Ja het wordt drama op de Stelviopas vrijdag en dus zal de Giro er niet passeren. Ik zag nu pas trouwens hoe dicht die pas bij Livigno ligt en dus is het leuk om ook daar nog even te kijken. Sommige skiliften hebben er gedraaid tot 15 mei aan toe. Op de Facebook pagina Livigno Feel The Alps zien we op de achtergrondafbeelding de tekst: waiting for summer.

livigno 2205

Tja als je dit plaatje van vanmiddag ziet dan kunnen ze daar nog lang wachten. Het kwik? -1,8°C. 

trepalle2205

Tuurlijk kijken we beneden in Trepalle zien we groene hellingen. Maar ook hier sneeuwde het de afgelopen dagen wel weer eens. En nu komt de grote dump! Op de kaart bovenaan zie je dat er vrijdag tot in het dorp op 1800m wel 30cm kan vallen. En dat is dus net de dag dat de Giro d’Italia over de Stelviopas zou moeten. Leo wees er al fijntjes op dat het ook nog eens bitterkoud wordt.

yinyang3005

Tja dit yin yang gaat aanhouden tot eind mei zeggen beide modellen vanochtend. Jammer voor Spanje en Portugal waar het de laatste dagen van mei ook bewolkt en miezerig zal zijn. Hoe anders in Lapland! Daar is de bovenlucht meer dan 10 graden te warm voor de tijd van het jaar. Aan de grond wordt het lokaal twintig graden. Aan de poolcirkel dus! 

meanT_20132205

De po0lcirkel is 66,5° NB. Pakken we de gemiddelde temperatuur boven 80° NB zien we dat we de laatste twintig dagen juist onder gemiddeld zitten (273K = 0°C). Geen wonder dus ook dat als de deur vanuit die richting open gaat richting Groot-Brittannië, Lage Landen, de Alpen, Frankrijk en het Iberisch Schiereiland, dat het daar dan nog lang geen zomer is. Nu ja nog lang niet? We hebben gezien hoe verrassend het weer (vanuit het oosten) kan opknappen. Mijn vrouw en ik waren in Keulen en zaterdagavond klaarde het op en zondag was werkelijk een Mediterrane dag: strak blauw bij 25°C. 

hasliberg2205

Hier nog even Meiringen-Hasliberg vandaag op 1700m. De sneeuwgrens dus. En daar gaat vrijdag nog eens minstens 500m af. In de Lage Landen gaan we ook nog wat natte dagen door. of er in de Ardennen nog sneeuw zal blijven liggen is onduidelijk momenteel. We laten ons verrassen. Richting eind mei kan het in de Lage Landen alle kanten op. Ik pin me nergens op vast. We zitten klem tussen twee weertypes en we kunnen samen misschien duimen dat mijn Keulen scenario zich ook hier gaat voordoen eind mei begin juni.

Afsluitend nog een fraaie video van de Nenana Ice Classic. Het absolute record van 1964 is verbroken. Dit jaar viel de paal op het ijs (via een touw verbonden met een bel op de wal) pas op 20 mei om. De locals wedden jaarlijks veel geld op deze gebeurtenis. Meer info hierrrr. Lijkt me een traditie die we hier wellicht op de Rijn kunnen gaan invoeren in de komende decennia.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.