Van een kanaalrat weten we inmiddels dat we deze niet mogen onderschatten, maar wat zijn de factoren waarom het op zo’ n korte termijn toch wel vaak misgaat. Wie kan hier antwoord op geven?

  • Erwin schreef:

   @ Remko,

   Op korte termijn was al lang duidelijk dat het kritisch zou zijn hoe de laagjes precies zou trekken en hoe de sneeuwsituatie derhalve uit zou pakken. Op middellange en lange termijn zijn voor mij persoonlijk de kansen op een echte wintersituatie nooit echt kansrijk geweest. Dus van echt ‘misgaan’ is mijn inziens volstrekt geen sprake. Koudkwakkelen (guur weer) was wel een realistische optie.
   Er is gewoon (te) opportunistisch met de modellen omgegaan . Te veel focus op de members en Opers die wel winterweer lieten zien en het onderbelichten van de vele members die dat niet lieten zien. Dat is mijn mening.
   Wel is de verzachting nog forser dan verwacht op korte termijn.
   Bovenstaande is ook de reden dat ik in zijn algemeen pleit voor meer realisme. ‘Manage the expections” is een term die ik hier regelmatig laat horen.

   • Leo schreef:

    Je liegt en insinueert Erwin. En bent volgens mij uit op verwarring zaaien en herrie. Al te vaak betrap ik je op fouten (verkeerde plaatjes / links, temp. pluim EC combineren met sneeuwpluim GFS, KNMI onvolledig citeren, enz.)
    Hoe dan ook: telkens is door de schrijvers van onze berichten de onzekerheid aangegeven.
    Verder is dit té makkelijk scoren. Zie ook wat ik hierboven aan Stevevp schrijf.
    NB was het maar regelmatig. Konden we het managen:-) Het is: geregeld. Maar geen peil op trekken waar hoe en wanneer.

    • Erwin schreef:

     Leo, een volledig misplaatste beschuldiging die je hier uit en die je ook niet hard kunt maken. Daarnaast vind ik het nogal wat dat je zegt.
     Je hoeft het ook niet met mee eens te zijn want dat had ik uiteraard wel verwacht. Maar na zo´n grove reactie ga ik verder ook niet meer inhoudelijk naar je reageren. In zijn algemeenheid wil ik het volgende wel zeggen: als je als weerman in deze situatie de vele zachte oplossingen negeert (die er genoeg waren zoals ik in de gespiegelde pluim heb laten zien afgelopen dagen) dan kan van ‘misgaan’ zoals Remko hierboven poste absoluut geen sprake zijn. Van ‘misgaan” is pas sprake als vrijwel alle oplossingen eenduidig voor 1 scenario gaan en de werkelijke weersituatie daar toch van afwijkt. Dat ik hier af en toe per ongeluk een verkeerd plaatje of linkje of taalfout heb gepost doet daar niks aan af. Als ik hier regelmatig de dt fouten zie in de berichten kan ik daar ook wel wat over zeggen maar dat doe ik toch ook niet….
     Een kritische noot of realisme wordt hier blijkbaar niet gewaardeerd. Blijkbaar wordt ”realisme of per ongeluk een keer een fout linkje of plaatje plaatsen hier bestempeld als liegen/ insinueren.
     De kansen belichten is uiteraard prima maar plaats het dan wat meer in perspectief. Nu wordt het meer ‘selectieve perceptie’ waardoor de zachte members stelselmatig onderbelicht blijven die er steeds voldoende waren. Dat leidt dan tot uiteindelijk regelmatig tot teleurstelling. Maar dat mag niet gezegd worden helaas hier. Dat krijg je dit soort onterechte beschuldigingen naar je hoofd geslingerd. Bedankt daarvoor.

  • Leo schreef:

   Remko,
   Het is weer. Non-lineair, chaotisch. Het blijft lastig en zal dat altijd blijven.
   NB:
   – het blijven verwachtingen. KNMI geeft die (kleurcodes) af bij 60% zekerheid. Ik denk dan: beter teveel dan te weinig gewaarschuwd
   – Dat het “mee blijkt te vallen” ben ik niet met je eens. Doorgaans komen de waarschuwingen (i.e. de criteria daarvoor) vrij perfect uit. Geef eens een voorbeeld waar het nogal meeviel?

   • Remko schreef:

    @Leo. Ik kan me diverse keren herinneren dat er een stormwaarschuwing werd gegeven waar deze ons land net niet bereikte. Vandaar mijn opmerking gelukkig maar. We worden soms dagen, ook door het KNMI en RTL en PP, van te voren gewaarschuwd voor extreem weer. En, we worden afgescheept met een zwak aftreksel. Ik heb er geen statistieken van, maar in mijn bijna zeventig jaar is het best wel veel voorgekomen. ik dek dat we ons te veel baseren op computermodellen, die we nota bene zelf schrijven. En te weinig rekening houden met andere factoren. ik heb als correspondent van Jan Versteeg ruim 15 jaar mee mogen denken over deze zaken en er ook ( niet wetenschappelijk) onderzoek naar gedaan. Met anderen uiteraard. Maar laten we gezien de te harde discussie over deze simpele vraag, nauwelijks te beantwoorden, laten rusten.

 71. Jorne schreef:

  Terwijl ik rustig wat heen en weer schuifel op m’n laptop hoor ik het ineens tikken op het raam. Nee de sint is naar huis, het was zowaar een piepklein buitje met dikke druppels. Direct ging er een belletje rinkelen, het winterse weekend is begonnen! Opwinding schiet door m’n lichaam en met automatisme open ik al lopend naar het raam m’n weerapp… Voordat ik ben aangekomen bij het raam met een lantaarnpaal in beeld spiek ik snel op m’n telefoon, yes een klein buitje die net voor de kust is ontstaan. Ik open het gordijn en heb stiekem een beetje hoop op hagelstenen of iets anders dan regen. Ach ik zie het gelijk, gewoon 3 dikke druppels, tja het was ook tegen beterweten in. Terwijl ik als een kind in de snoepwinkel nog even voor het raam sta check ik de actuele temperatuur, 7 (!) graden. Ik denk:”hoe kan ik mezelf nou zo in de zeik laten nemen door wishful thinking?”. Ach wat maakt het ook uit, ik loop terug naar de luie stoel, eigenlijk totaal niet teleurgesteld maar gewoon een lekker onderbuik gevoel. De winterse prik is begonnen, de 7bf noordwester begint op gang te komen, de kaarten waar ik zo lang naar heb zitten staren. De kaarten die iedere keer een spelletje met of een spelletje tegen me speelden worden nu ineens werkelijkheid, laat de winter beginnen zeg ik tegen mezelf 🙂 Met de opwinding nog door m’n aderen besluit ik snel een reactie te schrijven, iemand die dit gevoel ook gaat krijgen dit weekend? Morgen gaat het pas echt beginnen, de kaarten hebben geen invloed meer op me, het is nu gewoon de weergoden tegen mijn wishful thinking

  • Roy schreef:

   haha Jaja.. terwijl jij naar die 3 regendruppels staart, loop ik met 2 paar ski’s door het huis! 1 berg met spullen, eten en drinken al midden in de huiskamer en dat moet ik morgen overdag in de auto zien te proppen. De winter is begonnen Jorne!! Yess 🙂

   • Jorne schreef:

    Wat een straf Roy 😉 Je breedste ski’s mee om op die 3,5 meter verse sneeuw te blijven drijven?
    Ik word morgenochtend ook weer wakker met zicht op m’n favoriete paar, geen schaamte haha, winter is in town!

   • Jorne schreef:

    Ha! Stond ik weer bij het raam, dit keer hagel van mn buien-bingokaart voor dit weekend af gestreept. Sneeuw, korrelsneeuw en onweer nog te gaan. Iemand nog meer toevoegingen?

  • Roland Bodegraven schreef:

   En zo is het!!!!

 72. Leo schreef:

  Sneeuwkansen op termijn / meteofictie zijn (vooralsnog? / het blijft maar één ensemble) wat afgenomen maar let op zondag:

  Zelden zo veel zekerheid zo ver van tevoren gezien. Let wel: kan ook natte sneeuw zijn.

  • Jorne schreef:

   Heb even door wat hoge resolutiemodellen gescrolld en daar wordt de bak regen die na de sneeuw zou komen in veel gevallen achterwege gelaten. Slechts nog wat buienlijntjes voor de kustprovincies. Dat zou het beeld toch wel een stuk mooier maken.
   Zie hier de ondersteuning van het WRF. Tijdens de passage mooie sneeuw voor heel Nederland met alleen de laatste druppels niet als “neige” aangegeven. 2m temperatuur tijdens het evenement 0 a 1 graden. Genoeg voor een sneeuwdekje denk ik.

   Zie hier het uitzwaaien van het sneeuwgebied, alleen aan de kust een plakkende lijn van regen, het zuiden oosten en noordoosten lijken bespaard te blijven van deze regen. Dit zou toch wel even mooie plaatjes geven denk ik!

 73. Robert schreef:

  Op korte en lange termijn is de gfs anti winters nee het zit er nog niet in. Wachten op een nieuwe winterprik

 74. Roland Bodegraven schreef:

  Zou er eeen verrassing in de maak zijn? Laagje draait mooi in. Who knows

 75. Daniël (Heerhugowaard NH) schreef:

  Kom er maar in Ab!

 76. Roland Bodegraven schreef:

  Staand voor het stoplicht krijg ik zowaar al natte sneeuw. Iedereen voorzichtig. Mark my words…. verrassing vandaag

 77. Roland Bodegraven schreef:

  N11 iw wit as we speak

 78. Robert schreef:

  Jep België ook al natte flatsen bij 2 graden

 79. Robert schreef:

  Hier inbelgie omgeving Zelzate alles wit nu

 80. Daniël (Heerhugowaard NH) schreef:

  Heerhugowaard nu ook natte sneeuw

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.