Hoe om te gaan met wisselende modelberekeningen? In de reacties proef ik vaak dat de spanning over een belangrijke vurig gewenste weersomslag elke keer flink oploopt, waarna bij enkele tegenvallende runs mensen ook weer afhaken en nergens meer in geloven. Dat is niet de juiste manier om met ensembles om te gaan.

De feiten:

  1. Weer is een non-lineair chaotisch proces dat fundamenteel onvoorspelbaar is verder vooruit dan de levensduur van de weersystemen en dan praat je over 3 à 5 dagen. Onze eigen Prof. Dr. Ir. henk Tennekes voormalig onderzoeksdirecteur van het KNMI is een van de grondleggers van de theorievorming over deze stelling en ook iemand die ons waarschuwt dat meer rekenkracht van de modellen de situatie niet gaat verbeteren;
  2. Tennekes is tegelijk ook de man die een sterk voorvechter was van het gebruik van ensembles om de robuustheid van modelberekeningen te testen. Geleidelijk aan hebben KNMI en Meteoconsult de pluimen (waarop je de afzonderlijke lijntjes niet meer ziet) in hun weersverwachtingen ingebouwd.
  3. Het werken met ensembles doet niets af aan punt 1 van dit rijtje dat we het verder dan 3 à 5 dagen vooruit vaak gewoon niet exact weten en dat alles wat verder weg ligt dan 5 tot 7 dagen nog alle kanten op kan springen en meestal ook doet.
  4. Dat het héél vreemd zou zijn als je 10 dagen voor een vorstperiode een constante stroom elkaar bevestigende modelruns had – en zelfs van de ensemblegemiddelden kun je niet verwachten dat ze elkaar gaan bevestigen. Dat je na twee prachtige winterse runs dus zowat zeker weet dat de volgende onwinters zal zijn en dat je daar dus ook je schouders over ophaalt (en misschien kijkt naar bepaalde lichtpuntjes van die run voor iets wat jij of een vriend of kennis gaat doen).
  5. Pas als er dagenlang in alle modellen geen winterse run of winterse lijntjes meer te bekennen zijn, hangen we het wintervooruitzicht aan de wilgen. Tot die tijd beleven we plezier aan het op en neer gaan van de kansen en zien we na een slechte run al weer uit naar een goede die ook zeker gaat komen;
  6. Tot 20 januari komen er nog meer dan 30 GFS runs! En pas vanaf 17 januari staat het weer voor 20 januari “vast”. Dat zijn dus nog minimaal 24 volledige GFS runs die nog alle kanten op zullen gaan + 12 ECMWF + 12 GEM. Vele tientallen runs te gaan. We krijgen dus zeker nog 15 zachte runs en 15 koude runs en 15 halfzachte runs tot we op het punt zijn om echt zeker te zeggen of er na 20 januari een schaatsperiode komt.
  7. Het is dus gewoon: he loves me. he loves me knot!

En dan hier het nieuwe GFS ensemble op 2m hoogte voor een punt in Friesland:

ensemble schaatsweer Nederland 11 januari 12u

Klik voor grotere grafiek

Kijk voor de situatie in de Alpen en onderweg in de Wintersport Weerkamer eerste knop van links “weerkaarten”. Hieronder nog even een beschrijving van het spel dat we hier op deze site spelen:

  1. voorpret beleven aan leuke dingen op de kaarten of ze nu wel of niet uiteindelijk uitkomen;
  2. niet pessimistischer zijn dan nodig: oftwewel bijna altijd optimistisch zijn;
  3. onszelf inbeelden dat duimen helpt (en wie zal al bewijzen dat het niet helpt?);
  4. over en weer chatten wie, waarom, waarvoor duimt’;
  5. en last but not least: duiding geven aan het weergebeuren voor de wintersport voor jouw skidorp, voor jouw piste voor jouw heenreis en terugreis.
  6. en als er in Nederland een ijsvloer komt of ligt idem voor de schaatsfanaten.

Als ik het heel kort moet samen vatten is wat we hier elke dag doen gewoon…. Wintersport! En dan de goedkope variant! LOL!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.