Dit is het plaatje in de Alpen momenteel. En ik vraag wie dan ook te beweren dat bovenstaand plaatje lelijk te vinden. Je zit echt in een hogere spirituele staat als het je als wintersporter lukt om tijdens je wintersport een winterwandeling te maken door zo’n half besneeuwd landschap en daarvan te genieten en het ook als uitstekende anti-stress en fitness te zien. Ik was daar in mijn jeugd en jonge volwassenheid absoluut niet toe in staat. Ik dacht toen ook in termen als: “een ramp”, “de hel”, “katastofe” als het een keer niet meezat met de sneeuw. Maar gelukkig is dat nu helemaal niet waarover we spreken richting kerst. Het lijkt allemaal goed te komen.

Hetzelfde kiekje vannacht. Deze cam kijkt over de Traunsee en daar heeft ene Sven Elfferich gisteren een wedstrijd koud zwemmen gewonnen. Gewoon in een zwembroek. Ik heb daar vanmiddag het verhaal van met foto’s.

Hier dichter in de buurt zie je dat het ’s nachts amper gevroren heeft. Sneeuwkanon uit.

Hier de video van vanochtend met wat technische problemen in het begin…

Nou de pluim voor het Europese model voor Nederland is ook weer binnen. Hoe fraai is die. Zeker als je weet dat de tweede helft van de natte fase al die sneeuw naar de Alpen gaat brengen. Aanzienlijke kans nu toch wel op een overgang naar “schaatsweer” of minimaal “droog Wim Hof weer” vanaf 9 december. De kansen op een langer aanhouden van de glijbaan met dump na dump na dump zijn wat mij betreft onder de 40% gezakt. Daar hebben we eigenlijk pas 1 run van gehad…. daar moeten we er meer van zien om daarin te gaan geloven.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

24 reacties

Cleven · 2 december 2018 op 10:25

Voor het eerst gekeken naar je video. Het klinkt raar maar krijgt meteen eem andere kijk op iemand
i.p.v als je alleen meer iemand zijn teksten jaren achter elkaar leest. Voor mijn gevoel ben jij een echte
alpen cq, sneeuwman. Fantastisch om te zien en te horen en ik herken wel dingen terug van mezelf.
Heel raar. Heb ook echt het gevoel dat je nu ook echt thuis bent daar……. Ga zo door en geniet van alles
wat je daar hebt!! Je hebt een geweldige site opgebouwd de laatste jaren!!!

  Paul A Club1989 · 2 december 2018 op 10:48

  +1

  Hajo · 2 december 2018 op 10:54

  Dank voor deze mooie complimenten…. 😉

Remko · 2 december 2018 op 10:57

Tja, als je alleen naar de kaarten kijkt en vertrouwt op de aangegeven neerslag hoeveelheden, dan mis je de actualiteit. Ja het motregent en het waaide wat, maar het viel best mee. Veel verschillen in Nederland, van een paar mm tot iets meer dan 10 mm. Triest weer is het wel, dat klopt dan wel. Ik kijk graag naar je analyses Hajo, maar de laatste dagen valt het niet mee. Een storing kun je niet voorkomen, maar je kunt wel alles goed neerzetten en dan je verhaal beginnen. Graag in een korte tijd, geen 17 minuten. Immers, wij hebben geen geduld meer en tijd voor lange, hoe interessant ook, verhalen. Ik hoop dat je hier iets mee doet.

  Richard · 2 december 2018 op 11:39

  Idd 15/25 minuten is idd te lang.
  Ik ben echt een vaste gast op en verwijs al jaren veel vrienden hierheen.
  Ik vaar voor mijn werk en zit veel in buitenland. Veelal zit ik dus met roaming. Helaas kan ik dan niet elke dag zo lang gaan kijken.
  Maar het idee is leuk

joke,riederalp · 2 december 2018 op 11:01

https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/801C4827-5FF3-44DA-AB4A-781EAC3F3847.jpeg
Veel vogeltjes kunnen op hun gemak een lekkere maaltijd bij mij halen. Omdat het nog niet koud genoeg is verblijven de alpenkraaien nog een stuk hoger. Als die naar beneden komen dan gaat de winter pas echt beginnen!
Ik denk @Hajo dat deze details je nu gaan opvallen nu je zelf in de bergen woont. Er is hier zoveel te zien dat het bijna gewoon wordt!

  joke,riederalp · 2 december 2018 op 11:07

  Ik bedoel dus de alpenkauw!

Marcel · 2 december 2018 op 11:03

Even een reactie van me over de video’s. Persoonlijk vind ik ze wel erg lang, je kunt er ook niet snel even door heen scrollen wat bij geillustreerde tekst wel gemakkelijk kan. Wat mij betreft is tekst fijner eventueel aangevuld met een video van ca. 7~9 minuten. In die video-tijd kun je ook erg veel laten zien. Ik wil wel benadrukken dat dit mijn persoonlijke ervaring is en ik de weermannen waardeer voor de tijd en energie die ze in de berichten steken.

Huusman · 2 december 2018 op 11:09

En Huusman? Hoe siet et er bei jim uut in et suudn? Krij we nôh winter of blieft et sappelen?
Hiero stuuft de reegn deur de straat juh. Geen spoortsje van kou. Aasn Piet mar eevn belle, wat et wut.

Jorne · 2 december 2018 op 11:41

GFS hoofdrun is weer lekker bezig, dump (ietwat hoge sneeuwgrens), hoog via de VK naar het noorden, oostenwind met direct kou over Europa.
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-1-228.png[/img]

  Jorne · 2 december 2018 op 11:46

  En op 252 uur vooruit lijkt er een nieuwe impuls van hoge druk op weg naar het noorden! Bevoorrading voor een aanhoudende oostelijke stroming?
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfs-0-252-(1).png[/img]

  sneeuwfanaat(Ron) · 2 december 2018 op 11:46

  Idd Jorne heerlijke kaarten van gfs6h met een laagland winter erbij en al!!!!

  Jorne · 2 december 2018 op 11:56

  minimiddagupdate is onderweg!

Asten (Harmelen) · 2 december 2018 op 12:13

Mooie run met sneeuw vanaf komend weekend (lees: meer dan een halve meter boven de 1.000 meter) gevolgd door kouder weer vanuit het oosten met in de week voor de kerst opnieuw noordelijke stroming met sneeuwkansen (wel erg dikke meteofictie)..
Gaan wij als kerstgangers met meer dan 1 meter sneeuw (iig biven de 1000 meter) de kerstweek in ?
Het zou zo maar kunnen !!

Ron · 2 december 2018 op 12:25

Zou een hele geruststelling zijn en helemaal te gek natuurlijk!!!

Jopie · 2 december 2018 op 12:42

De sneeuw aan de noordzijde in de periode 7-11 december is nu toch wel tamelijk zeker. Dat is de eerste opsteker. Voor de periode daarna heb ik nu 3 scenrio’s voorbij zien komen.
Eerst oceaanblokkade en daarna scandihoog (die mogelijk kan afzakken naar onze omgeving)
Een westcirculatie maar met de straalstroom zeer laag met dump na dump (gisterochtend zie de video), kleine kans wel erg leuk.
Een terugval naar een “gewone”westcirculatie. Deze laatste heb ik de laatste dagen steeds minder gezien en dat geeft veel hoop! Kortom volgens mij ziet heter goed uit.

  Jopie · 2 december 2018 op 12:44

  heel hoed.

eri · 2 december 2018 op 12:58

gfs06 opper dikke sneeuw na 7 december voor de gehele nw-n alpen en volgens mij ook de w-alpen. gfs06 para ook dikke sneeuw na 7 dec maar wel een stuk minder dik dan de gfs06 oper maar de para bedekt wel europa onder een laage sneeuw vanaf 296 uur wel ver weg maar toch.

voor mij persoonlijk liever de oper want daar is de sneeuw voor de alpen gewoon veel dikker en tja daar ga ik met de kerst heen, daarna mag het ook in de rest van europa insneeuwen maar eerst de super dikke sneeuw voor de alpen met de gfs06 oper please

Artus · 2 december 2018 op 13:01

Benieuw of dit gaat uitkomen :

Nord-Est (Frankrijk) : Après un début de mois encore assez doux, le temps pourrait se refroidir vers la Saint-Nicolas, entraînant pour une huitaine de jours un premier coup de froid avec un petit courant de Nord humide, probablement accompagné de quelques averses neigeuses en plaine. Ensuite, nous pourions avoir une période plus douce entre le milieu de mois et avant Noël sous un temps bien humide.
En terme de calendrier et de singularité, même si la tendance reste à prendre avec grande précaution, une vague de froid assez sévère pourrait se mettre en place sur la fin de mois, peut être précédée d’un épisode neigeux conséquent qui pourrait se prolonger sur janvier…

http://meteone.pagesperso-orange.fr/previsions/psf.html

  nils · 2 december 2018 op 14:41

  Waarzegger zeker?

Artus · 2 december 2018 op 16:12

Ja, dat staat vast, maar wie weet heeft hij een goede glazen bol.

Maar het enige wat ik wilde aankaarten is dat er toch opvallende gelijkenissen zijn met het weer dat zich nu aan het ontwikkelen is.

1) Hij spreekt over vochtig en zacht weer tot Sinterklaas. Dit is het geval.
2) Hij spreekt daarnaast ook over koud, vochtig weer na Sinterklaas. Dit zal waarschijnlijk en hopelijk ook het geval zijn.

Wat daarna gebeurt is de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *