Gisteravond ben ik gearriveerd in Hotel Le Besso in Zinal in het Val d’Anniviers in Wallis Zwitserland. Twee uurtjes rijden van Genève en dat is dus nog verder dan het Valle d’Aosta in Italië waar het tweede deel van mijn verblijf zal zijn. In beide gebieden gaat tot zondag een halve meter sneeuw vallen. Mijn switch vrijdag zit er ook qua centimeters middenin en is gunstig omdat de sneeuwgrens die dag rond 1300m zal zijn. Toch moeten de sneeuwkettingen aan uit en weer aan. Een leuk avontuurtje dus. Vandaag is het nog heerlijk zonnig na een koude nacht. Terwijl ik tik staat op de achtergrond een jazzmuziekje typerend zo’n “klassiek” een beetje verouderd Zwitsers hotel. 

autozinal

Het heeft hier leuk gesneeuwd afgelopen weekeinde. Wallis is natuurlijk een “inneralpin” gebied dat zowel sneeuw van de noord als van de zuidkant meepikt. 

straatjezinal

Vanaf mijn ontbijttafel heb ik dit uitzicht: de bergpiek met het gespleten puntje is het Les Besso (3667m) en dat is nog maar het kleinste broertje van de groep met Zinalrothorn (4221m), Weisshorn (4505m) en Dent Blanche (4357m). Yes this is Switzerland.

davidwagemans_selva2801

Er is natuurlijk altijd baas boven baas. David Wagemans laat via de Bizztravel Sneeuwhoogte App zien dat het Val Gardena toch wel de kroon spant. De kiek is uit Wolkenstein (Selva). Wij weten dat dit gebied ook blijft winnen. Hier gaat een meter sneeuw vallen. En ergens in de omgeving op een niet te voorspellen plek (Madesimo?) kan ook 1,5 of 2m neerdalen. 

RoyThuynsValCenis2901

Roy Thuyns stuurt vanochtend deze uit Val Cenis in de Maurienne. Ja vandaag is de laatste puur zonnige dag. Vanaf morgen is het in de hele Alpen bewolkt en komt er neerslag met waarschijnlijk ook regen in de lagere dorpen. Alleen morgen donderdag en vrijdag is het aan de noordkant (buitenkant) van de Alpenhoofdkam ook nog wel wisselend bewolkt met zonnige perioden door de Föhn. De dagen erna komt de bewolking steeds beter over de bergen heen en is er ook aan de noordkant neerslag. De sneeuwgrens verloopt zeer grillig. Hij kan in de hele Alpen variëren van 800m tot 1400m. Wordt zeker nowcasten samen wat er gebeurt.

knalpijp_stfrancois2901

Nog een gezellige van een groep die zich Knalpijp noemt uit St. Francois Longchamp waar Bizztravel zeer veel mensen heen brengt.

neworleanssnow2801

Fréderic kondigde het al aan: sneeuw in New Orleans. Dat is sinds 1849 toch maar liefst op 38 dagen gebeurd. Lees alles over sneeuw in New Orleans in dit boeiende artikel

usacold2901 

Tja, we weten het: zij wel en wij niet. Het is echt bar in de Verenigde Staten. Straks nog iets meer daarover.

lelioran2901

Gaan we snel over naar het actuele weer in Europa en de prognose voor de komende twee weken. Hierboven een plaatje uit Le Lioran in het Centraal Massief. Daar is vanochtend de sneeuwval al gearriveerd.

dumpisola2901

Op weg naar de Italiaanse kant gaat die koude pluk neerslag tollen en pakt ze eerst ook de Alpes Maritimes flink mee. 

ens2901_00

De nieuwste versie van het zomerensemble in de winter. Normaal zie je echt alleen in de zomer neerslagpieken door de temperatuurgrafiek heen prikken (puur grafisch natuurlijk, het betekent verder niets). Het punt is rond Val Gardena (Dolomieten) eerste deel is buiten kijf. Na 1 februari zijn hoofdrun en ensemblegemiddelde het niet helemaal eens. Grappig is dat je in het Valle d’Aosta (zie meteo) precies het omgekeerde ziet: ensemble meer neerslag dan de hoofdrun in het weekeinde. Dat stuk kan ik zelf dus liver verslaan. Uit de Dolomieten gaat reageerder Illie dat doen. Die vertrekt vrijdagavond met een bus van Bizztravel naar Campitello (1320m). Dat wordt leuk! Voor het Val Gardena bel ik gewoon Michelle van Hotel Angelo.

ens2901_00  

Ik moet nu gaan rennen om met een gids het skigebied in te trekken. We gaan zeker de nieuwe lift gebruiken die Zinal en Grimentz met elkaar verbindt. Natuurlijk krijg je er beelden van! Maar dus nog snel even het ensemble voor Nederland. Ja de hoofdrun is een tikke zacht nog steeds maart de hele pluim is gewoon Sven Kramer-proof. Hij zal niet in de verleiding komen na 5km uit de 10km te stappen om een vliegtuig naar Leeuwarden te nemen.

tempssauerland2901

En ook Julian in de Wintersport-Arena Sauerland (nu 47km piste en 65 liften open) maakt zich alweer lichte zorgen. Nu heeft sneeuw de verrassende eigenschap dat het blijft liggen ook als het een beetje dooit. Maar het moet niet te gek worden natuurlijk. En vooral regen kan men niet gebruiken. Zie de bedreigende neerslagpieken in het Nederlandse ensemble erboven. 

nh_vandaag2901

Hoe zit dat nu toch dat het maar niet wil lukken met de winter in West-Europa? Gisteren toonde ik dat het boven 80°NB gewoon niet koud genoeg is. Hier zie je het op de kaart voor het noordelijk halfrond op 1500m hoogte. We hebben gewoon aanhoudend twee koudepolen en het gebied ertussen (de noordpool) is niet zo koud. Thailand beleeft zijn koudste winter in 30 jaar! De kou zit overal maar niet bij ons. Is het eigenlijk nog bijzonder dat Scandinavië en Oost-Europa een dikke week ijzig zijn. Daar gaat het nu ook weer zachter worden.

letter_h

Kijken we op 5 februari. Kijk ik hou van een letter H op mijn verjaardagstaat. Maar deze weerkaart is gewoon niet leuk. Anderzijds: die figuur kan zich als een Barbapapa in alles transformeren laten we zeggen in een periode van 3 weken. Ik heb de hoop op een post-Sochi winter nog niet opgegeven. Wat we nu vooral moeten doen is hopen dat de Alpen een mooie “brug” naar de Krokus krijgen… dat het niet te gek wordt met de verzachting. Dat ziet er ook best hoopvol uit. Genoeg gezegd. Nu de piste op!  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

61 reacties

Gesloten voor reacties.