Bovenstaande plaat heb ik geleend van onze vrienden uit Les Menuires. Je zou het misschien niet zeggen, maar hij is dit weekend nog geschoten. Ondanks de verzachting en de overdaad aan zon is er dus nogsteeds poeder te vinden op de hogere hellingen van Les Trois Vallées. Lang niet slecht. Inmiddels zitten we alweer bijna een volle week met het huidige zonnige en zachte weertype. Maar daar gaat veranderingen in komen. Het roer gaat binnen enkele dagen 180 graden om.[dc_slider slider=”11889″ captions=”true”]Deze weerkentering gaat gepaard met een hoop neerslag. Bovenstaand een serie van de neerslagsterkte en vorm voor de volledige volgende week. Maandag zien we een monster van een depressie aan land gaan in Portugal, dat zal toch even een tegenvaller zijn voor de mensen die de winterzon hebben opgezocht in de Algarve. Dinsdag in de loop van de dag zien we deze depressie de Alpen bereiken. Zoals al gezegd in het bericht van gisteren zal de neerslag zich in eerste instantie beperken tot de de zuidelijker gelegen gebieden in de Franse Alpen. In Les Menuires zal het licht sneeuwen boven 1800 tot 2000m. Noordelijk van Les Trois Vallées wordt geen significante neerslag verwacht. De echte grote klap wordt daarentegen opgevangen door de gebieden in de Alpes du Sud. Een hele mooie om in de gaten te houden is Isola 2000. Daar kan zomaar een meter sneeuw gaan vallen in de nacht van dinsdag op woensdag. Grappig om te zien is dat de temperatuur in de gebieden met deze intensieve neerslag flink omlaag gaat. Ga uit van een sneeuwgrens die zelfs kan dalen richting 1000m, maar gemiddeld gezien rond 1500m zal liggen. 

Vervolgens schiet de neerslag op woensdag en donderdag door naar de Zuidkant waar het ook flink gaan sneeuwen en regenen. Sneeuwgrens variërend tussen 1500 en 1800m.  De gehele noordkant blijft dus in eerste instantie gespaard. Wel krijgen de Zwitserse en Oostenrijkse Noordkant gebieden te maken met aantrekkende Föhn en de bijbehorende zachte temperaturen.  Het is misschien nog heel ver weg, maar ik durf met redelijke zekerheid dat rond de 11e maart een einde komt aan deze zachte fase. En hoe!

 

Zie hierboven het ENS diagram voor Innsbruck. Tot de 10e maart hebben we het weerbeeld besproken tot nu toe. Maar dan. De stroming klapt van zuid naar noord. Een front zakt af vanuit het Noorden en aan de gehele noordkant begint het te sneeuwen. Tegelijkertijd stroomt in een vlot tempo koude lucht mee richting de Alpen. Aan het eind van deze neerslag ligt de sneeuwgrens alweer in de lagere dalen. De dagen daarna zien we de temperaturen nog eens extra naar beneden duikelen terwijl een dagenlange Nordstau lijkt te ontwikkelen. Mocht dit werkelijkheid worden, en ik acht de kans behoorlijk groot dat dit zo zal zijn, dan moet je denken aan droomomstandigheden in de Alpen waar we ons zelfs hartje winter voor in de handen wrijven. Al met al enorm spannend dus.

Samenvattend kunnen we dus stellen dat we de komende drie dagen nog te maken hebben met het huidige zonnige zachte weertype. Daarna krijgen we een aantal dagen met veel neerslag voor de Franse Zuidalpen en de overige Zuidkant gebieden van Italië, Zwitserland en Oostenrijk. En dan uiteindelijk de spectaculaire omslag rond de 11e maart waarbij de temperaturen zullen kelderen en de Zwitserse en Oostenrijkse noordkant zich kunnen gaan opmaken voor een aantal seizoensverlengende dumps.

In de reacties lees ik regelmatig nog opmerkingen van bezoekers die al een vakantie gepland hebben staan medio maart.Mocht je nog twijfelen op dit moment zou ik gewoon zeggen doen! De winter is zeker nog niet afgelopen. De komende weken worden heel interessant en wij gaan het met zijn alleen in de gaten houden. 


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

54 reacties

Gesloten voor reacties.