Vandaag openen we met een plaatje van het meer van St. Moritz, een gebied waar de langlaufloipes passeren waarop de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren bij een val haar bekkenring brak. Lees en zie meer hierrr. In een groot deel van het Alpengebied is het zeer zonnig en zacht vandaag. De vorstgrens ligt ergens bij 3000m. Juist in Oostenrijk waar de sneeuwcondities het matigst zijn zijn ook de wolkenvelden vandaag het hardnekkigst.  

feldberg0701

In Zuid-Duitsland en Noord-West Zwitserland is het pas echt armoe troef vandaag want daar regent het momenteel zoals hier op de Feldberg. Zo triest kan het ook in de Alpen weer worden als het vrijdag regent tot 1500m in de Franse Alpen en 1000 tot 1600m in Oostenrijk. Komende vrijdag is dus nog niet het moment waar alle wintersporters op hopen. Maar ach: ik heb al eerder aangegeven dat de Alpen pas vanaf 14 januari terug zijn in normale waarden of daaronder. En dat is precies een weekje weg.

accu0701

En als we dan even kijken naar de verwachte neerslag tot 17 januari dan zien we toch mooie accumulaties langs de hele noordkant.

accu0701regen

Trek van de kaart boven de waardes van deze kaart af en je weet hoeveel sneeuw er ook in de dalen zal vallen. Dan zie je dat grote delen van de Alpen verschoond blijven van de regen. Alleen in de Jura, op de Feldberg en in de lagere delen van Zwitserland en Oostenrijk is het nog een week huilen met de pet op. In de bergen is het gewoon warm en wisselend bewolkt met behoorlijk veel zon. Dat is in de gebieden in Oostenrijk waar sneeuwtekort is geen feest, maar maak er wat van. Echt die 14e die staat. Eens beloofd altijd beloofd. Vanaf de 14e is Midden-Europa tenminste flink kouder en kan er tot de 17e aan de Oostenrijkse noordkant overal 20cm sneeuw vallen. Je ziet: de zuidkant trekt deze fase aan het kortste eind. Gerechtigheid! Maar nog geen zekerheid want gisteren hadden we nog wel een berekening met een zuidkantdump.  

ens0701_00

Nog steeds hecht ik veel meer waarde aan de uitkomsten van het Europese model dan aan die van het Amerikaanse. Vanaf de 16e is de nieuwe hoofdrun van het Amerikaanse model een warme uitbijter. Dat zie je vooral op de grafiek voor 1500m hoogte, maar ik toon hier even de grafiek voor in Nederland op 2m meethoogte. Ook hier is beloofd beloofd: vanaf de 12e zitten we in Nederland weer bij normale waarden voor de tijd van het jaar. Wat mij betreft mag je de lijntjes die vanaf de 16e gaan vriezen serieus nemen. Ik volg even reageerder GerardVD die hierrr aangeeft dat het winter is “als  de eendjes op het ijs staan”. Dat durf ik inmiddels wel aan! Komt ie BV5: nog voor 21 januari toon ik jullie een actuele foto uit Krommenie met een dikke eend staand op een laagje natuurijs. 

pluim0701_00

Pakken we meteen de nieuwe pluim van het Europese model erbij en dan niet laf voor het oosten van het land maar gewoon voor Noord-West Nederland. Normaal geef je zo’n bundeltje (cluster) van lijnen rond de controlerun 20% kans. Ik maak daar 60% van. En laat alsjeblieft het E-woord erbuiten. Daar zijn we nog héél ver vanaf. Zelfs of we vanaf de 17e kunnen doorstoten naar natuurijs waar een homo sapiens op kan staan is de vraag. Ik geloof dat je wishfull thinking in stapjes moet doen: eerst maar es ff die forse afkoeling en die sneeuw aan de noordkant pakken en vandaar weer zien wat de modellen dan zeggen.

pluimwind0701

Mooie ondersteuning van de koude verwachting is de windpluim: hier zien we toch echt wel een tunnel van lijnen dagenlang in de oosthoek hangen. Dat het richting 19e weer naar W kruipt moet ons dat boeien? Mijn ervaring is dat je overgangen naar winterweer stap voor stap moet pakken. Vooral ook omdat de nog zeer onzekere groei van een Europees sneeuwdek veel bepaalt.  

dooiaanval1301

We hoeven er geen doekjes om te winden dat de ochtendrun van het Europese model minder winters is dan de avondrun van gisteren. Bijvoorbeeld op 13 januari weet een warmtefront (veel kouder dan wat we nu meemaken) ver naar het oosten door te stoten. Het is een bekende regel uit de meteorologie dat de eerste berekende dooiaanvallen niet slagen. Die regel geldt eigenlijk pas als de winter eenmaal goed is geïnstalleerd. Die zekerheid hebben we nu dus nog niet.

dooiaanval1301b

3 dagen verder in de berekening heeft de kou zich goed hersteld (glijdt toch als yoghurt over een schuine tafel weer terug) en heeft de volgende dooiaanval meer moeite om door te breken met meer sneeuw in de frontzone als gevolg. Dat is het strijdtoneel voor deze fase van de winter. Daarom ook dat ik in de titel zet: “We hoeven ons niet te vervelen”. Een beetje winterliefhebber zit in een dergelijke fase meermaals per dag de kaarten stuk voor stuk op te vangen als ze uit de virtuele printer rollen.

[metaslider id=35237]

De GFS06u is ook weer binnen. Alles gaat volgens schema tot een middenfase waarin er nog dooigolven over de Lage Landen rollen in deze berekening. Mijn BV5 verlies ik als deze hoofdrun zou uitkomen. Maar het is mooi om te zien dat de tendens sowieso richting winter staat. Het is een dooddoener zo’n allerlaatste mooie winterse kaart als hierboven, maar als je de de bewegingen op de kaarten ziet zie je gewoon hoe uiteindelijk alles richting vriezend weer trekt. De grote vraag is nog: racen we op de 12e meteen door omlaag of komt er eerst nog een twijfelfase? Voor de Alpen en mogelijk zelfs voor de Wintersport-Arena Sauerland is het al prima. 

la-crete-des-bourtes-a-la-plagne-photo-creative-commons-richardcjones

Er zijn ook weer de nodige lawines geweest gisteren, alsof het in het weekeinde niet al genoeg was. Boven Belle Plagne op de Crêtes des Bourtes (2598m) – zie foto – zijn een skiër en zijn privéskileraar in een lawine gekomen en door een reddingsploeg met helikoprter opgevangen en op de heliport afgezet. Hun ski’s waren ze kwijtgeraakt in de sneeuwmassa maar verder waren ze ongedeerd (bron). In St. Jean d’Aulps in de Portes du Soleil schoof een lawine over een piste (bron) maar waren er geen wintersporters in het spel. Lees hierrr mijn concrete waarschuwing voor dit soort situaties van eergisteren nog eens terug.

speikboden0701

In Courmayeur, een van de skigebieden van partner Valle d’Aosta, kwamen vijf snowboarders uit Chamonix in een grote lawine die los ging vanaf de Toula gletsjer op 2800m. Twee van de vijf raakten compleet bedolven. Dankzij hun goede uitrusting en de toegesnelde andere freeriders uit het gebied konden alle vijf snel gered worden. Eentje uit het boekje dus (bron). In Zuid-Tirol in het Speikboden skigebied raakte gisteren een 14-jarige jongen uit Sand in Taufers even buiten de pistes bedolven op de plek van de foto (bron). Hij moest minutenlang gereanimeerd worden en ligt in onbekende toestand in het ziekenhuis van Bolzano. Tenslotte kwamen in Kühtai 2 van 3 toerskiërs – een echtpaar – in een lawine. Duidelijk Oostenrijkse noordkant dus en tamelijk sneeuwarm. Beide raakten mogelijk dankzij hun ABS Airbag maar licht gewond (bron).  

httpv://www.youtube.com/watch?v=6S9hI17hixQ

Hierboven een filmpje uit de Verenigde Staten dat ik in een van de berichten zag. Plaats en datum onbekend. Verder tijdloze beelden. Onthutsend.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

56 reacties

Gesloten voor reacties.