Zomerstorm Poly. Goed voor windkracht 11 en een windstoot van 146 km/u. De zwaarste windstoot sinds begin van de metingen in 1912. Net zo daar aan de kust waar mijn dochter woont. Die me ook bericht dat de tuin van mijn ex soort van is verwoest. Sowieso geen school natuurlijk. Eerst zijn kinderen snel afgehaald. Nu zitten er nog verschillende vast op school.

Wat een mooie krul. Wat dat betreft is het echt de “perfect storm”. In de Alpen ondertussen is het vrij rustig weer.

Hier mooi te zien wat eea veroorzaakt. Op 1500m gezien een flinke koudebel bij Schotland en een langgerekt front langs de Europese kust. Die krul boven Nederland kun je dan zien als een klappende zweep, als in een al sterke stroming er een plotselinge versnelling optreedt. Te kleinschalig om goed te worden berekend door de weermodellen dus geef het KNMI een break.

Nu dan maar wat dingen die we op Twitter of Youtube aantreffen… daar zie je ook vaak de hashtag #kanaalrat. Dat is het ook in zekere zin wel. In de winter hebben we daar nog wel eens mooi sneeuw van.

https://twitter.com/Matthijs85/status/1676499402591023106
Bullshit natuurlijk … die klimaatnonsens.
https://twitter.com/DCemischi1975/status/1676498641022746626

Afsluitend een blik vooruit…

Nu we toch bezig zijn ook voor Nederland de prognose die eigenlijk voor heel Europa geldt. Aanloop naar een paar flink warme dagen en dan zonder groot onweer of zo overgang naar mooi niet al te heet zomerweer.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Peter · 5 juli 2023 op 17:36

Allereerst jammer dat je maar zo weinig berichten plaatst Hajo
Best wel een hoop schade hier in kraggenburg van bomen enzo
In onze boomgaard ook veel schade aan blad en denk ook de vruchten al kan ik dat de komende dagen pas goed beoordelen wat de windschade
is
Hajo schrijft dat het knmi dit moeilijk kon inschatten en dan zal da zo zijn
Maar andere weersites zijn voor mijn gevoel de weg een beetje kwijt
5 a 6 dgn vooruit kijkend word er regen voorspeld en naarmate de dagen vorderen blijkt het niet te kloppen
En het lijkt alsof dat al langere tijd aan de gang is
Wat vind jij ervan Hajo?

    Hajo · 5 juli 2023 op 17:47

    Ach het weer is gewoon niet te voorspellen. Het klimaat evenmin. Maar het houdt ons bezig. En bij klimaat komen ze er (nog) mee weg.
    PS Het Icon D2 model is lang niet gek in de Alpen. Voor het weer de komende 12 uur. Buienradars ook voor de komende 1 a 2 uur.

Gesloten voor reacties.