Helaas helaas heb ik vanochtend weinig toe te voegen aan het weerbericht van gisterochtend: we komen in een fase met westcirculatie met lage druk in het noorden van Europa en hogedruk in het zuiden. Ook de Alpen profiteren geregeld van de oplopende luchtdruk. Behalve dan vrijdag als ik in Sölden zit. Zaterdag is het weer mooi maar dan vlieg ik al terug. Een troostende gedachte is dat ik een nieuw skipak heb van het nieuwe Nederlandse topmerk Visor dat het allerbeste waterdichte materiaal een beetje betaalbaar maakt. Later nog eens een langer verhaal daarover. Nu schakelen we meteen naar Australië waar ons winterhart wel sneller gaat kloppen.    

httpv://www.youtube.com/watch?v=B78Kz-f2qGQ

Geniet eerst maar even van deze video. Sneeuw in Blackheath in New-South Wales in Australië. Ronaldo duikelde het nieuws gisteren voor ons op. Hoogte? 1065m!

wittewagen

Een local schrijft bij deze foto: Can’t believe this picture of snow in #Blackheath tonight. #sydneystorm going strong, so much for Spring!! Als je dit overzichtsartikel bekijkt met veel tweets erbij zie je dat er in lagere delen ook veel water is komen te staan en dat bliksem branden en stroomuitval heeft veroorzaakt. Vanochtend zaten nog 30.000 inwoners van Sydney zonder stroom. Snel nog wat plaatjes…

sydney moppie bluemountains

Enne o ja: de skigebieden in Australië en Nieuw-Zeeland zijn natuurlijk allang gesloten. Zij gaan op weg naar de zomer… en wij?

laatste1510

Wij gaan deze kant op…. of zijn al deze kant op…. westelijke stroming. Dit is de laatste kaart van het Europese model vanochtend en die is typerend. West-Europa inclusief Alpen afgesneden van aanvoer van de noordpool. In tegenstelling tot een groot deel van Rusland. Hoe noem je dit? een vrij normaal klimatologisch beeld. Voorlopig hebben we nog geen landklimaat. En de zon sputtert ook nog aardig door lijkt het. Zie dit artikel. Tja ik riep het al lang geleden: de echt koude winters komen pas na 2014. Waarbij het natuurlijk niets zegt dat we nu in een WC komen. Nog tijd genoeg om er ook weer vanaf te komen. We blijven loeren naar mooie momenten op de weerkaarten zoals laatst op 9 oktober nog.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.