De groeten uit Rotterdam en uit Woensdrecht vooral ook. Koester het koude mooie weer want de warmte volgend weekeinde komt – zoals 28 april al aangekondigd – helaas met een bak water.

Nog weer een flink koude nacht aan de grond. Hoe gaat het met de tuinders? De asperges bij mijn moeder in Nuenen waren goddelijk!

Netjes zoals gisteren aangekondigd is de sneeuw van de Pyreneeën doorgeschoven naar de Alpen. Met dit fraaie wintertafereel uit Warth am Arlberg. Live hierrr.

Snel maar even weer grafiekjes loeren…. allemaal vorst aan de grond…

Dagrecord voor Woensdrecht sinds begin metingen van deze parameter in 1996! En een krasse verbetering ook van 2016.

Tja. Oppassen er niet te veel in te willen lezen. Maar betrouwbaarder dan je geheugen of “het sentiment” is het wel.

Voor de hele eerste 10 dagen van de maand is het een vierde plek.

Met deze grafiek.

Voor de hele maand mei een 9e plek. De ijsheiligen zijn goed vertegenwoordigd. Dit jaar 11 tot en met 14 mei. Deze grafiek voor de hele meimaand.

Toch even naar De Bilt kijken voor de langere tijdreeks. Stukje minder fris dan gisteren maar altijd nog een vijfde plek voor 2 mei.

En hier kijken we terug tot 1971. Tja zeg het maar. Gister reageerde iemand: leuk deze grafieken ook al is het maar op één plek. Maar dat moet je omdraaien. Want dat het van één plek is, maakt het juist waardevoller en imposanter dan het statistische gehussel met grote datasets. Deze data is kneiterhard en de trends die je ziet ook. En sinds de ontdekking van de PDO in 1997 weten we dat de meerjarige (multidecadal) opwarmings- en afkoelingsgolven wel degelijk mondiaal zijn en niet lokaal.

Afsluitend: het Europese model heeft gekozen. De Houdini is gelukt. Er is nog maar één cluster en die gaat op 8 mei richting 20ºC en op 9 mei al richting 25ºC. In de berekening van gisteravond wel met aanhoudende (lichte) regen helaas. De nieuwe hoofdrun is iets koeler maar zondag helemaal droog. Nice. Vanaf 10 mei is er weer wat spreiding natuurlijk. Eerder zagen we op 5 mei al die uitbraak. Een echte bevrijdingsdag zou het worden. Nu eerder de klap op de koude vuurpijl: in De Bilt was het ’s middags op 5 mei nooit kouder dan 7,2ºC en zelfs met 11ºC sta je in de top 10 sinds 1901. In de Kleine IJstijd (1350-1850) lachten ze natuurlijk om zulke flut kouderecords maar dat is een ander verhaal.

Doneer nu voor extra grote kans op die Houdini volgend weekeinde en een mooi lang aanhouden van de warmte. Genoeg (kou) is genoeg. Klaar ermee.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Carl · 2 mei 2021 op 09:03

Van de week geven ze in de Ardennen terug sneeuw. Het is koud momenteel, vooral de wind maakt het onaangenaam. Uit de wind int zonneke is het wel lekker. Ookal is het maar 10-12 gr

  Kirsten_dl · 2 mei 2021 op 21:55

  Opnieuw sneeuw in Dardennen ?
  Nou lekker zeg, laat maar komen hoor.

EKlop · 2 mei 2021 op 16:00

UAH Global Temperature in April 2021: -0.05 deg. onder 1991-2020 gemiddelde.

  Hajo · 2 mei 2021 op 23:09

  Minimaal zijn we terug voor de Super El Ninjo van 2015-2016

Aart · 2 mei 2021 op 22:54

Wat een verschil in temperatuurverwachting tussen GFS en EC voor 9, 10 en 11 mei!

Dinsdag 4 mei: storm?

EKlop · 3 mei 2021 op 11:01

@Aart, zelfs code geel voor delen van Nederland. Volgens mij kan er nog wat aan de kaarten gaan veranderen door de wind.

Maarten · 3 mei 2021 op 18:25

Hajo, je bericht doet een alliteratie bij mij opborrelen: warmwaterweer.
Hier in Zuid-Oost Europa is het al zomer! Korte broeken, zwembroeken zelfs en een massa toeristen. Alleen het lokale oudere echtpaar draagt al schuifelend en hoofdschuddend een spiertwit mondmasker.
Het lijkt er op dat we een langdurige jarenlange koudeperiode ingaan, zoals reeds voorspeld in de jaren ’60. Ik hoop dat ik goed gehandeld heb door mij hier te vestigen. De Thraciërs vonden het al een uitstekende zo niet de beste plek.

  Aart · 3 mei 2021 op 21:23

  @Maarten
  Bulgarije? Griekenland? Turkije?
  Een massa toeristen. Waar vandaan?

Gesloten voor reacties.