Zoals enkele dagen geleden al voorspeld hebben we deze dagen te maken met nogal wat dalmist. Bovenstaande plaat vanaf de Nordkette bij Innsbruck laat zoals velen webcams deze morgen dit effect zien. Mocht je nog een kwartiertje over hebben scroll dan eens door de webcams van het Alpengebied heen, zulke mooie gezichten vervelen nooit! Keerzijde van deze omstandigheden zijn de wat troosteloze beelden uit de dalen onder de bewolking. Vergelijk de sfeer van bovenstaande plaat maar eens met deze hieronder. Verticaal misschien een aantal 100 meter verschil, maar qua sfeer een totaal andere wereld. 

 

Dit huidige weerbeeld houdt nog een tijdje aan. Om precies te zijn tot aanstaande dinsdag. De kern van hogedruk verplaatst zich naar het oosten en de deur voor oceaandepressies gaat open. En hoe. Zoals het er nu uit ziet kunnen de Alpes du Sud, in groffe lijnen de gebieden zuidelijk van Les Trois Vallées, zich opmaken voor een enorme bak neerslag. Later volgen de rest van de gebieden in de Westalpen en de gehele Zuidkant. Zoals Hajo gisteren al heeft aangetekend zal de sneeuwgrens hierbij wel vrij hoog liggen. Voor de hoger gelegen gebieden als Isola 2000 betekent dit dus een enorme seizoensverlenger, terwijl de sneeuw in de lager gelegen gebieden flink aangetast zal gaan worden. Dat worden dus echt dagen om de webcams in de gaten te houden.


 
Voor de tweede week van maart zien we toch nogsteeds hogedrukopbouw boven Scandinavië met een transport van koude lucht tot over de Alpen. Inmiddels wijzen vrijwel alle berekeningen van het Amerikaanse model op dit scenario en ook het Europese model lijkt overstag te gaan. Dit laatste model laat namelijk vanaf de tweede week in maart een sterk hogedrukgebied afzakken van Groenland richting Scandinavië. Dit zogenoemde mobile polar high neemt daarbij een enorme koude luchtmassa met zich mee die hij puur op eigen kracht vervolgens weer over Europa laat uitwaaieren. Daarbij is het ook nog eens zo dat Oostenrijk kan rekenen op een flinke laag sneeuw samen met deze kou. De komende dagen worden spannend, als dit scenario namelijk uitkomt betekent dit dat je het seizoen in veel gebieden zo een maand kan gaan verlengen. Enne, wie wordt daar nu niet blij van?

Tot slot nog een geweldig mooie serie uploads van de Bizztravel Sneeuwhoogte App: 
[fbphotos id=556831584351051] 

 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

20 reacties

Gesloten voor reacties.