Isola 2000

De titel van dit bericht zegt eigenlijk alles. Twee keer nog mogen we de komende paar weken een naam geven aan een sneeuwfase, daarna volgt rustig hogedrukweer. Net op tijd voor het tweede hoogseizoen: de krokus- of carnavalsvakantie. Ja, we zijn verwend geweest de laatste weken. Massa’s mooie plaatjes zijn de revue gepasseerd. Veel sneeuw ligt momenteel langs de hele Noordkant. Alleen die Zuidkant hé. Wat een pech. Vorig jaar continu in de prijzen, dit jaar amper. Maar … er wordt aan gewerkt. As we speak is sneeuwfase Remy de zuidelijke Alpen binnengedrongen. En net zoals dat het vorige seizoen het geval was, gebeurt dat het eerst in Isola 2000. Het gaat er al aardig tekeer aan dit webcambeeld te zien.

Remy

Maar Isola 2000 gaat niet met de hoofdprijs uit Remy gaan lopen. In mijn laatste bericht vorige vrijdag noemde ik Karinthië als kanshebber. Toen nog vrij onzeker omdat de Balkan toen eigenlijk met vrijwel alle sneeuw ging lopen. Nu is de onzekerheid al een stuk minder. Een dikke meter is er perfect mogelijk.

gfs-0-42

Een tweede optie is dat Sestriere de spekkoper wordt. En mits wat meeval komt het nog net wat noordelijker en wordt het Valle d’Aosta. Hoe dan ook, feit is dat er vanaf nu tot zaterdag flink wat vocht van over de Adriatische Zee richting Karinthië wordt geworpen (zie pijltje 1), en dat de echte stuwing via een oostelijke stroming voor de westelijke Zuidkant van de Alpen gereserveerd wordt (zie pijltje 2). Spannend allemaal. Voor de tussenliggende gebieden zoals Livigno is die oostelijke stroming net wat minder gunstig.

gfs-0-126

Eenmaal Remy is opgevuld en van de kaarten verdwenen, komt er nog een voorlopig laatste sneeuwfase voor het oranje hoog de boel in handen neemt. Indy is dat dan, en die is weer voor de Noordkant. Het is nog te ver weg om nu met enige zekerheid iets over de hoeveelheden en de exacte locatie te zeggen. Het hoeft maar een paar honderd kilometer meer naar het oosten op te schuiven en het gros van de Noordkant mist de boot. De oostelijke Alpen krijgen sowieso het meeste. Hajo berichtte deze ochtend over 20 tot 50 cm. Lijkt me goed mogelijk. Al lijkt het me nu voorlopig het best om van 10 tot 30 cm uit te gaan. Wordt het meer? Wel, des te beter dan.

ens luchtdruk Franse Alpen

Hoe groot zijn de kansen op de Grand Beau, of noem het Kaiserwetter als je wil, na sneeuwfase Indy? Wel, die zijn groot. Heel groot zelfs. Het luchtdrukensemble voor de Franse Alpen spreekt boekdelen. De komende dagen nog wat lichte Remy-sneeuw, daarna flatlinet de neerslaglijn en piekt de luchtdruk.

ens luchtdruk O-Oostenrijk

Eenzelfde verhaal voor Salzburgerland en bij uitbreiding dus al de tussenliggende gebieden, maar hier moet dus eerst Remy en Indy nog doorkomen. Kaiserwetter daar pas vanaf midden volgende week. Net op tijd voor de krokusgangers dus.

ens Zuidkant

En voor de volledigheid hier nog het ensemble voor de Zuidkant. Remy staat er mooi op en daarna de grote droogte. Je ziet ook dat het nog wat onzeker is hoe warm het juist gaat worden onder het hoog. Maar echte voorjaarswarmte lijkt het voorlopig nog niet te worden.

pluim

Afsluitend, wordt het een foto van Hajo op het ijs of in de modder? Die 25% kans op een doorstart van de laaglandwinter is deze avond sterk geslonken. Tot zo’n 10% lijkt me. En dan weet je het wel.

rart_15020509_15020312

Dus ik zou zeggen, geniet van de koude winterse dagen die we donderdag en vrijdag gaan meemaken, met donderdagochtend wat heel lichte sneeuwbuitjes die in de loop van de dag zich wat meer landinwaarts gaan verspreiden. Het zal niet veel zijn, maar een winters beeld geeft het zeker. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

29 reacties

Gesloten voor reacties.