Zomerstorm Poly. Goed voor windkracht 11 en een windstoot van 146 km/u. De zwaarste windstoot sinds begin van de metingen in 1912. Net zo daar aan de kust waar mijn dochter woont. Die me ook bericht dat de tuin van mijn ex soort van is verwoest. Sowieso geen school natuurlijk. Eerst zijn kinderen snel afgehaald. Nu zitten er nog verschillende vast op school.

Wat een mooie krul. Wat dat betreft is het echt de “perfect storm”. In de Alpen ondertussen is het vrij rustig weer.

Hier mooi te zien wat eea veroorzaakt. Op 1500m gezien een flinke koudebel bij Schotland en een langgerekt front langs de Europese kust. Die krul boven Nederland kun je dan zien als een klappende zweep, als in een al sterke stroming er een plotselinge versnelling optreedt. Te kleinschalig om goed te worden berekend door de weermodellen dus geef het KNMI een break.

Nu dan maar wat dingen die we op Twitter of Youtube aantreffen… daar zie je ook vaak de hashtag #kanaalrat. Dat is het ook in zekere zin wel. In de winter hebben we daar nog wel eens mooi sneeuw van.

https://twitter.com/Matthijs85/status/1676499402591023106
Bullshit natuurlijk … die klimaatnonsens.
https://twitter.com/DCemischi1975/status/1676498641022746626

Afsluitend een blik vooruit…

Nu we toch bezig zijn ook voor Nederland de prognose die eigenlijk voor heel Europa geldt. Aanloop naar een paar flink warme dagen en dan zonder groot onweer of zo overgang naar mooi niet al te heet zomerweer.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Peter · 5 juli 2023 op 17:36

Allereerst jammer dat je maar zo weinig berichten plaatst Hajo
Best wel een hoop schade hier in kraggenburg van bomen enzo
In onze boomgaard ook veel schade aan blad en denk ook de vruchten al kan ik dat de komende dagen pas goed beoordelen wat de windschade
is
Hajo schrijft dat het knmi dit moeilijk kon inschatten en dan zal da zo zijn
Maar andere weersites zijn voor mijn gevoel de weg een beetje kwijt
5 a 6 dgn vooruit kijkend word er regen voorspeld en naarmate de dagen vorderen blijkt het niet te kloppen
En het lijkt alsof dat al langere tijd aan de gang is
Wat vind jij ervan Hajo?

    Hajo · 5 juli 2023 op 17:47

    Ach het weer is gewoon niet te voorspellen. Het klimaat evenmin. Maar het houdt ons bezig. En bij klimaat komen ze er (nog) mee weg.
    PS Het Icon D2 model is lang niet gek in de Alpen. Voor het weer de komende 12 uur. Buienradars ook voor de komende 1 a 2 uur.

Gesloten voor reacties.