Gisteren was dé dag in Oostenrijk. Een enkel dagje zonneschijn voor de wintersporters. Het groepje mensen hierboven gekiekt in Kleinwalsertal kan niet anders dan intens gelukkig zijn. Lijkt me stug dat je dan nog last hebt van enige zorgen of het moest kiespijn zijn…. zoals ik want ik heb op mijn laatste dag in Oostenrijk op een stuk pruimenpit gebeten waardoor een kies is gebarsten wat vermoedelijk een implantaat moet worden. Maar zelfs die kiespijn zou ik denk ik niet hebben gevoeld als ik gisteren in die wonderwereld was geweest en niet in het druilerige Nederland.

Hierboven het hele setje foto’s uit Kleinwalsertal.

En o wat zijn ze trots dat “de mooiste doodlopende weg ter wereld” gisteren helemaal sneeuwvrij was gemaakt. Maar niet voor lang…

…. want op dalniveau gaat hier 75 cm sneeuw neerdalen en boven in het skigebied meer dan een meter. Volgens de laatste berekeningen.

Ensemble Kleinwalsertal

Het Amerikaanse model bevestigt dat Vorarlberg en dus onze partners Montafon en Kleinwalsertal de hoofdprijs krijgen dit weekeinde. Overal in de Alpen zien we een neerslagpiek maar nergens zo hoog als hier. De vorstgrens stijgt morgen even naar de 1200m en de sneeuwgrens tikt maximaal even 1000m aan. Thuis op de Penningberg kan het dus even regenen. Vanaf woensdag lijkt een droge periode in het verschiet te liggen. Alleen in de meteofiction is nieuw neerslagspektakel te vinden.

Dan hebben Jorne en mijn huisbaas Rudi Werlberger (foto) gisteren net op tijd bergen werk verzet door het ouderlijk huis van Rudi van de sneeuwlast te bevrijden. Als daar namelijk regen op komt zou het huis in zijn voegen gaan kraken.

Les Menuires vanochtend

Is het overal in Europa al weer mis met het weer? Nee, er is één hoek van de Alpen waar gewoon de zon schijnt. Onze partner Les Menuires…. maar ook daar gaat het sneeuwen aar nu nog even niet…

Les Menuires vanochtend

Ietsje verder naar het noordoosten loopt de bewolking wel al binnen…

En dat is in de Portes du Soleil. Als je een heel seizoen (94/95) op 30 meter van dit dalstation van Les Crosets hebt geleefd dan is en blijft het een bijzondere webcam. Een heerlijk piste is het ook. Morgen en overmorgen sneeuwt het hier flink… en gelukkig ook in…

Val Gardena aan de zuidkant. De pistes zijn daar prima in orde maar het landschap kan een opfrisser gebruiken. Die komt dus absoluut. En ik sta toch een beetje paf hoe aan de zuidkant een noordwester windkracht 7 kan staan. Hoe vloeit dat dan over de hoofdkam….   dat moet toch wel de wind op hoogte zijn. Ga het Bergfex eens vragen. Tijd voor het sprongetje naar de Lage Landen…

Als we nog iets dichter tegen de 20e aankruipen zullen we misschien in een situatie komen dat we dagelijkse laaglandweerberichten moeten afsplitsen van de Alpenweerberichten. Want de signalen voor winterweer in de Lage Landen blijven sterk. Vanochtend vooral in de GFES Para en het Europese model. De GFES Para dubbele lijn hierboven duikt diep weg…

Met deze cliffhanger als gevolg….

En een sneeuwpassage vanaf woensdag 23 januari ook door de Lage Landen heen op weg naar de Alpen.

Het Europese model eindigt ook gewoon in de winter voor de Lage Landen… vanaf volgend weekeinde eigenlijk. En daarmee congruent aan de GFES Para die dan ook al onder nul duikt zoals je hierboven ziet. De gewone hoofdrun van het Amerikaanse model laten we even terzijde liggen om de volgende af te wachten over een uurtje.

In het Europese model verloopt de overgang naar winterweer in principe geheel droog. Maar er is een enkel lijntje dat De Bilt 25cm sneeuw geeft volgend weekeinde. Dat is dan 1 van de 50 lijntjes. Zeer onwaarschijnlijk dus maar zeg nooit nooit.

Hier de kaarten van de hoofdrun van het Europese model in de overgang naar de winterinval. het begint met een poedersuikertje in de Alpen. En dan valt de winter droog binnen in de Lage Landen maar met sneeuw vanuit het oosten wederom in sneeuwmagneet Oostenrijk.

Geniet afsluitend van de kiekjes die Jorne gisteren schoot rond de Hohe Salve. Volgens mij voelt hij zich aardig thuis. Hoop dat ik nog welkom ben straks haha.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

92 reacties

Gesloten voor reacties.