Gisteren was dé dag in Oostenrijk. Een enkel dagje zonneschijn voor de wintersporters. Het groepje mensen hierboven gekiekt in Kleinwalsertal kan niet anders dan intens gelukkig zijn. Lijkt me stug dat je dan nog last hebt van enige zorgen of het moest kiespijn zijn…. zoals ik want ik heb op mijn laatste dag in Oostenrijk op een stuk pruimenpit gebeten waardoor een kies is gebarsten wat vermoedelijk een implantaat moet worden. Maar zelfs die kiespijn zou ik denk ik niet hebben gevoeld als ik gisteren in die wonderwereld was geweest en niet in het druilerige Nederland.

Hierboven het hele setje foto’s uit Kleinwalsertal.

En o wat zijn ze trots dat “de mooiste doodlopende weg ter wereld” gisteren helemaal sneeuwvrij was gemaakt. Maar niet voor lang…

…. want op dalniveau gaat hier 75 cm sneeuw neerdalen en boven in het skigebied meer dan een meter. Volgens de laatste berekeningen.

Ensemble Kleinwalsertal

Het Amerikaanse model bevestigt dat Vorarlberg en dus onze partners Montafon en Kleinwalsertal de hoofdprijs krijgen dit weekeinde. Overal in de Alpen zien we een neerslagpiek maar nergens zo hoog als hier. De vorstgrens stijgt morgen even naar de 1200m en de sneeuwgrens tikt maximaal even 1000m aan. Thuis op de Penningberg kan het dus even regenen. Vanaf woensdag lijkt een droge periode in het verschiet te liggen. Alleen in de meteofiction is nieuw neerslagspektakel te vinden.

Dan hebben Jorne en mijn huisbaas Rudi Werlberger (foto) gisteren net op tijd bergen werk verzet door het ouderlijk huis van Rudi van de sneeuwlast te bevrijden. Als daar namelijk regen op komt zou het huis in zijn voegen gaan kraken.

Les Menuires vanochtend

Is het overal in Europa al weer mis met het weer? Nee, er is één hoek van de Alpen waar gewoon de zon schijnt. Onze partner Les Menuires…. maar ook daar gaat het sneeuwen aar nu nog even niet…

Les Menuires vanochtend

Ietsje verder naar het noordoosten loopt de bewolking wel al binnen…

En dat is in de Portes du Soleil. Als je een heel seizoen (94/95) op 30 meter van dit dalstation van Les Crosets hebt geleefd dan is en blijft het een bijzondere webcam. Een heerlijk piste is het ook. Morgen en overmorgen sneeuwt het hier flink… en gelukkig ook in…

Val Gardena aan de zuidkant. De pistes zijn daar prima in orde maar het landschap kan een opfrisser gebruiken. Die komt dus absoluut. En ik sta toch een beetje paf hoe aan de zuidkant een noordwester windkracht 7 kan staan. Hoe vloeit dat dan over de hoofdkam….   dat moet toch wel de wind op hoogte zijn. Ga het Bergfex eens vragen. Tijd voor het sprongetje naar de Lage Landen…

Als we nog iets dichter tegen de 20e aankruipen zullen we misschien in een situatie komen dat we dagelijkse laaglandweerberichten moeten afsplitsen van de Alpenweerberichten. Want de signalen voor winterweer in de Lage Landen blijven sterk. Vanochtend vooral in de GFES Para en het Europese model. De GFES Para dubbele lijn hierboven duikt diep weg…

Met deze cliffhanger als gevolg….

En een sneeuwpassage vanaf woensdag 23 januari ook door de Lage Landen heen op weg naar de Alpen.

Het Europese model eindigt ook gewoon in de winter voor de Lage Landen… vanaf volgend weekeinde eigenlijk. En daarmee congruent aan de GFES Para die dan ook al onder nul duikt zoals je hierboven ziet. De gewone hoofdrun van het Amerikaanse model laten we even terzijde liggen om de volgende af te wachten over een uurtje.

In het Europese model verloopt de overgang naar winterweer in principe geheel droog. Maar er is een enkel lijntje dat De Bilt 25cm sneeuw geeft volgend weekeinde. Dat is dan 1 van de 50 lijntjes. Zeer onwaarschijnlijk dus maar zeg nooit nooit.

Hier de kaarten van de hoofdrun van het Europese model in de overgang naar de winterinval. het begint met een poedersuikertje in de Alpen. En dan valt de winter droog binnen in de Lage Landen maar met sneeuw vanuit het oosten wederom in sneeuwmagneet Oostenrijk.

Geniet afsluitend van de kiekjes die Jorne gisteren schoot rond de Hohe Salve. Volgens mij voelt hij zich aardig thuis. Hoop dat ik nog welkom ben straks haha.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

92 reacties

Gesloten voor reacties.