Hoe toepasselijk is bovenstaande afbeelding? (Dank aan Kirsten de Laet) Gaan we linksom of gaan we rechtsom? Wordt het warm of blijft het koel? Dat zijn de vragen die ik hier in dit bericht ga beantwoorden. Spannend is het zeker, al dagen eigenlijk want er zit een flinke 2 strijd in de modellen en allebei geven ze geen strohalm toe. Ja wat moet je dan? In delen van de Alpen is de keuze gemaakt. Daar is de winter teruggekeerd en heeft het flink gedumpt, de beelden hebben jullie hier allemaal langs zien komen en laat ik nu even buiten beschouwing. In andere gebieden is het bijzonder warm. Denk bijvoorbeeld aan Scandinavië en Finland waar gisteren een warmterecord is gebroken met ruim 29 graden, kunnen wij alleen van dromen. Met het opzoeken van weergegevens op internet kwam ik een geweldige 360 panorama webcam tegen van de Noordkaap. Gisteren was daar heel mooi zeemist te zien met warme lucht over de koude zee. Klik hier om de webcam te bekijken. De meteorologische zomer begint zaterdag, laten we samen eens gaan kijken wat het weer in de lage landen gaat worden. Vanmorgen zag ik een verrassende wending in de weerkaarten. Eerst laat ik jullie de opbouw van het hogedrukgebied zien en daarna de verschillen in de weerkaarten. Op het eind van mijn bericht komt de verrassende wending.
[dc_slider slider=”17084″ captions=”true”] Alle modellen zijn het er over eens. Het hogedrukgebied van de Azoren heeft een uitloper over ons land en gaat zich ergens vestigen ten noorden van de lage landen. In de bovenstaande afbeelding is heel mooi die ontwikkeling te zien. Dat betekent dus mooi weer, niet voor niets staat dit in de titel. Zo, dat hebben we dus binnen want de zon zal veel gaan schijnen.
Vandaag zitten we in een overgangsgebied tussen een regenfront boven Duitsland en het hogedrukgebied boven de Azoren. Het oosten en zuidoosten maken wat kans op regen al is de bedoeling dat het meeste wegschuift over het zuidoosten van Belgie. Met een noordelijke wind die gaat toenemen wordt er warme lucht aangevoerd en op veel plaatsen schijnt de zon van tijd tot tijd tussen de bewolking door. Het kwik ligt in de middag rond 14 graden op de wadden en 18 tot 22 graden in het binnenland. Hoe gaat het verder?
[dc_slider slider=”17100″ captions=”true”]
Toonde het Amerikaanse model volop zomerweer op termijn met temperaturen tegen de 25 graden, wil het Europese model ECMWF hier niets van weten. Een zogenoemde koudeputje op hoogte koerst jawel, recht op de lage landen af. Addertje onder het gras? Dat ligt aan de positie van dat laagje. Vooral noordelijk Nederland kan hier last van krijgen met lagere maxima en meer bewolking. De wind is allesbepalend in dit geheel want noordenwind is over het algemeen koel en oostenwind brengt die warmere continentale lucht.
Kijk ik naar de nieuwste weerkaarten van het ECMWF model dan word ik vrolijk. Het laagje blijft mooi ten noorden van Nederland liggen en daar zouden we dus niet te veel last van moeten krijgen. Veel zon en geleidelijk oplopende temperaturen worden een feit. Stabiel weer dus met dagelijks zon. Met een noordelijke wind is het eerst nog fris. De middagtemperatuur ligt in eerste instantie tussen een aangename 16 tot 18 graden. In de loop van de week is de verwachting mits het kleine laagje geen roet in het eten gooit dat de wind gaat draaien naar noordoost en dan kunnen de maxima boven de 20 graden uitkomen. Prachtige vooruitzichten en dan nu de verrassing.
Kijk eens naar deze kaart voor de verwachte maxima volgende week zondag. Dik 25 graden in het binnenland. Ja daar gaan we voor! Ronaldo zal morgen denk ik nog ingaan op het BBQ weer voor zaterdag en wat beelden van de Alpen die vandaag en morgen nog een portie sneeuw krijgen te verwerken.
De 14 daagse verwachting van het Europese model ECMWF ziet er wat mij betreft hoopvol uit. Mooi open weertype, dat zie je aan verschil in de minimum en maximum temperatuur (golfbeweging) De rode lijn is de gemiddelde maxima voor de tijd van het jaar waar we recht op zouden hebben. Eerst nog vrij koel later waarschijnlijk boven de 20 graden.
113 reacties
Reacties zijn gesloten.