DSCN8795

Vrijwel het hele midden en noorden van het land heeft afgelopen avond en nacht te maken gehad met zeer zware onweersbuien. Vooral de bliksemactiviteit was bijzonder te noemen ! De ene na de andere verticale inslag volgde. Daarbij de gaafste rolwolk formaties en een flinke bak regen en hagel.

Zo kwam de 3e buienlijn Zwolle binnen. Wat vooral opvalt is de bijna non-stop bliksem activiteit.

MyBlitzortungStrikeMap4

Kijkend naar de inslagen kaart, kunnen we concluderen dat, m.u.v. Zeeland, West-Brabant, Zuidelijk Randstad en Limburg, vrijwel het hele land wel onweer heeft gehad.  Tenminste een indrukwekkende 80%.

11698508_999577250081892_591915368239808218_n

Ja prachtige beelden, dit is toch wel zeker het hevigste onweer  (rekende op enkel de hoge en agressieve bliksemactiviteit) sinds 2011.

download (9)

Vandaag een stapje terug betreft de temperatuur. We zitten in een vleugje koelere lucht. Maar deze is nog altijd goed voor temperaturen tot tropische waarden.  Vanavond en vannacht kunnen we de overblijfselen ontvangen van een onweerscomplex uit Frankrijk. Hierdoor kan het lokaal onweren vanavond of vannacht.

download (10) De zaterdag lijkt zich sterk te gaan gedragen zoals afgelopen donderdag. Helaas wordt het net niet zo warm als toen en de kans dat we het all-time warmterecord verbreken is gedaald. Want waarschijnlijk wordt het niet strakblauw. De lucht is verzadigd van resten van een nachtelijk onweer uit Frankrijk.  In het Westen helaas weer (door een vore) een wind vanaf zee.  En opnieuw gaat deze vore in oostelijke richting aan de wandel in de middag.

download (11)

En dan kunnen er s’avonds weer opnieuw onweersbuien ontstaan. Waar en hoe is opnieuw nog moeilijk te zeggen met dit dynamische weer. Alhoewel het Oosten een duidelijke voorkeur heeft in de modellen.

De dagen erna loopt het kwik iets naar beneden. De hittegolf zullen we tot dinsdag waarschijnlijk vast houden. Dat kan de laatste, zowel warme als/of  tropische dag worden.  Zo dan ga ik nu snel al mijn gemaakte beeldmateriaal van gisteren verwerken tot één film.

—-

Mijn compilatie van gisteren, vanaf 3:45 enkele fraaie slowmotion’s.

https://www.youtube.com/watch?v=F6-SixM8xEY

 


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

67 reacties

Gesloten voor reacties.