siberian-husky-frozen-lake-dog-photos-fox-grom-15

We openen vandaag met deze onwaarschijnlijk coole foto uit Kirovsk uit het noordwesten van Rusland met dank aan vaste reageerder Kirsten. Bekijk hier de volledige fotoreeks. Kunnen honden daar over water lopen? Natuurlijk niet. Tenzij het een bevroren meer is natuurlijk waar na een lange winter nu net de dooi begonnen is en er een dun laagje smeltwater op het ijs komt te staan. Geen miraculeuze goocheltruc dus.

wolken

Het is ook geen truc wanneer straks boven de Faroer Eilanden het zonlicht even verdwijnt. Gewoon een klassieke zonsverduistering omdat de maan even tussen ons en de aarde komt te staan. Krijgen wij die eclips ook te zien? Hier het laatste wolkenbeeld. Bij mij thuis is het nog grijs momenteel, maar de wind begint toe te nemen. Een gunstig teken want zo kunnen er snel opklaringen aangevoerd worden. Lukt het bij jou ook? Of net niet? Deel het in de reacties.

gfs-0-102

Als het in het noordwesten van Rusland begint te dooien, weten we dat de lente er aan komt. Lente die straks om 23h45 ook officieel begint wanneer de zon loodrecht boven de evenaar komt te staan en het noordelijk en zuidelijk halfrond exact even lang belicht worden. Ik moet zeggen dat hoe ouder ik word, hoe meer fan ik van het lenteseizoen word. Een lekker terrasje doen in de steeds krachtiger wordende zon. Maar dat zit er de komende tijd niet in. Integendeel, een verlenging van het winterseizoen is zelfs waarschijnlijker. Voor mij ook goed. Zolang het nog geen mei is, hoeft het van mij nog niet echt warm te worden. De komende periode schuift er vanuit het noordwesten van Europa regelmatig een bel koude lucht over West-Europa. Goed voor een verlenging van het skiseizoen in de Alpen. En al helemaal goed als je weet dat er nog duizenden laaglanders op wintersport moeten vertrekken.

rart_15032206_15031912

Een eerste voorproefje komt er dit weekend al aan wanneer het vanuit het noordwesten zaterdagochtend begint te sneeuwen, en dat heel het weekend lang. Eerst enkel aan de Noordkant, later ook elders, om het in de loop van zondag aan de Zuidkant te laten eindigen. Gisteren gingen we nog uit van 5 tot 20cm, bij een zakkende sneeuwgrens tot onder de 1000 meter. Vandaag lijkt het in de westelijke Alpenhelft zelfs wat meer te gaan worden. Vooral Wallis lijkt me een kanshebber om misschien zelfs richting die halve meter te gaan. Ja dames en heren. Soms zitten er ook positieve verrassingen in de kaarten en moeten de sneeuwwaardes naar boven bijgesteld worden.

gfs-0-138

En vanaf dinsdagnamiddag komt dan een eerste koudebel tot vlak voor de Alpen uitgezakt. Dat in combinatie met de restanten van Stephanie, nog steeds rondjes draaiend boven Spanje, die terug naar het noordoosten beweegt. Ja, de Alpen worden midden volgende week echt van twee kanten belaagd. Een sneeuwsandwich noemt Hajo het steeds. En terecht.

gfs-0-252

Richting volgend weekend wordt het dan weer wat rustiger, maar het is goed mogelijk dat we naar het einde van de maand een herhaling van zetten krijgen met een nieuwe uitzakkende koudebel. Ja, het winterseizoen in de Alpen zit er nog niet op.

graphe3_1000_610_9400024414062_407_67999267578125___

Alhoewel. Je ziet dat de blauwe controlerun het duidelijk zachter houdt midden volgende week. Oorzaak is dat die koudebel hier net te ver over het westen van Frankrijk uitzakt, waardoor er van over Noord-Afrika warmte naar de Alpen wordt gebracht. In deze oplossing stuitert de koudebel als een botsbal zelfs helemaal terug naar het noorden. Hmmm, onwaarschijnlijk dat. Ik ga voorlopig uit van de koude oplossing maar bouw toch wel wat voorzichtigheid in.

neerslag GFS

Afsluiten doen we met deze spectaculaire neerslagaccumulatiekaart van het Amerikaanse GFS. Gaat er de komende tien dagen echt nog tot 3 meter sneeuw vallen rond de Matterhorn? We weten dat GFS regelmatig de neerslagwaardes overschat. Neemt niet weg dat de potentie er zeker is. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

21 reacties

Gesloten voor reacties.