Helaas helaas heb ik vanochtend weinig toe te voegen aan het weerbericht van gisterochtend: we komen in een fase met westcirculatie met lage druk in het noorden van Europa en hogedruk in het zuiden. Ook de Alpen profiteren geregeld van de oplopende luchtdruk. Behalve dan vrijdag als ik in Sölden zit. Zaterdag is het weer mooi maar dan vlieg ik al terug. Een troostende gedachte is dat ik een nieuw skipak heb van het nieuwe Nederlandse topmerk Visor dat het allerbeste waterdichte materiaal een beetje betaalbaar maakt. Later nog eens een langer verhaal daarover. Nu schakelen we meteen naar Australië waar ons winterhart wel sneller gaat kloppen.    

httpv://www.youtube.com/watch?v=B78Kz-f2qGQ

Geniet eerst maar even van deze video. Sneeuw in Blackheath in New-South Wales in Australië. Ronaldo duikelde het nieuws gisteren voor ons op. Hoogte? 1065m!

wittewagen

Een local schrijft bij deze foto: Can’t believe this picture of snow in #Blackheath tonight. #sydneystorm going strong, so much for Spring!! Als je dit overzichtsartikel bekijkt met veel tweets erbij zie je dat er in lagere delen ook veel water is komen te staan en dat bliksem branden en stroomuitval heeft veroorzaakt. Vanochtend zaten nog 30.000 inwoners van Sydney zonder stroom. Snel nog wat plaatjes…

sydney moppie bluemountains

Enne o ja: de skigebieden in Australië en Nieuw-Zeeland zijn natuurlijk allang gesloten. Zij gaan op weg naar de zomer… en wij?

laatste1510

Wij gaan deze kant op…. of zijn al deze kant op…. westelijke stroming. Dit is de laatste kaart van het Europese model vanochtend en die is typerend. West-Europa inclusief Alpen afgesneden van aanvoer van de noordpool. In tegenstelling tot een groot deel van Rusland. Hoe noem je dit? een vrij normaal klimatologisch beeld. Voorlopig hebben we nog geen landklimaat. En de zon sputtert ook nog aardig door lijkt het. Zie dit artikel. Tja ik riep het al lang geleden: de echt koude winters komen pas na 2014. Waarbij het natuurlijk niets zegt dat we nu in een WC komen. Nog tijd genoeg om er ook weer vanaf te komen. We blijven loeren naar mooie momenten op de weerkaarten zoals laatst op 9 oktober nog.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

34 reacties

Gesloten voor reacties.