Dat valt alvast mee, de meeste neerslag lijkt boven zee te gaan vallen. Het is wel heel veel, de neerslagsom tot vanavond 12h. Straks in detail naar kijken. DSCN3062

Eerst maar eens even virtueel de Alpen in. Hier maakt weerman Ronaldo, samen met zijn zoon op de Gross Glockner Hochalpenstrasse, mij nogal jaloers mee. Wat een prachtige plaat! Ook is hij volgens mij nog wezen gletsjer-skiën op de Dachstein-gletsjer. Een uitgebreid verslag  zal binnenkort wel volgen.

Wat kun je nog meer doen op een gletsjer? Nou, mountainbiken dus! Afgelopen zondag, Les2Alpes, Mountain of Hell. Niet zomaar een wedstrijdje. Onder de 700 deelnemers (de deelnamelimiet trouwens) mountainbikers die uit de top van het MTB World Circuit komen. Start op de gletsjer,  van 3400 naar 900 meter, over een afstand van 25 km. Geen winterbandjes gemonteerd natuurlijk, daar heb je onderin alleen maar last van. De Nieuw-Zeelandse winnaar  Jamie Nicoll zette een tijd neer van 30 minuten en 28 seconden, wat een parcoursrecord betekende in de inmiddels al 14-jarige geschiedenis van deze wedstrijd. Snelste vrouw was de Francaise Isabeau Courdurier (42m35s). Bekijk ook dit korte filmpje nog even, let even goed op rond 30 seconden..  En kun je er helemaal geen genoeg van krijgen: hier een uitgebreider verslag van de 2012 editie.

Alps_2013072612_tmax2m_27

Hoe is het nu in de Alpenlanden? Warm. 35 graden wordt het in Oostenrijk zeker wel, mogelijk plaatselijk richting de 40. Nieuw record? Voor Oostenrijk staat dat op 39.7 °C, 17 juli 1983.

Rtavn3122

Maar, aan verkoeling wordt gewerkt. Ergens tussen 4 en 8 augustus zal de luchtdrukverdeling zich “herstellen” zoals Hajo dat zo mooi omschreef in vorige berichten. Azorenhoog, Brits laag. Het laag op de kaart hier wel iets verder noordoostwaarts, maar toch een mooie situatie voor sneeuwval zo rond de 2500 meter.

ECpluim De Bilt_260713_12h

Dat is voor de lage landen natuurlijk slecht nieuws. Ook dat staat ondanks enige spreiding al dagenlang op de kaarten; na volgend weekend lijkt toch echt een koelere en wisselvallige periode aan te breken.

BeNeLux_2013072612_t2m_192

Voor het zover is vanaf donderdag opnieuw volop in de hitte: De hoofdrun van het ECMWF doet er voor vrijdag en zaterdag nog een schepje bovenop. Het lijkt een herhaling van zetten. Opnieuw hoge, nu zelfs zeer extreme bovenluchttemparaturen. Op 1500 meter hoogte tot 25 graden aan toe, boven westelijk België. Nachtelijke minima rond de 25 graden behoren dan tot de mogelijkheden, en als alles goed (of, nou ja..) valt kan dat theoretische maxima van rond de 40 graden opleveren. Moet wel bij gezegd worden dat de hoofdrun zaterdag erg hoog in de pluim zit. Maar warm wordt het.

Neerslag Hirlam 2607_12h_ 10h 

De  12h run van het Hirlam model had een -uhm tsja- soort van tropische storm te pakken. Rond 10 uur deze morgen ontstaat een eerste zeer actief buiencomplex boven west-Frankrijk (later in de middag een tweede). Dit is vrij zeker; ECMWF en GFS gaan hierin mee. Hirlam laat het vervolgens langzaam noordnoordoostwaarts trekken. Boven land aan kracht inboetend maar eenmaal rond 4 uur smiddags via de zuidwestkust van België het land verlaten..

Wind en luchtdruk Hirlam 2607_12h_20h

Enorm aan kracht winnend. Het wordt een mini-depressie. Het scheelt maar zo’n 4 hPa. Maar dit is genoeg om door botsende windrichtingen op kleine afstand de lucht geforceerd omhoog te duwen. Ongekend noodweer tot gevolg. In deze run urenlang neerslagintensiteiten van tussen de 50 en 100 (!) mm per uur. Tijdelijk ook een stormveld daaromheen.

Neerslag Hirlam 2607_12h_ 22h

Rond 10 uur savonds zou het Texel en Vlieland schampen. Op dat moment met 98 mm neerslag per uur.. Zeer waarschijnlijk zal het niet zo en niet daar uitkomen. Frederic en Arjan zagen het natuurlijk ook, en gaven in de reacties onder het bericht van gisteren al aan dat iets dergelijks net zo goed Vlaanderen en Zeeland kan binnenlopen. Het geeft wel aan dat de omstandigheden er naar zijn. De CAPE-waardes lopen in het westen op naar tegen de 3000 Joule/kg, en ook veel van de andere parameters zijn goed vertegenwoordigd. Denk aan veel bovenwind, schering; georganiseerde convectie. Severe weather! De ECMWF en GFS runs verschillen uiteraard in details, maar ook die laten de meest barre omstandigheden in of ten westen van de kustprovincies plaatsvinden. Maar het blijft enorm lastig! Nowcasten dus. En maak je mooie foto’s? stuur ze in! Voor de buien uit wordt het overigens nog erg warm. Rond 11 uur in de ochtend al op veel plaatsen meer dan 25 graden, en zeker het oosten zal rond of boven de 32 graden uitkomen. Lekker genieten dus! En oh ja, morgen: Hajo op locatie!

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

201 reacties

Gesloten voor reacties.