De afgelopen vijf dagen hebben wij in het Montafon in het Oostenrijkse Vorarlberg vertoefd. Deze skiregio (webcams hier) bestaat uit drie aaneengesloten skigebieden, met elk haar specialisme. Alle gebieden zijn met elkaar verbonden door middel van skibussen. De grootste van de drie – Silvretta Montafon (pistekaart hier ) – is volledig verbonden door skiliften en biedt altijd nog 140km pistes. Hierbij een eerste kleine reportage op de valreep van onze rit weer terug naar huis. We vertrekken – zoals altijd – te vroeg: juist vandaag sneeuwt het stevig en blijft alles liggen tot in de dalen.

image

Was het dan drama de afgelopen dagen? Het antwoord is natuurlijk nee! Zie de bovenstaande foto die ik maakte in Gargellen. Dit is een kleiner skigebied dat de fraaiste offpiste mogelijkheden biedt. Komende week meer hierover. Op elk mogelijk moment stonden de sneeuwkanonnen aan: dag en nacht! 

image

Je denkt misschien dat wij alleen op hoogte konden skiën en boarden. Niets was minder waar! Montafon heeft tal van dalafdalingen en een aantal daarvan ligt op de koudere noordhellingen. Een voorbeeld is deze dalafdaling naar St. Gallenkirch. Die was de hele week goed te doen. Het Montafon is dus een gebied dat zich met de besten kan meten qua pistenpreparering. 

IMAG0698

Hier een fraai panorama van afgelopen woensdag boven de wolken. Het was echt Kaiserwetter!

image

Ook Golm, het eerste skigebied vooraan in het dal, weet hoe ze sneeuw moeten maken. Dit gebied wordt beheerd door de Illwerke, een enorme waterkrachtcentrale. Het hele Montafon gebied draait op waterkracht en het overschot wordt als het niet waait (haha) aan de Duitsers verkocht. Prachtig toch! Golm heeft sinds 2012 de eerste skilift die deels op zonne-energie draait. 

IMAG0664 

Zo kent Montafon nog veel meer innovaties, ze staan graag vooraan bij nieuwe ontwikkelingen op alle fronten. Ook opvallend zijn de diverse skitunnels die het gebied rijk is. Hierboven zie je de tunnel in het Hochjoch skigebied. Hij brengt je van de ene naar de andere kant van de berg, wanneer je liever geen zwarte piste doet. Dit is trouwens iets wat je hier overal ziet, bijna alle plekken zijn te bereiken via verschillende pistes (altijd blauw en rood, soms zwart erbij). Dit maakt het gebied bijzonder geschikt voor groepen met gemixte niveaus.

IMAG0696

Opvallend in het Montafon is de zeer duidelijke pistenmarkering. Ik heb zelden zo’n heldere markering van de pistes gezien. Andere mensen ervaring mee? Reageer even, leuk discussie-onderwerp.

image

PS De komende twee weken ga ik in een aantal berichten dieper in op het Montafon. Zo komen de uitgestrekte vergezichten en lange afdalingen van Gargellen, het kindvriendelijke en milieubewuste Golm, het uitgestrekte Silvretta Montafon en de verschillende activiteiten die je hier buiten skiën om kunt doen. 

Categorieën: LivereportsMontafon

Jannes

Verantwoordelijk voor de techniek van Wintersportweerman en gek op wintersport. Zo nu en dan een report vanuit de partnergebieden, maar vooral verantwoordelijk voor het up and running houden. Staat dan ook altijd open voor feedback of verbeteringen. jannes@wintersportweerman.nl

16 reacties

Gesloten voor reacties.