Terecht sneeuwt het Alpenweer momenteel op Wintersportweerman.nl het weer in Nederland helemaal onder. Toch is er juist vandaag leuk meteorologisch nieuws uit ons kikkerlandje. Wat een interessante ontwikkelingen! Nog nooit was het op het landelijke hoofdstation De Bilt (de referentie) op 11 oktober zo koud als vandaag. De titel van dit bericht staat niet voor niets tussen aanhalingstekens.  Want het is “maar” een datumrecord. Anders dan decaderecords (10 dagen) of zelfs maandrecords komen die geregeld voor. En bovendien is “nooit” een zeer betrekkelijk begrip. Daarmee wordt bedoeld: sinds het begin van de regelmatige metingen, sinds 1901 derhalve. Tijdens de kleine ijstijd die duurde van 1350 tot 1850 was het vast regelmatig kouder. Maar toch moet dit dagkouderecord genoemd worden al was het als tegenhanger van de hype die van elke warme uitschieter wordt gemaakt.  Zo schreef De Telegraaf op 2 augustus jl.: “Nooit was het zo warm op 2 augustus als deze vrijdag”

Maandgegevens

Je zou door de mooie zomer en nazomer bijna gaan denken dat we een warm jaar meemaken. Niets is minder waar; uit dit staatje dat ik van weerstatistieken.nl  heb geplukt blijkt dat nu toe 7 van de 9 maanden kouder dan gemiddeld verliepen.

Weergegevens

Als ik nog eens naar de maximum-temperatuurkaart kijk is het zeer waarschijnlijk dat ook het grootste gedeelte van de overige stations in de zuidelijke helft van het land een datumrercord te pakken heeft. Maar zoals gezegd, er wordt toch vooral naar De Bilt gekeken. Benieuwd of ook bij jou het record gesneuveld is? Vind het op weergegevens.nl. Naast heel veel mooi cijfermateriaal kun je ook de bijhorende weerkaarten tevoorschijn toveren! In de tabel zien we trouwens dat het oude record uit 1975 stamt. Twee dagen later zou het zelfs sneeuwen, en kwam het maximum die dag op 5.3 ° C uit.

DeBilt 111013

Overigens is het op moment van schrijven nog niet helemaal zeker of het record gehaald wordt. In deze tijd van het jaar is de zogenaamde dagelijkse gang als het zwaar bewolkt is en regent door de minder krachtige zon al erg klein. Wanneer het bijvoorbeeld stopt met regenen of de windrichting wordt anders, kan de maximum temperatuur net zo goed midden de nacht bereikt worden. Maar omdat het voorlopig nog wel even blijft regenen en er geleidelijk aan vooral in de hogere luchtlagen nóg wat koudere lucht binnenstroomt is die kans klein.

Europe_2013101112_pmsl_0

Maar waar kwam die kou en ook die grote plaatselijke verschillen (vast wel gezien; in Groningen 15 graden!) vandaan? We beginnen met de grondkaart. Doordat de hogedruk die zo lang voor de mooie nazomer zorgde zich terugtrok op de oceaan werd de poort opengezet voor depressies en kou vanuit het noorden.  Inmiddels zorgt een omvangrijk en complex lagedrukgebied met meerdere kernen ten zuiden van ons voor oost- tot noordoostelijke stroming. Aan de noordkant ervan plotseling grotere luchtdrukverschillen (de lijnen van gelijke luchtdruk dicht op elkaar) en daardoor op de Wadden windkracht 7 uit het noordoosten.

Europe_2013101112_thgt500_0

Het laag op grote hoogte (het 500 hPa vlak = ca. 5000 meter hoog) met de enorme bel koude lucht die eerder deze week met de kern boven de Benelux nog voor zware (hagel- en onweers) buien zorgde en thans dat mooie witte goud in de Alpen neerlegt doet de rest.

Europe_2013101112_thgt850_0

Maar hè, waar komt die 15 graden in Groningen dan vandaan? Rond deze tijd van het jaar is dat nog zo gebeurd. Om het laag op hoogte stroomde warme lucht heen; uit het zuiden over oostelijk-Oostenrijk (daar gisteren bijna 20 graden) via Tsjechië en Duitsland precies over het noorden van ons land, wat hier mooi op de 850 hPa (ca. 1500 meter hoogte dus) te zien is!

NS-gondel

En zegt e.e.a. iets over de komende winter? Nee, dat kan ik niet onderbouwen. Wel is het natuurlijk zo dat als het maar lekker koud blijft het zeewater sneller afkoelt en het sneeuwdek ten oosten van ons aangroeit. Dat zijn slechts factoren die het alleen een beetje helpen nog wat kouder te laten zijn als de luchtdrukverdeling al gunstig is voor winterweer. En daar durf ik -de algemene weerchaos en dus onvoorspelbaarheid in ogenschouw nemende- geen uitspraken over te doen.

ECpluimDeBilt111013_12h

Hoe gaat verder dan? Ronaldo gaat morgen verder puzzelen. Of vindt dat te ingewikkeld met zo’n pluim (de nieuwste van het Europese ECMWF weermodel; succes!) en behandelt andere onderwerpen. Dan zal ik zondag weer eens kijken. Of geef anders zelf je mening over de nieuwste modelruns, zoals Frans al deed in de reacties onder dit bericht!

Ischgl!!

Ischgl!!

Snel terug naar de winter in de Alpen! Hier nog even een plaatje uit Ischgl vanochtend. Blijf in Hajo’s hoofdbericht van vandaag de dingen delen mbt de sneeuw in de Alpen. Hier is het leuk om nog wat na te keuvelen over de nieuwste modelruns. Morgenvroeg doet Ronaldo met vast een spetterend weerbericht! En Hajo blijft de hele dag actief met alle nieuws vanuit de Alpen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

12 reacties

Gesloten voor reacties.