Het is reuze spannend wat de Noordelijke ijskap de komende maand gaat doen. De ijsbedekking is aanzienlijk groter dan de afgelopen jaren en de smelt lijkt de laatste dagen serieus af te vlakken. De temperatuur boven de 80e breedtegraad is trouwens al bijna 4 maanden beneden normaal, inmiddels vriest het er weer.
Kunnen we daaruit concluderen dat de zomer voorbij is en dat we een strenge of sneeuwrijke winter krijgen? Geenszins. Een naderende kleine ijstijd, waarvan dit wel een voorteken zou kunnen zijn, verhoogt wel die kansen, statistisch zou het dan allemaal wat kouder uitpakken. Maar op het weer van nu en zeker op één komend seizoen heeft het per definitie geen aantoonbare zekerheid en invloed op het chaotische weer. Ook met bovenstaande pluim hoeven de zomerliefhebbers nog niet te wanhopen. Verder dan 10 of hooguit 15 dagen rijkt onze voorspelbaarheid wat dat betreft niet en zomeren kan het tot ver in september of zelfs oktober. Maar ok, dat stabiele zomerweer zit er die komende 10 dagen even niet in.
Gisteren had ik de laatste zinnen van mijn bericht nauwelijks getikt of Frederic hing al in de reacties om mijn enthousiasme (ik gaf het door mijn bespreking in feite 50% kans) over enkele zomerse maar wispelturige en enigszins onwaarschijnlijke GFS-runs wat in te dammen. Bij nader inzien en met voortschrijdend inzicht -24 uur later- ga ik hem helemaal gelijk geven. Want kijk maar eens naar bovenstaande GFS kaart voor volgende week woensdag. Die ziet er heel anders uit dan de plaat die ik gisteren tevoorschijn toverde, maar is zo goed als in lijn met wat het Europese en ook de andere modellen al dagenlang “roepen”. Het Azoren-hoog blijft domineren. In deze run maakt het even een uitstapje naar de Britse eilanden, zou het later doortrekken naar West-Europa en langzaam oplossen. Intussen herstelt zich dan weer nieuwe hogedruk boven de Azoren. Wel vaak met uitlopers richting onze contreien met uiteraard detailverschillen, maar eigenlijk komen de meeste berekeningen op een variant hiervan uit.
Dat is dus toch een lichtpuntje. Want met die hogedrukinvloeden ten (zuid) westen van ons krijgen we na het weekend met een meest zwakke noordwestelijke stroming waarschijnlijk een rustig licht zomers weertype. Hoewel we (vooral in het noordwesten) gevoelig blijven voor buitjes vanaf de nu juist relatief warme Noordzee begint de neerslagpluim steeds meer te flatlijnen.
Terug naar het hier en nu. We begonnen vanmorgen erg fris! Door wat toevallig gunstig uitpakkende omstandigheden koelde het behoorlijk af. Aan de grond leidde dat tot bovenstaande, op waarnemingshoogte werd het op diverse plaatsen 6 a 7 graden. Niet uniek, maar wel bijzonder. Veel kouder kan het ook niet worden in deze tijd van het jaar. De omstandigheden moeten bijzonder zijn: aan de grond een wegvallende wind met een polaire bovenstroming maar geen bewolking; wat op zich lastig is met een aanvoer over dat relatief warme zeewater.
Verder is er in mijn optiek weinig veranderd voor de komende dagen. De wolkenradar maar weer even checken dus. Mooi is te zien dat met die polaire stroming vooral het noordwesten gevoelig blijft voor buien. Maar verder een strak plaatje hoor! Misschien vandaag wel de mooiste dag. Twee zwakke warmtefrontjes zijn herkenbaar aan de bewolking. Het eerste ligt midden op de Noordzee, het tweede boven Zuidwest-Engeland. Die tweede trekt morgen rond de middag over Nederland. Met aanvoer van warmere maar vochtige lucht. Droog zullen we het niet houden. Morgen neerslag in de vorm van buien, vrijdag in de loop van de middag mogelijk wat langduriger regen. Het Amerikaanse model berekent daar ook onweer op, maar dat is afwachten. Opmerkelijk is trouwens ook de toegenomen spreiding maar gezakte hoofdrun in de temperatuurspluim voor komende vrijdag! Oorzaak lijkt me het ontstaan in die ECMWF runs van kleine aparte hogedrukkernen boven België, waardoor de wind meer westelijk dan zuidwestelijk wordt. Zaterdag overdag zou dan wel weer eens heel erg mee kunnen gaan vallen. Zaterdagavond of in de nacht naar zondag dan toch echt de invloed van de al eerder besproken Schotse depressie met behoorlijk veel en langdurig regen en aan de noordwestkust waarschijnlijk veel wind.
Gistermorgen was het rennen. Niet naar binnen, zoals het plaatje ook zou kunnen vermoeden, maar juist naar buiten om e.e.a. vast te leggen. Het moest snel want het duurde maar kort en boven mijn hoofd regende het. Vandaar ook de druppel op de lens en de net niet juiste compositie. Toch bijzonder zo’n regenboog tegen de blauwe lucht! Even later, toen ik mijn camera voor de veiligheid weer had opgeborgen was er bovendien even een gespiegelde bijboog zichtbaar.
22 reacties
Gesloten voor reacties.