Cescia en Dennis zijn weer op weg naar Montafon en sturen deze foto door. Het Zwitserse weertje van gisteren is naar Oostenrijk aan het doorschuiven.

Tot mijn verbazing dook rond 10 uur vanochtend het kwik bij Hajo’s Hut in Hopfgarten ineens naar -2ºC. Dikke natte sneeuwvlokken. Na de bui steeg het kwik een graadje maar bleef het vriezen hier op 700m hoogte.

Het ensemble voor Oostenrijk verraadt: kouder dan vandaag wordt het niet meer. Donderdag en vrijdag komt het nog even in de buurt….

Dan opnieuw sneeuw in de Alpen boven 800m en dikke regen in de rest van Europa.

Het ensemble voor Nederland verraadt dat die dagen ook thuis koud uitpakken: een maximum van 7ºC is denkbaar donderdag. Maar NIET zondag. Dan komt nu toch echt de 20ºC in beeld en da’s niet lekker voor de R’dam Marathon. De weergoden hebben ons in spanning gehouden met een koud cluster in het ensemble maar dat is in rook opgegaan. Nog een kouder lijntje is er.

Het Europese model laat zien dat je toch minimaal aan 15ºC moet denken zondag. Wel zien we in beide modellen richting medio april in het ensemblegemiddelde een tempering van het kwik. Maar de ervaring  van de laatste dagen leert dat meteofiction weinig waard is momenteel.

Dit is hem dan. De intussen aardig betrouwbare kaart voor volgende week zondag. Je ziet de warmtegolf bij Algerije en Tunesië over de Middellandse Zee springen. Met een vorm van droge Föhn krijgen Duitsland en de Lage Landen dan de hoogste maxima. In de Alpen wordt 2e paasdag (morgen) erg mooi en dan 6 tot en met 10 april: heel mooi warm en zonnig! Verder kunnen we ook daar niet kijken.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.