Inneke Magrijn Sillevis, de moeder van de twee “grote” Nederlandse skiërs Roderik en Floris, deelde vanmiddag deze foto van de dagelijkse rit naar haar werk. De plek is ongeveer ter hoogte van Flachauwinkl in de Ski Amadé in het zuidoosten van het Salzburgerland. Ook Filzmoos behoort tot deze skiregio met één skipas. Ook daar is het zo mooi.

Ook in Vorarlberg is het nog koud en zit de sneeuw nog op de takken. Over de 50cm al hier. Op naar de 250cm. Ik zou nu door kunnen gaan met het delen van schitterende plaatjes. Ook van de avond op weg naar volle maan…

Eentje dan. Van de zuidkant. Aan de noordkant is het bewolkt…

Dat hangt samen met een pluk neerslag die vannacht weer leuke sneeuw brengt in Oostenrijk.

En dan donderdag is het opnieuw raak. Meldde ik ook vanochtend al. Dit keer als sneeuwsandwich.

En kijk eens hoe koud op 1500m! Sneeuwgrens echt behoorlijk laag. Tja het kan nog ergens regenen natuurlijk…. en daarna wordt het pas echt een periode flink zacht…

Dezelfde Ineke van wie de foto bovenaan is deelde vandaag ook deze plaat. Ik vond hem mooi…. de huiskamervraag is waar jullie denken dat ik zit in dit diagram en ook wil zitten. Gisteren broedde ik voor het eerst eens op een missie statement voor WSWM.nl. Ik deel mijn eerste schets. Om me kwetsbaar op te stellen. En om wat feedback in te winnen. Niet dat ik mijn oren laat hangen naar deze of gene lezer. Ik ben echt op mijn eigen pad in het leven en WSWM.nl is de weerslag daarvan. Wintersport en wintersportweer zijn mijn vaste begeleiders daarbij en dat deel ik met jullie. Ik heb fellow travelers zoals Jorne of Cescia en aan de technische kant Jannes. En een bredere groep “content brengers” vooral ook in de partnergebieden. Maar elk van deze mensen moedig ik aan om ook hun eigen weg te gaan… en dat kan niet de mijne zijn…. ieder heeft zijn eigen pad… wist Kafka al. Lees zijn briljante ultrakorte verhaal Voor het paradijs.

Nou dit heb ik neergekalkt….

Missie: de missie van Wintersportweerman.nl is vanuit een gedeelde tomeloze passie voor wintersport en outdoorsport, samen het weer te volgen en te analyseren en om dagelijks realistische maar toch spannende weerberichten te presenteren die tussen de regels door een positieve levensfilosofie en een gezonde levensstijl uitdragen, die de lezer helpen om te groeien en bloeien niet gehinderd door de teleurstellingen die het weer en het leven ons ook steeds weer presenteren.

Schiet er maar op. Uiteindelijk komt er een aangepaste versie op de site te staan waar tenminste het hele productieteam zich in kan vinden en hopelijk zo veel mogelijk lezers. En ieder moet zelf maar kijken of het hem of haar helpt. Ik hou mijn advies staande aan Stefan om een grote zandbak vol wit zand te plaatsen naast de caravan. Zodat hij ongeacht weer en sneeuw elke vakantie die workout heeft om een kuub van A naar B te verplaatsen. Je denkt als je sneeuw schept dat dat zo bijzonder is en voelt omdat het sneeuw is. In werkelijkheid is dat maar een kleine factor. Het belangrijkste is dat er endorfines vrijkomen als je je bovenlichaam eens een flinke workout geeft buiten in de natuur als een houthakker in het bos.

Vitamine D speelt ook mee. Mensen voelen zich heerlijk in de zomer op de camping als ze met blote bast en blote voeten in de zon lopen. Blote voeten is een geweldige helende prikkel voor je lichaam. De meeste mensen hebben chronisch vitamine D tekort en voelen zich heerlijk als ze eens een paar uur zon hebben. Nou neem dan gewoon vitamine D in de winter. Bouw een systeem waarin het je goed gaat ongeacht of het een week regent, sneeuwt of de zon schijnt. Ik roep Stefan ook op in de kerstvakantie naar de Wörgler Wasserwel te gaan en de L2 te doen. Zie de video hierboven. Als je dat voor het eerst doet heb je de hele avond een kick alsof je aan het randje van jouw skiniveau voor het eerst een bepaalde zwarte piste hebt gedaan of voor het eerst een bepaald couloir.

Gisteravond schreef ik een avondupdate met als titel: “Deze late avondupdate wil je niet missen zo mooi“. Het bericht bevatte 10 fantastische video’s van weer en sneeuw in het nu en een paar minder leuke weerkaarten voor de langere termijn. In de reacties bleek dat mensen niet begrepen hoe ik tot die titel kwam. Nou kijk zelf…. zo mooi…. wat en collectie…. zoals de video uit Roemenië vandaag hierboven… hoe mooi. Dan ga ik toch mijn avind niet laten bederven door wart mindere weerkaarten? Dan kijk ik die video’s en ga ik 5 of 10km hardlopen. En dan heb je een super avond en slaap je als een os. Nu ja moet iedereen zelf weten. En iedereen heeft wel eens de pest in en kan het ff niet hebben. Prima. Maar dat hoeft niet lang te duren…. dan pik je het positieve weer op.

Hier de weerkaart die laat zien waar de sneeuw in Roemenië vandaag komt. Niet aan de kust hoor. Ook daar te zacht. Lake effect snow kun je het dus niet noemen. Het is gewoon stuwing tegen het gebergte.

Kijk maar op de kaart waar en hoe de sneeuw is verdeeld.

Ik sping even naar voren in het Amerikaanse model. Een einde met een vuist! Toch weer winterperikelen.

De cliffhangerkaart is niet verkeerd voor toch weer sneeuw met lage sneeuwgrens. En ook bij IJsland dringt de winter nader. Nu ja we gaan dat zien. Eerst toch kerst vieren hoe en waar dan ook. Een mooi moment van rust altijd. En als het geen witte kerst is denk je aan de tijd voor Dickens en voor de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen. Toen mensen dankbaar waren als de sneeuw (nog) niet kwam! En heus… qua skiën is het straks beter dan ik vele oude groene winters toen de kunstsneeuw nog niet zo ver was.  Iedereen krijgt een prima wintersport.

Is het iemand al opgevallen dat zo wat het hipste wat er momenteel is op de pistes die lange regenjassen zijn zoals hierboven van HEAD. Koop zo’n ding dan ben je echt helemaal hip en happening. En ski je op een dag in de regen op lege pistes zonder enige wachttijd bij de lift.

En hoeveel regen komt er dan helemaal in Oostenrijk? Nu we weten dat het in de hoge Franse gebieden wel snor zit. Tja vanaf vrijdag regent het in de dalen en pas met kerst lijkt de sneeuwgrens flink te dalen zoals hier al een tijdje verkondigd. Dat is het dan. Het had mooier kunnen zijn. Maar dus net op de valreep van de kerst even een Tauwetter met regen. Cool OK. Gezien. Verder!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

66 reacties

Gesloten voor reacties.