Tsjonge, jonge, wat een weer. Vorige week zat ik nog in een voor april bijzonder winters weertje te skiën en van de sneeuw te genieten in het Zuid-Franse Les Orres … en nu dit. Ik heb begrepen dat het ook vorige week al aardig toeven was in de Lage Landen, maar dat het weer van deze week al het vorige ruim overklast. Ja, het is en blijft een keiharde vuistregel in de meteorologie: het zomerhalfjaar loopt van 15 april tot 15 oktober. Voor die datum hoef je in de Lage Landen, op een enkele eendagsvlieg na, in feite geen langdurig warme periode te verwachten. Ja, de warme versie van de lente is precies op tijd dit jaar. En of het lente is, hooglente zeg maar, met zomerse temperaturen! Gisteren was het buitenspeeldag in Vlaanderen. De timing kon niet beter zijn. En de natuur? Die is aan een flinke inhaalbeweging bezig. Mijn groene beukenhaag komt nu zelfs al in blad, wat normaal pas begin mei gebeurt.

Niet alleen bij ons is dat zo: van Brittannië tot Wit-Rusland, daartussen is het overal prima weer momenteel.

Daar hoort deze weerkaart bij, die ook in de zomermaanden niet zou misstaan. We bevinden ons aan de westflank van een op grotere hoogte mooi opgeblazen hoog. Hoogtestroming? Zuidelijk. Grondstroming? Zuidelijk. Kan niet anders dan dat vandaag het weer van gisteren minstens gaat evenaren. Overtreffen zelfs.

Sterker nog, de Lage Landen zijn vandaag de warmste regio van Europa! Op zich niets bijzonders. Om de paar jaar komt dat wel eens voor, voor een dag of zo. Maar meestal is dat ergens in maart of begin april. Ondertussen gaan we toch al richting de derde decade van deze grasmaand, en toch lopen de temperaturen elders zo veel achter? Dat vind ik dan weer wel straf!

Hoe warm wordt het dan vandaag? Nu begeef ik me even op glad ijs, want de verschillen tussen de verschillende hogeresolutiemodellen is Leo’s specialiteit. Van hem heb ik begrepen dat het HARMONIE-model de temperaturen bij deze weerconstellatie dikwijls overschat. Te veel instraling en zo. De lokale dertiger (aka tropische dag) die HARMONIE wel berekent gaan we dus wellicht niet halen.

Maar de andere modellen blijven bij zo’n 27°C steken en dat lijkt me dan weer te weinig. Nee, een lokale +29°C lijkt me haalbaar voor vandaag. Meer hoeft dat toch niet te zijn, toch?

Ook de komende dagen houdt de hooglente nog even aan. Altijd herfst in de Lage Landen? Niets van, altijd lente is een betere omschrijving. Ten slotte regent het bij ons nog niet eens 10% van de tijd en regen staat voorlopig nog niet op het programma. OK, het wordt wel al wat minder warm. Het hoog boven ons verliest van zijn kracht, zeker op grote hoogte, waardoor de hoogtestroming weer maritiem wordt, maar de aanvoer aan de grond blijft nog wel even landelijk.

Dus nog tot zondag krijgen we met warme tot zelfs zomerse temperaturen te maken. Opvallend ook dat de temperaturen boven de Noordzee op uitgestrekte schaal maar rond de +10°C blijven steken. Tja, koud zeewater nog natuurlijk.

Op de weerkaart zien we dat de wind ook aan de grond ruimt naar meer westelijke richtingen. Aanvoer van vochtigere lucht, warmte aan de grond terwijl de bovenluchten steeds kouder worden …

… kan niet anders dan dat er potentieel onweer in de lucht hangt dan. En inderdaad: de CAPE-waarden gaan al richting de 1200J/kg. CAPE? Ja, we zitten in het zomerhalfjaar nu, dus moeten we weer ons blik met convectietermen opentrekken. Of het daadwerkelijk tot onweer gaat komen zondag is nu nog niet echt te zeggen. Het doorkomen van de windsprong aan de grond lijkt me voorlopig nog niet goed genoeg samen te vallen met de trog op grotere hoogte. Dat wordt de komende dagen wel duidelijk.

Volgende week tappen we dan uit een heel ander weervaatje. Meer wind, meer wolken, meer neerslag en vooral … meer koudere temperaturen. Met +12°C gaan we al tevreden moeten zijn. Donderdag lijkt voorlopig het dieptepunt te worden.

De Noordkant van de Alpen gaat dan mogelijk zelfs weer wat sneeuw zien, met een sneeuwgrens die volgens de ochtendrun van GFS zelfs tot 1200 meter kan dalen.

Koningsdag (27 april, toch?) lijkt dan weer iets beter te worden als er vanuit het zuidwesten een nieuwe mobiele hogedrukwig overtrekt. Tijdelijk allemaal.

Voor een mogelijk nieuwe standvastige periode moeten we nog zeker twee weken wachten. Begin mei misschien. Ik ben benieuwd. Van mij mag hij!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

23 reacties

Gesloten voor reacties.