Morgen over een week is de 23e editie van de Südtirol Gardenissima: een superlange reuzenslalom van Seceda over Col Raiser naar St. Christina. En het is niet eens een amateurwedstrijd! Want de Italiaanse topskiërs Mattia Casse en Federica Brignone doen mee! Evenals wereldbekerskiërs uit Oostenrijk, Frankrijk en Argentinië. De organisatie is trots dat ook skilegendes als Giorgio Rocca, Isolde Kostner, Verena Stuffer en Paola Magoni aan de start staan.

Hierboven de highlights van vorig jaar. De actueel geblesseerde Zuid-Tiroler Christian Innerhofer was vorig jaar met 3:32 de snelste op het parcours van Seceda (2.518m) via 110 poortjes naar de finish onderaan Col Raiser 1.033m lager. Mijn tijd was 4:43 en daar ben ik eigenlijk best trots op. In Zell am See was mijn achterstand op een veel mindere winnaar dan Innerhofer veel groter. Maar die reuzenslalom gaat over een zwarte piste. Die benen heb ik niet. Maar de Gardenissima ligt me wel. Heb veel getraind op reuzenslalombochten en ben veel sterker dan vorig jaar. Vooral boven op het steilere stuk hoop ik nu strakker te gaan. Mijn doel dit jaar is iets sneller dan 4:30. Als was het om ene Michael Kritzinger voor te blijven die zo oud is als mijn moeder! Zie hier alle resultaten van vorig jaar.

Hierboven nog een keer mijn run van vorig jaar. Je ziet hoe zwak ik nog ben op het steile stuk. Mijn medestarter skiet zo bij me weg. Dat moet dit jaar beter gaan. Ik voel me vereerd een van de 680 deelnemers van 15 landen te zijn. Vrijwel allemaal oud-wedstrijdskiërs in racepak. Ik ben een echte laatbloeier wat dat betreft. Skiede ooit mijn eerste wedstrijd met 25 jaar.

Topskiërs bij de mannen zijn Daniel Danklmaier, Raphael Haaser, Alexander Prast, Hannes Zingerle, Giuglio Bosca, Cristian Javier Simari Birkner, Simon Maurberger en Alex Hofer. Val Gardena heeft met lokale aanstormende slalomtalent Alex Vinatzer nog een troef in handen. Bij de dames heb je naast Federica Brignone ook nog Verena Stuffer en de Delago-zusjes Nicol en Nadia. Dan is er nog Teresa Runggaldier, dochter van Peter Runggaldier. En helemaal uit Argentinië heb je Belen Simari Birkner. Jürgen Egle start als voorskiër. Hij heeft een dwarslaesie en is een grote kampioen op de paralympics. Het event is met live-streaming te volgen via livestream.com/icaruslive/gardenissima.

Om 15.30 is de prijsuitreiking en het gezellige kleine centrum van St. Christina. Vorig jaar kreeg ik een medaille als derde van de deelnemende journalisten. Aansluitend is er meteen Season’s End Ski Party Sëlva in Wolkenstein met “Ugly Cute & Volrock & DJ Kevin Brook”. Maar het seizoen is dan nog niet klaar. Om te beginnen is er zondag 31 maart de Südtirol Gardenissima Kids voor kinderen tussen 8 en 13 jaar.

Nieuw is de Ski Test Gardenissima KIDS op beide dagen. Zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur en zondag van 10:00 tot 14:00 uur. Jeugdige wedstrijdskiërs kunnen op twee tracks met tijdmeting nieuwe wedstrijdski’s testen van Head, Rossignol, Dynastar, Blizzard, Nordica en Elan.

Hierboven nog een foto van de schitterende wedstrijdentourage van het event. Een feest om bij te zijn. En dan gaat het seizoen hier aan de zuidkant nog door tot zondag 7 april.

Categorieën: Val Gardena

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.