DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Kijk al uit naar skiën

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Nooit meer sneeuw en bijna honderd onder nul boven Reykjavik

check ook eens

70 Reacties

 1. Mark (Breda) schreef:

  Zie mn foto is vorig bericht. 2cm nu in Kleinwalsertal. En slecht zicht.

  Wel lekker rustig opde piste dus ik klaag niet.

 2. Mark (Breda) schreef:

  Even ter correctie op Hans ten Braak. 20cm in Riezlern is eerder 2cm. Heb helaas mijn wintersportweermansneeuwhoogtemeetlat niet bij vandaag….anders had ik bewijs!

 3. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Leuk bericht Hajo,ik ga eens kijken wat de gfs6h gaat doen!Hoop toch eens op een echte kentering in het patroon

 4. Peter Elbregts schreef:

  20 cm sneeuw in Mittelberg? Ik werk zelf in Riezlern (10km van Mittelberg) en er is echt geen 20 cm gevallen, hooguit 1 á 2 cm. Op de top ook maar 3 á 4 cm… Lijkt mij een oude foto van de straten zijn ook gewoon sneeuwvrij. Fakenews?

 5. Jorne schreef:

  Mooi divers bericht Hajo, goed bezig!

 6. Erwin schreef:

  Zoals Hajo in zijn bericht laat zien biedt het Europees model op dit moment wat meer winterhoop dan het gfs. In bijgaande upload heb ik de steeds de toppen (max temperaturen) van de dikste tube omcirkeld. Kansen zijn vooralsnog uiteraard klein maar situatie is zeker nog niet kansloos. De dikste tube laat richting 3e decade een aardig dalende trend zien hoewel veel losse berekeningen daarboven zitten en dus ook in een hoger gemiddelde resulteren dan de tube met dalende maximumtemperaturen die ik heb aangegeven. We houden hoop met nog 7 weken winter in deze meteorologische winter tot 1 maart Ik geef uiteraard toe, er zit uiteraard ook een deel wishfull thinking bij! Als Knabbel en Babbel de koudere lijntjes een keer met rust willen laten wordt het misschien nog wat :-). We blijven het volgen!

  https://www.mupload.nl/img/m6g645.jpg

 7. Raoul schreef:

  Net terug, maar volgende week dinsdag weer met vrienden op de camping om de Dutchweek bij te wonen Kirchberg!!! Nu weet ik niet wat ik liever had gehad sneeuw of kaiserwetter en partyyyyy!

 8. Mark (Breda) schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578392799.jpeg[/img]

  En sneeuwen doet het! Hier als bewijs mijn (ski)maatje dik ingepakt.
  Al zeker 3cm gevallen boven in Ifen.

 9. Erwin schreef:

  Om de kansen van het Europees model dat gisterenavond uitkwam (de 12 uur run van 6-1) en die vanochtend uitkwam (de 00u run van 7-1) nog eens goed te duiden is dat hieronder nog eens weergegeven in 2 staafdiagrammen:

  https://www.mupload.nl/img/j9snjtz6vabzv.jpg
  https://www.mupload.nl/img/jpbobmkj5.jpg

  Kijken we naar de laatste drie dagen van de grafiek dan zijn de kansen op wat kouder weer richting 3e decade vanochtend toegenomen. Waren die gisteren nog rond de 15%, inmiddels bedragen die 30-35%. Weliswaar nog een beperkte kans (want 65-70% niet) en dan uiteraard ook nog niet diep winters maar wel een begin met temperaturen van enkele graden boven nul en in de nacht lichte vorst in de LL.

  https://www.mupload.nl/img/j9snjtz6vabzv.jpg

  https://www.mupload.nl/img/jpbobmkj5.jpg

  Duimen !!!

 10. Martijn sonnenberg schreef:

  GFS 06 geeft in de meteofictie ook weer een worteltje om naar te happen met de volgende kaart:
  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/4628/gfs-0-372_vzp7.png[/IMG]

  • Martijn sonnenberg schreef:

   als het hoog vanaf + 300 zich daar gaat vestigen zal niemand meer mopperen denk ik 😉

   • Erwin schreef:

    inderdaad Martijn, Met zo’n hoge drukkern boven de UK zal de de wind om dat HOOG via een omweg uit het Noord-Oosten gaan waaien bij ons. Omdat het geen pure droge transportkou uit het Oosten is maar via een omweg over zee, kunnen er makkelijk sneeuwbuien in zo’n constellatie gaan ontstaan. We hebben weer wat om over te dromen!

   • Spyfromthesky schreef:

    Ik mopper niet. Zelfs al zou dit zo zijn, dan is er nog te weinig kou voorradig. Dan zou zo een systeem 4 weken stil moeten liggen, iets dat niet zal gebeuren. Waarom te weinig kou? Er is vanuit de brongebieden veel te weinig sneeuw.

    Maar de ligging is best wel ok. Zijn we een keer af van die vervelende depressie trein.

    Spyfromthesky

    • Jorne schreef:

     Eindelijk weer wat leuke meteofictie inderdaad! Eens met spy dat het aan de grond nog veel te warm is om direct tot winter en schaatsen te komen, maar hey we moeten ergens beginnen zei iemand ook treffend vanmorgen 🙂
     [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578397210.png[/img]

    • Martijn sonnenberg schreef:

     gezien de honkvastheid van de hoge druk van afgelopen weken mogen we daar wel op hopen toch?

  • Jesper schreef:

   Is dit een sneeuwkaart?

 11. Filzmooser schreef:

  Hoop doet leven…………

 12. Jeroen amsterdam schreef:

  Het ECMWF model laat het stormachtige-laag bij IJsland en Schotland wel erg snel uit elkaar spatten. Iets zegt me dat de soep ook hier niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend. Is ook nog voorbij de betrouwbare termijn. GFS maakt het bont met 50+ knopen boven Ierland.

  [img]www.wetterzentrale.de/maps/GFSOPEU12_162_9.png[/img]

  Moet je voorstellen om in de Schotse bergen te lopen met die wind en dan sneeuw.

 13. nils schreef:

  Het stuk achter de link in Hajo’s bericht “laagste januaritemperatuur ooit gemeten” in Australië is zeer interessant!!

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Wat weinig mensen ook weten is dat toen de droogte begon het water rondom Australië te koud was voor de tijd van het jaar. Zou kou voor minder neerslag zorgen???? Lijkt mij logisch. Minder verdamping minder regen. Gebrek aan regen zorgde voor droogte en de droogte gaf Australië de branden. Het is eigenlijk heel simpel en als je dan een minister hebt die direct de schuld geeft aan klimaat verandering dan weet je ook meteen dat het in de toekomst gewoon weer gaat gebeuren aangezien we aan klimaat verandering niet zo veel kunnen doen. Wegkijken noem ik dat. Jammer dat het debat wereldwijd zo verhit is en de echte reden(bonsmanagement) niet aangepakt gaat worden.

   • Mark (Breda) schreef:

    Mooie reactie Jeroen. Inderdaad. Alles tegenwoordig is klimaat….en als je daar dan tegenin gaat ben je een paria. Nee….we zijn met z’n allen aan het doordraven maar de massa wint het momenteel…gevoed door halve waarheden en partijen die economisch er beter van worden.

    En dan nog de zwarte pietdiscussie, genderdiscussie, vuurwerkdiscussie, pfas, stikstof, Iran etc…..gaat lekker. Topwereld momenteel.

    Maar ik zal niet klagen verder want dit is een wintersportsite. 😉

   • Bjorn14 schreef:

    De Australische regering weigert klimaatverandering de schuld te geven, zag ik voorbij komen. Verkeerde keuzes en falend bosbeheer liggen er volgens hen aan ten grondslag. Vond het bijzonder en nu.nl kon hun ogen niet geloven.

    • Martijn sonnenberg schreef:

     Dat is ook wat ik gehoord/gelezen heb. Grootste probleem is het niet preventief afbranden van houtresten, bladeren etc. De eucalyptus bladeren schijnen niet te vergaan en her en der letterlijk metershoog te liggen. Dat brand best

    • Jeroen amsterdam schreef:

     Ik meende dat de milieu minister het wel over klimaat had, maar het is wel een conservatievere regering dan gebruikelijk daar. Maakt mij persoonlijk niet uit wat ze stemmen, maar ik zou wel graag een minister hebben die weet hoe een probleem ontstaat, want alleen dan kan je het voorkomen/verminderen.

  • Hjs schreef:

   Beetje tegenwicht. Het is er echt wel warm geweest de afgelopen 10 jaar.

   http://www.bom.gov.au/climate/current/annual/aus/

 14. Mark (Breda) schreef:

  Na een sneeuwrijke start van de dag uiteindelijk een prima skidag geweest in Ifen, Kleinwalsertal. Een kleine 5cm Neuschnee en redelijk rustig. Heerlijke pistes en topliften.

  Na een drankje (hik) op weg terug naar onze accomodatie getrakteerd op een mooie zonsondergang en een vormende inversielaag in het dal verderop.

  Kleinwalsertal: aanrader!
  (En wij vertrekken morgen weer helaas)

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578416083.jpeg[/img]

 15. Erwin schreef:

  Oper gfs 12u laat ook een wat ander patroon zien met een hoog over de Benelux wat zich uitstrekt naar Scandinavie. De drukkern zit op die laatste kaarten steeds boven Nederland waardoor we de wind zien tollen om die kern heen. Uiteraard leidt dat ‘tollen’ van die wind boven de Noordzee niet direct tot kouder weer. Ten oosten van ons zien we de 552 Dam lijn een flink knik maken tot over Zuid Italie en weer terug Noordwaarts Ten Oosten van ons kan dus geleidelijk wel met een Noordelijke wind wat kou heel geleidelijk van hogere breedtes Zuidwaarts gaan stromen. Dat is ook hard nodig want er is nauwelijks tot geen kou voorhanden ten Oosten van ons. Persoonlijk hoop ik dat eerst ten Oosten van ons er wat meer kou in komt en dat vervolgens richting 25 januari door het doorschuiven van het Hoog er wat meer kou onze kant op kan stromen.

  Conclusie van de Gfs oper is in ieder geval dat die ook wat mee gaat in een wat andere patroon op langere termijn (hoge druk ten N van ons) waarbij de straalstroom weer meer gaat meanderen en dus de winterkansen weer iets gaan toenemen. De ergste weerkaarten lijken we in ieder geval voorlopig gehad te hebben! We blijven duimen!

 16. Jorne schreef:

  En wederom hetzelfde idee van het GFS in de meteofictie. Iets minder mooi dan de 06 run maar ik ben blij dat het niet direct weer weggevaagd is. Zou dit dan de welkome verandering in de runs zijn? Naja we hebben in ieder geval weer wat om over te praten 😉
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578418587.png[/img]

 17. joke,riederalp schreef:

  Vandaag was ik in Brig waar nog veel sneeuwresten liggen. Stoepen gestrooid met steentjes anders was het spekglad.
  In riederalp steeds zonniger met wel een koude wind. Ik hoorde van een vriendin dat er een paar sneeuwkanonnen aangezet waren in Bettmeralp.(reserve?of voor een nieuwe halfpipe?)
  Nu wat bewolking en min 1 graden.

 18. Spyfromthesky schreef:

  P4 en P12 ( gewoon langzaam bam van het echte noordoosten) vind ik o.a. leuke items van de laatste GFS. Als ECMWF ook eens meedoet, dan hebben we inderdaad een klein item dat we groots omarmen om naar uit te zien.

  De zekerheid van nu is dat we veel van niets hebben. En ja de onzekerheid dat nu niets is, is voor ons al dé zekerheid, dat de onzekerheid nog tot iets leuks kan uitgroeien en dit alles gratis en voor- en uit niets.

  Anderen hebben hier in het verleden geschreven : “omarm de onzekerheid”.

  Spyfromthesky

 19. Maarten schreef:

  Winter wensen is luxe, wellicht zelfs (vloeken in de kerk op deze site) decadentie.
  Er zijn Europeanen die het uitblijven van de winter als een waar godsgeschenk aanvaarden: https://www.novinite.com/articles/202556/More+than+a+Third+of+Bulgarians+Can%27t+Afford+to+Heat+their+Home+Sufficiently
  En verder, wie zich de luxe van sneeuw en ijs kan permitteren… ik kijk er net zo naar uit als allen hier.

 20. Pascal (Harelbeke) schreef:

  Zo! het is gelukt voor deze krokusvakantie. We hebben toch nog iets gevonden in Obertauern. We zijn er blij mee en kijken uit naar onze eerst skivakantie.
  Aan alle tipgevers Thx.

 21. Martijn sonnenberg schreef:

  EC voor vanavond ook weer binnen. Ook daar tonen de laatste kaarten iets wat op verandering lijkt, als de hoge druk invloed centraal in europa zich gewonnen lijkt te geven. Nog niet direct de kaart die we willen zien met milde fohn over de Alpen, maar ook daar zit ruimte voor verbetering en de suggestie dat er een omslag komt
  Persoonlijke noot: enig Kaiserwetter in de laatste week januari is wel gewenst 🙂

 22. Hajo schreef:

  Nou jeetje zeg… ik heb helemaal niets te modereren!!

 23. Jeroen schreef:

  https://m.youtube.com/watch?v=gx7Ua2aw9yo.

  De winter van 1963 toen de Noordzee bevroor. Voor degenen die zich niet meer kunnen heugen wat een echte winter is, voor de winter liefhebbers die smullen van 13 weken diepvries temperaturen tot -20 Celsius

 24. Dennis schreef:

  De sfeer gaat zeker de goede kant op. Als de kaarten dan ook eens wat beter willen worden dan word het hier nog gezelliger.
  Kaiserwetter leuk en lekker. Zeker als er bergen sneeuw ligt maar lekkere kou is toch voor mij wintersport. Lekker skieen en dan met je kouwe bakkus een berghut in. Savonds ff wandelen. Eenmaal terug buiten die ijskoude halve liter pakken. Ahh. Zo zin in.

 25. Michael schreef:

  Voorlopig is er niks te klagen voor wie nu in de alpen is (zoals ik). Prima sneeuw en volop zon genieten

 26. Jorne schreef:

  Martijn noemde het al even maar het EC komt ook nu in ieder geval met trendbreuk wat mede veroorzaakt wordt door een klein stipje hoge druk wat naar groenland steekt komende maandag en wat dan steeds weer een beetje meer gevoed wordt.
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578435799.png[/img]
  Op termijn wordt de straalstroom dan gedwongen meer zuidelijker te koersen en tenminste weer wat interessants te veroorzaken. Dit is wel de ontwikkeling die ik afgelopen zondag probeerde te beschrijven als diepe meteofictie dus ik hoop natuurlijk dat zoiets doorzet ondanks dat het een ander spoortje is dan waar het gfs op zit.

  Weer even genoeg gebrabbel van mijn kant? Snel slapen!

 27. Krism schreef:

  eindelijk terug wat tastbare hoop op de meteofiction kaarten. Er staat zelfs SNEEUW geprogrammeerd op de laatste GFS run en dit rond 17/1

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Klopt er lijkt half januari toch een patroon verandering te komen in de nu heersende hoge Druk boven Europa,ook volgens gfs0h van vanmorgen! Kijken of Ec dit ook ziet?

   • Jeroen schreef:

    Word tijd, ik wacht nog steeds op een stormpje die de kaarten opschud.

   • Ab schreef:

    @Ron, de MJO fase zit nu vooral in fase 5 en dat wil zeggen vooral kans op euro hogen of zuidwesten winden. Maar zowel EC en GFS neigen richting laatste week van januari naar fase 6/7 met meer kans op meandering van de straalstroom en kans op hogedruk boven Groenland of net ten noorden van Nederland. Maar daar is nog veel onzekerheid over.
    Dit is mijn eerste reactie van het nieuwe jaar 😉
    Beetje laat maar nog de beste wensen iedereen op deze site.
    Ik hou de kaarten weer in de gaten voor jullie komende tijd nu de sfeer weer wat beter is als paar weken terug.

 28. Rutger schreef:

  Weer terug van een heerlijke week bij de Achensee in Tirol (27/12 – 03/01). Eerste Kerstdag was op de webcam te zien dat er nog helemaal niets lag. Groen en regenachtig. Mijn hoop was gevestigd op het bericht van Hajo dat er donderdag 26/12 en vrijdag 27/12 neerslag zou vallen, bij een dalende sneeuwgrens door instromende koude lucht uit het oosten. Dit kwam (voor mij op die hoogte) helemaal uit! Tweede Kerstdag was er al 10 cm gevallen, waardoor het dorpje er prachtig winters uit zag. Bij aankomst op vrijdag 27/12 viel er nog sneeuwregen, overgaand in lichte sneeuwval. Daarna ebde de sneeuw weg en hebben de de hele week geen wolken meer gezien. Puur Kaiserwetter! Koude nachten en ook inversie (boven was bijna 5 graden warmer dan in het dorpje), waardoor alles in het dorpje mooi wit bleef. Grappig om een sneeuwgrens te zien die andersom is. Boven groene bomen, beneden wit. Het was een fantastische week, we hebben ontzettend genoten!

 29. Tim schreef:

  Wat heerlijk nu om de site en de reacties te lezen! Keep on going! Fijne bijdragen en het haantjes gedrag is verdwenen. OEF! Nog enkele weken geduld … En dan de latten op!

 30. Laurens schreef:

  Mooi bericht Hajo, en leuke en interessante reacties allemaal!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.