DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Noodweer Spaanse oostkust en westelijke Alpen

check ook eens

47 Reacties

 1. vanDam schreef:

  Die buienlijn boven noord holland trok hier net over, zware regenval en een paar klappen onweer.

 2. Daniël (Heerhugowaard) schreef:

  Hallo Hajo/allemaal. Eerste reactie weer van mijn kant sinds de “zomerstop”. Het wintergevoel begint weer te kriebelen. Is er al enig signaal van mogelijk naderende koude/vorst voor de LL? Of laat het stromingspatroon het voorlopig nog niet toe?

 3. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Wat ik zie is een heerlijk Hollands weertje vandaag met de dynamiek in de atmosfeer.Geweldig om de bomen in de herfst kleuren te zien en hun mooie bladeren te zien verliezen!Winter is coming.

 4. Robin schreef:

  Natte bende laatste tijd hoor! Het mag van mij wel weer een tijdje wat droger zijn. Maarja, herfst is wel de opmaat voor winter en wat dat betreft kijk ik veel positiever naar al die regen van de laatste tijd!
  Mijn jongste dochter was al blij met de eerste koude nachten; “Fijn, dan kan ik mijn sjaal weer om, muts weer op, die lekkere ski-jas aan en met handschoenen fietsen.” Dat zijn de betere reacties toch?

 5. Jasper schreef:

  Morgen ga ik naar Barcelona tot en met woensdag, wat kan ik verwachten qua weer?

 6. Mijn observatie is dat alle kurkdroge grachten, greppels en sloten stilaan weer tot bovenaan toe gevuld staan door de aanhoudende regen(buien) van de voorbije weken. 🙂
  Kom maar op in de reacties door te minimaliseren en te mekkeren dat het grondwaterpeil nog veel te laag staat. Mij een zorg, het regent vaak en het is momenteel een herfst om van te dromen.
  De natuur begint mooi te verkleuren en het is enkel wachten op de eerste nachten met vrieskou.

  • Spyfromthesky schreef:

   Ik heb al een maan een kruiwagen vol met water staan. Lijkt mij wel in het westen van L.L. dat het grondwaterpeil normaal moet zijn.

   En ja, als die vriendelijke boeren uit het oosten nog een voorziening meenemen achter hun tractor, dan kunnen ze meteen wat water meenemen op hun terugreis van hun protesten.

   Spyfromthesky (Arnold)

  • Leo schreef:

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/10/1571473325.png[/img]
   Alsjeblieft 😉
   Het is met de vele regen van de laatste tijd inderdaad moeilijk voorstelbaar maar de gebieden waar het al anderhalf jaar kurkdroog is blijven te droog. Het oosten van Gelderland en het (Nederlandse) midden van Limburg en oostelijk Brabant kwamen over het afgelopen groeiseizoen zo’n 300 mm tekort. Ook in oktober toe nu toe juist daar weer de minste neerslag. Zo’n 65 mm; waar nog ongeveer 25 mm van verdampt zal zijn blijft er een overschot van 40 mm. Bij lange na niet genoeg m.i.

   • Jeroen amsterdam schreef:

    Veel gebieden in NL hebben al 100+mm verwerkt in oktober. Jouw kaartje is tot oktober. Toch is het inderdaad nog ‘droog’ in het zuidoosten. Daar is ook deze oktober het minst gevallen. Normaal verdampt er in heel oktober zo een 30 mm. Dat zal meer zijn aan de kust door de wind en minder verder landinwaarts. Overigens hoort het neerslagtekort tijdens het groeiseizoen in de min waardes te eindigen. We beginnen immers pas vanaf 1 april met tellen.

    Conclusie. Vrij droge zomer, maar niet desastreus. Sowieso lachen Australiërs om wat wij droogte noemen. Desalniettemin is regen vaak welkom voor de boeren.

    [img]https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/geografische-overzichten/prec/rdsom.png[/img]

    [img]https://cdn.knmi.nl/knmi/map/page/klimatologie/geografische-overzichten/rdev/rdev_norm_geografisch.png[/img]

    Zolang we maar geen zomers als 1540 krijgen is alles goed. Wintertje van ’63 is wel welkom hoor 😉 zijn we ook van al die exoten af(planten en dieren).

  • Hjs schreef:

   Daarom wordt een onderzoek nooit via n = 1 gehouden.
   Natuurlijk is de nijpende droogte wel over, en het groeiseizoen is over. Deze winter maar eens zien. Het zou wel eens nat kunnen uitpakken heb ik het idee. Hoofdzakelijk een West circulatie. Mooi voor de hogere skigebieden, langdurige herst voor de lagere gebieden.
   Voor ons zacht, maar niet extreem, paar speldeprikken van kou, maar redelijk “normaal”. Hopelijk trekt het neerslagtekort dan verder bij.

   Mijn N = 1, west ned. Veengebied. Vooral vorig jaar, dat was hier veel droger, enorme problemen met de wegen. Het veen klonk in en zorgde op veel plaatsen voor enorme gaten, denk halve meter en meer, in de wegen. Ook de afgelopen weken zag ik nog best regelmatig werkzaamheden die de problemen moesten oplossen.
   Een beginnend gat wordt door het verkeer, gebonk door de gaten, snel verergerd.

   Zag vorig jaar ook iets, in mijn ogen grappigs, een rij jonge iepjes, deed de hele zomer niets. Tot het eindelijk aan het einde zomer een keer flink hoosde. Binnen twee weken knalde er meer dan een meter verse takken omhoog. 😉
   De natuur laat zich niet vangen door een paar jaar droogte. In hoeverre deze verandering in neerslag werkelijk plaatsvind is nu nog veel te vroeg. Daarvoor zou eerst een langere reeks met droogtes moeten voorkomen.
   We zullen zien.

  • Bjorn14 schreef:

   We hebben hier vlak over de grens met Duitsland een meer waar al sinds de jaren 70 een kolonie met Flamingo’s broedt. Door de droogte zijn er de laatste 2 jaar geen jongen groot gebracht. Er is een eilandje waar de jongen ongestoord op kunnen groeien, maar door de droogte kunnen vossen etc de oversteek zonder natte poten maken. Hoe mooi ook, dit is wel een kleine ramp.

 7. Spyfromthesky schreef:

  Toch wel grote verschillen op 240 uur tussen GFS en het Europese systeem. GFS is gewaagder, maar als die goed verderop andere goed zal vallen, dan kan het interessant worden.
  In de te lange termijn van GFS 324 uur vooruit toch de deur opengegooid voor een warmer laag.

  Niet ondenkbaar is dat het Groenlandhoog sterker is waardoor dit niet gaat gebeuren.
  Mocht dit scenario uitkomen, natuurlijk niet heel waarschijnlijk, dan hebben we begin november heel even een wintergevoel.

  Kan op afsnoering van het Groenlandhoog van dat laag? Kom op, optimistisch zijn. Ik geef het 35% kans nu.

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Zo lees ik de kaarten ook een beetje. Alleen moeten we niet schrikken als de jetstream opeens aanwakkert. Het is nog geen december en dan pieken de verschillen in koud aan de pool en warmte in het zuiden. Hoe de jetstream er dan voorstaat zal doorslag gevend zijn. Laat er nu maar genoeg sneeuw vallen in Scandinavië en Rusland.

 8. Leo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/10/1571473909.png[/img]
  NB aanvulling n.a.v. Arnold’s reactie 😉
  Voor met name (Noord- en Zuid) Holland inderdaad een ander verhaal. Daar was het tekort eind september al zo goed als weggewerkt maar is in oktober voor zover al een plons van 100 tot ruim 170 mm bijgekomen!

 9. Hans schreef:

  Oostenrijk lijkt mij al vroeg herfst. Heb dit aggelopen jaren wel later gezien. Nu zon 15 °C, wolken komen eraan.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/10/1571477248.jpeg[/img]

 10. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/10/1571552259.jpeg[/img]
  De herfstkleuren veranderen per uur. Gouden tijden. Voorlopig gaan de buien langs ons.Morgen een natte dag, daarna gaan we weer steeds meer genieten van de zon. Nu 8 graden en windstil. Wel langzamerhand tijd voor de wintertijd.

 11. Jorne schreef:

  Het lijkt maar niet te lukken met een vroege winterinval… bij de afgelopen sneeuwvalmomenten daalt de sneeuwgrens wel iets elke keer maar de echt mooie plaatjes laten op zich wachten.
  Ook voor de komende anderhalve week lijkt het patroon duidelijk; zuidwester met redelijk hoge druk over de Alpen.

  Laten we stellen dat het beste voor in november en december wordt bewaard!

 12. Joalie schreef:

  Sneeuwlint bij Kitzbühel voor vroege skiliefhebbers https://www.wetteronline.de/fotostrecken/2019-10-20-kb?part=single

  • Eric | schreef:

   Toen wij er waren was het zeker geen 20 graden maar er zijn altijd wel wat mensen die aan de klimaatgekte meedoen om gewoon lekkere hoge temperaturen te verkondigen. Overigens was het skiën in de ochtend prima. en alleen het laatste stukje in de middag een bultenparade….. maar ach er is weer geskied…. Vandaag skiën stond ook op de agenda…. ja op de Kitzsteinhorn…helaas bij aankomst windkracht 9… later op de dag gingen er nog wel wat liften open maar toen waren wij alweer weg….. Hoop op een dump begin november voor de gletsjers want die hebben zeker wel wat te lijden gehad de afgelopen dagen….. dan zijn jullie ook weer op de hoogte….

 13. Nu op npo2, misleidende propaganda van groene rakkers, het programma barst uit zijn voegen van de leugens. #schande #miac2021

  https://www.npostart.nl/live/npo-2

  • Jeroen schreef:

   je kunt ook gewoon NIET kijken he

   • Asten (Harmelen) schreef:

    @Jeroen

    Dat kan niet hè.. pas als je gekeken hebt kun je zeggen wat Kirsten heeft gezegd..

   • Het programma stond op toen ik bij mijn ouders op visite ging, mijn vader keek ernaar terwijl ik mijn avondmaal nuttigde dus kon ik niet anders dan meekijken, weliswaar met een half oor en één halfopen oog maar desondanks heb ik tien minuten wel honderd keer ‘ zeespiegelstijging ‘ en ‘ opwarming v/d aarde ‘ gehoord. BAH !
    Echt schandelijk dat de Nederlandse overheid zulks op televisie laat uitzenden.
    En daarvoor betalen jullie allemaal heel braafjes jullie taksen, belastingen en heffingen en wat nog meer lieve brave kindertjes.

  • Dennis H. schreef:

   Kirsten, ik zou een tractor kopen als ik jou was en elke keer als iets je niet bevalt, rij je op je traktor naar het plaatselijke Malieveld in Puurs. Kun je hele dag roepen dat het oplichters en charlatans zijn. Blokkeer de betonplaten weg in je dorp, en val alleen de mensen lastig in je buurt. Jij mag roepen wat je wil, meningsuiting is een groot goed, maar dat wil nog niet zeggen dat ik geen hekel mag hebben aan antiklimaatjehova’s die continue een voet tussen een afwijkende mening planten.

 14. Spyfromthesky schreef:

  Ik ben natuurlijk weer benieuwd naar een update van één van de weermannen. Het KNMI geeft al de mogelijkheid aan van frisjes in de L.L. Meestal was deze site vroeger de eerste die de koude mogelijkheden aangaf, maar ook deze tijden zijn veranderd.

  Laatste Europese run lijkt geen verkeerde opzet voor een koudere noordelijke stroming.

  Spyfromthesky

  • Roland Bodegraven schreef:

   Ik mis het ook. We kruipen richting november en het blijft nog steeds karig.

   • Daniel (Heerhugowaard) schreef:

    Klopt, en wanneer je probeert een opening te creëeren met een vraag hierover is er helemaal niemand die hier op reageert. Het gaat binnen no time weer over de klimaat discussie. Jammer, voor de wintervoorpret hoef je hier steeds minder te zijn.

    • Roland Bodegraven schreef:

     Die discussie vind ik wel ok. Dan gebeurt er tenminste wat. 🙂

     • Carl schreef:

      inderdaad tijd voor nieuwe update van de weerberichten. GFS laat zelfs begin nov de ardennen wit worden. En temperaturen overdag onder de 5gr. En snachts vriezen. En de alpen, bakken sneeuw 🙂

  • Jeroen amsterdam schreef:

   Zowel GFS als EMCWF zijn op 1 lijn voor een week vooruit met hoge druk nabij IJsland en lage druk over de azoren. Als ik het goed begrijp en vertel dan duidt dat op een negative NAO index. Dit wil zeggen dat de stroom van lage druk richting ons landje geblokkeerd is. Zeker winterse kaarten, maar nog vroeg in het seizoen.

   Ik heb een goed gevoel over een eventuele schaatswinter in de lage landen. Simpelweg, omdat we in een zonneminimum zitten en onze vorige redelijk koude winters met schaatsen ook tijdens de vorige zonneminimum plaatsvond en onze Elfstedentochten hebben ook een hoge correlatie met het zonneminimum.

   Natuurlijk moet alles wel goed vallen. Binnenkort maar een hellman voorspellings wedstrijd. Misschien een apart topic hiervoor rondt 1 november @hajo? Prijs = renault kadjar 😉

 15. Roland Bodegraven schreef:

  Wat ik zie is dat er over een dag of 10 toch wel sneeuwkansjes zijn in de oostelijke helft van het land met temperaturen in de nacht op of net onder het vriespunt. Tuurlijk 10 dagen is meteofictie, maar wel het benoemen waard.

 16. Carl schreef:

  ik vermoed begin nov een kentering van de kaarten.
  Dan gaan de temperaturen in de alpen naar normaal en kunnen boven de 2200m de sneeuwkanonnen volop blazen.
  De regen van de afgelopen dagen heeft zeker heel wat goed gedaan. Ok er is in sommige regio’s nog een tekort. Maar de winter staat voor de deur. De tekorten zullen nog wel bijgevuld worden.
  Laat rustig alles maar afkoelen nu.
  Deze week enkele fraaie najaarsdagen had ik vernomen in de LL. 17-19gr.
  mmm lekker genieten.

 17. Pieter (andere) schreef:

  Weeronline heeft er geen vertrouwen in (voor wat het waard is).

  https://www.weeronline.nl/nieuws/20-10-2019-winterverwachting

  • Hans schreef:

   je kunt ook gewoon NIET kijken he……..
   Jongens…. en meisjes natuurlijk, geduld want het is nog “Goldenen Oktober” dus geniet er nog maar even van. De witte plaatjes komen vanzelf wel binnenkort.

   • Pieter (andere) schreef:

    Uiteraard, niet lezen kan maar dat is ook waarom ik hier ooit kwam, vanwege de meteofictie. Ergens in 2013 moet de eerste keer geweest zijn. Helaas weinig schaatsijs gezien in de lage landen de laatste jaren. Maar ik blijf hopen…

 18. Hans schreef:

  Kijk eens naar de sneeuwdekopbouw in Scandinavië en Rusland. Dat hebben we nodig. De wind er er over en HOPPAAAAA….

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/10/1571676532.png[/img]

 19. Mark (Breda) schreef:

  De langetermijn laat toch wat eerste winterschermutselingen zien. Heerlijk!
  In de ochtend voekt het al lekker fris aan je gezicht. Mn humeur komt weer uit de zomerdip. 😉

  Los van de klimaatdiscussies…herfst en winter zijn gewoon fijne jaargetijden. Daar kan een eventuele 1 of 2 graden gemiddelde stijging niets aan veranderen. De zonnestand en daglengte zijn vele malen belangrijker voor het gevoel voor mij.

 20. Aart schreef:

  Hoppa! Meteofiction 4 november 2019: -27 °C prikpunt omgeving Arlberg.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/10/1571691973.jpeg[/img]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.