whistler0211

Whistler volg ik al een week en nu is het dan eindelijk een dump geworden: 25cm is gevallen afgelopen weekeinde.

whistler0211b

Heerlijk!

noordamerika-sneeuw

Nu zet die sneeuw door naar Californië. Het is hot news! Stevens Pass bij Seattle had de eerste sneeuw. In Lake Tahoe kan vandaag twee voet sneeuw vallen. Reken zelf maar even uit hoeveel dat is! Genoeg! Extreme droogte was hier afgelopen voorjaar nog het grote thema in de skigebieden. Ook hier lijkt El Ninjo netjes als verwacht de verlossing te brengen. net als in de Atacama woestijn. Klik hierrr als je de bloemenkiekjes gemist hebt.

Ondertussen is in Europa #laagwater het nieuwe trending topic.

#stukjevaren #nautictrans #klfotografie #desteeg #gelderseijssel #laagwater #autumn Een foto die is geplaatst door Kasper (@kasperlanting) op

Wetteronline.de heeft deze video van de lage waterstanden in de Duitse rivieren. In Zwitserland viel in oktober maar de helft van de normale regen. In Duitsland viel 79% van normaal, dus dat valt nog mee. accu2410 Sinds 24 oktober tonen wij dit soort plaatjes van de verwachte regen in Europa. Tja de stroomgebieden van Rijn en Donau zijn extreem droog momenteel. Alleen de Franse Alpen werden eind oktober nog even schitterend wit.   neerslagtekort0211 NRC brengt het verhaal in omloop dat wij in Nederland de langste droge periode zouden hebben sinds het record droge jaar 1976. Nou ik weet echt niet waar ze dat vandaan halen. Of wat ze precies bedoelen. Hierboven zie je direct al dat we een totaal ander jaar hebben dan 1976 en dat het vanaf eind juli tot eind september overvloedig heeft geregend. In De Bilt heeft het 25 oktober nog geregend en is in de maand oktober 33mm gevallen tegen 83mm normaal. Broodje aap verhaal dus?   droogte-rijn Laten we vooruit kijken! Voor de komende periode is inderdaad heel erg weinig neerslag te verwachten waardoor de rivieren nog lager komen te staan. Noorwegen gaat fors nat worden en later deze maand misschien ook fors wit!   turkije Terwijl wij en de Alpen in de warmte blijven gaat de winter beginnen in Georgië en de bergen van Oost-Turkije. Heftig sneeuwfront hoor rond 10 november!    stormachtigefase Kijken we nog verder koffiedik dan belooft het Amerikaanse model ons een stormachtige fase. Met een machtige kronkel van de straalstroom die heel Europa aan het tollen brengt. De winter in de Oeral blijft maar verstevigen. Schotland en Noorwegen gaan eindelijk voelen wat in IJsland en Groenland al langer aan de gang is. En de Lage Landen kunnen in kille herfststormen komen. Stormachtig hoor met slechts windkracht 8. Maar de gevoelstemperatuur! En het gekke is: nog steeds kunnen we hierbij geen dump in de Alpen verwachten.    ensZell0211 We pakken even het ensemble voor Zell am See Kaprun erbij. Tot onze geruststelling zien we dat de warmte aan het einde van de run een warme uitbijter is. Maar de koudere ensembleleden tonen geen van allen neerslag van betekenis. Misschien rond 10 november dan maar als de laatste twee runs van het Amerikaanse model en de laatste van het Europese model daar niets van willen weten zou ik zeggen: forget it!  arctischnoorwegen Spectaculair vanochtend is de afkoeling in Noorwegen aan het einde van de rit vanochtend ver in lalaland op 17 november. Meteofiction doen we deze dagen niet omdat het realistisch is maar omdat de actuele situatie zo saai is. Er gebeurt echt niks! Behalve in Amerika dan.

Maar wat zijn ze in Val Gardena aan het doen? In die contreien blijft het ook gewoon boven 10ºC overdag. Maar de nachten inderdaad die zijn koud genoeg. Zou het echt lukken bij dat soort middagtemperaturen een laag sneeuw neer te leggen? Tijd voor een nieuw interview met de baas van Col Raiser. Zie hierr mijn vorige gesprek over kunstsneeuw met deze man! Gaan we doen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.