Hoe om te gaan met wisselende modelberekeningen? In de reacties proef ik vaak dat de spanning over een belangrijke vurig gewenste weersomslag elke keer flink oploopt, waarna bij enkele tegenvallende runs mensen ook weer afhaken en nergens meer in geloven. Dat is niet de juiste manier om met ensembles om te gaan.

De feiten:

 1. Weer is een non-lineair chaotisch proces dat fundamenteel onvoorspelbaar is verder vooruit dan de levensduur van de weersystemen en dan praat je over 3 à 5 dagen. Onze eigen Prof. Dr. Ir. henk Tennekes voormalig onderzoeksdirecteur van het KNMI is een van de grondleggers van de theorievorming over deze stelling en ook iemand die ons waarschuwt dat meer rekenkracht van de modellen de situatie niet gaat verbeteren;
 2. Tennekes is tegelijk ook de man die een sterk voorvechter was van het gebruik van ensembles om de robuustheid van modelberekeningen te testen. Geleidelijk aan hebben KNMI en Meteoconsult de pluimen (waarop je de afzonderlijke lijntjes niet meer ziet) in hun weersverwachtingen ingebouwd.
 3. Het werken met ensembles doet niets af aan punt 1 van dit rijtje dat we het verder dan 3 à 5 dagen vooruit vaak gewoon niet exact weten en dat alles wat verder weg ligt dan 5 tot 7 dagen nog alle kanten op kan springen en meestal ook doet.
 4. Dat het héél vreemd zou zijn als je 10 dagen voor een vorstperiode een constante stroom elkaar bevestigende modelruns had – en zelfs van de ensemblegemiddelden kun je niet verwachten dat ze elkaar gaan bevestigen. Dat je na twee prachtige winterse runs dus zowat zeker weet dat de volgende onwinters zal zijn en dat je daar dus ook je schouders over ophaalt (en misschien kijkt naar bepaalde lichtpuntjes van die run voor iets wat jij of een vriend of kennis gaat doen).
 5. Pas als er dagenlang in alle modellen geen winterse run of winterse lijntjes meer te bekennen zijn, hangen we het wintervooruitzicht aan de wilgen. Tot die tijd beleven we plezier aan het op en neer gaan van de kansen en zien we na een slechte run al weer uit naar een goede die ook zeker gaat komen;
 6. Tot 20 januari komen er nog meer dan 30 GFS runs! En pas vanaf 17 januari staat het weer voor 20 januari “vast”. Dat zijn dus nog minimaal 24 volledige GFS runs die nog alle kanten op zullen gaan + 12 ECMWF + 12 GEM. Vele tientallen runs te gaan. We krijgen dus zeker nog 15 zachte runs en 15 koude runs en 15 halfzachte runs tot we op het punt zijn om echt zeker te zeggen of er na 20 januari een schaatsperiode komt.
 7. Het is dus gewoon: he loves me. he loves me knot!

En dan hier het nieuwe GFS ensemble op 2m hoogte voor een punt in Friesland:

ensemble schaatsweer Nederland 11 januari 12u

Klik voor grotere grafiek

Kijk voor de situatie in de Alpen en onderweg in de Wintersport Weerkamer eerste knop van links “weerkaarten”. Hieronder nog even een beschrijving van het spel dat we hier op deze site spelen:

 1. voorpret beleven aan leuke dingen op de kaarten of ze nu wel of niet uiteindelijk uitkomen;
 2. niet pessimistischer zijn dan nodig: oftwewel bijna altijd optimistisch zijn;
 3. onszelf inbeelden dat duimen helpt (en wie zal al bewijzen dat het niet helpt?);
 4. over en weer chatten wie, waarom, waarvoor duimt’;
 5. en last but not least: duiding geven aan het weergebeuren voor de wintersport voor jouw skidorp, voor jouw piste voor jouw heenreis en terugreis.
 6. en als er in Nederland een ijsvloer komt of ligt idem voor de schaatsfanaten.

Als ik het heel kort moet samen vatten is wat we hier elke dag doen gewoon…. Wintersport! En dan de goedkope variant! LOL!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.