Val gardena
Lees verder >

Mountainbikers en baanwielrenners halen hier hun hart op!

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Nog één keer knallend heet met kansen op onweer en daarna voortzetting van het mooie vakantieweer?

check ook eens

66 Reacties

 1. Marcel schreef:

  Vanaf 12 juli is de maximum temperatuur niet meer onder de 25 graden gekomen. Ben benieuwd waar we vandaag op komen, nu al bijna 33 graden, en hoe snel het (veel) te droge weer terug is. Echte omslag zit er nog niet in. Gaat wellicht ook langzamer dan de modellen verwachten door de extreme droogte.

 2. Remko schreef:

  Het zal toch niet dat de verwachte neerslag weer uitblijft c.q. tegenvalt?
  En temperaturen tegen de 25 met een Noordenwindje prima.

 3. Marcel schreef:

  Locatie betreft oost-Brabant tussen Volkel en weerstation St Hubert. Lucht is felblauw, ook de zonnepanelen leveren, ondanks de warmte en het stof wat erop ligt, behoorlijk wat op. De instraling lijkt dan ook hoog te zijn.

 4. Ronaldo schreef:

  Met name donderdag wordt verdomde interessant. Wordt het een waterbom, zoals het franse Arpege berekend, of wordt het een waterbom met heftig windveld, zoals het ECMWF in de kaarten heeft staan? En wat wordt de timing daarin?

  Op donderdagmiddag komt Arpege met een heuze waterbom voor de Lage Landen. Met name Zuid- en Noord Holland liggen in “the line of fire/….water”. Een klein maar venijnig lagedrukgebied ontstaat op woensdagavond op de grens met Spanje en Frankrijk

  Deze rakker komt in gezwinde spoed recht op de Lage Landen af. Een kleine koerswijziging kan al heel veel invloed hebben. Leo refereerde al aan de onzekerheid.

  12 uur later is het Frankrijk reeds overgestoken en diept het nog steeds uit. Aan de westflank wordt veel vocht opgezogen en dat wordt meegesleurd richting Nederland en België. Op donderdagmiddag wordt al dat vocht neergekwakt, met name aan de kustprovincies.

  Alleen over de timing zijn de modellen het nog niet helemaal eens. Want…

  … GFS komt met iets soortgelijks maar dan een half etmaal later. Het ligt dus aan de snelheid van het lagedrukgebiedje hoe laat en waar precies de meeste neerslag neerdaalt. Neerslag is een van de lastigste parameters om exact uit te kristaliseren. En wat doet de wind??

  ECMWF is vrij duidelijk daarin. Dikke windstoten van ongeveer 100 kmh max. kunnen voorkomen. De Wadden, kop van Noord Holland en Friesland vangen de meeste wind. Hierin staat de EC wel een beetje alleen. Want…

  … GFS doet wel een duit in het windzakje maar niet zo overtuigend als de EC. Arpege doet al helemaal niet mee aan het windverhaal. Wat de andere modellen doen heb ik niet bekeken.

  Kortom: donderdag in het westen en of kustprovincies wellicht veel regen! Precieze timing van de neerslagzone? Ergens vanaf donderdagmiddag of late avond? Wellicht alleen ‘s-nachts! De wind gaat in de nacht van donderdag op vrijdag ook een rolletje spelen. En dan ook nog de verschillen tussen het oosten en het westen. We zijn maar kleine landjes maar er kunnen grote verschillen optreden. Dus door de bank genomen een heel klein beetje herfst wellicht 😉

 5. Spyfromthesky schreef:

  Nou ja als ik toch mag kiezen van de weermodellen. Laat het maar eens hard waaien. Mijn 21 zonnepanelen zijn al maanden een goudmijn, maar de wind laat het sinds april wel afweten.

  Maar de eerste maanden van het jaar hadden mijn 4 winddelen al zoveel wind te pakken, dat ze eigenlijk al twee maanden voor liepen.

  O ja, laat het ook maar even goed plenzen in Dordrecht. Goed voor mijn stof eraf halen van de zonnepanelen.

  Nee, de jaarlijkse afrekening, bij mij in september bij Greenchoise, zal een feest zijn in de teruggave.
  Hier in Dordrecht in mijn tuin is het momenteel een dikke 33 graden.

  De plaats voelt als een oven die aan heeft gestaan en aan het afkoelen is.
  Je kunt ook zeggen het is niet alleen warm, maar het is zelfs heet!

  Spyfromthesky (Arnold)

 6. Gerard schreef:

  Bedankt voor dit uitgebreide bericht Leo. Veel (koel) kijkplezier in de bios 😉

 7. Marcel schreef:

  Nu knallende hitte en dan? In 1925 op 10 augustus een knallende windhoos met 6 dodelijke slachtoffers en gigantische schade. https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/waar-gods-zweep-het-hardst-knalde-de-stormramp-in-langenboom-1925.
  Hoe was het weer en de kaarten in de aanloop daar naar toe in 1925? Iemand die er wat van kan achterhalen?

  http://www.buurtschapoventje.nl/171064796

 8. Leo schreef:


  Hupsel en Arcen noteren vooralsnog 36.6 graden. Schommelt allemaal wat; er zal nog wel wat bijkomen.
  Overigens heb ik een domme fout gemaakt in mijn bericht. Ik verbaasde me al over de relatief lage temperaturen aan de kusten maar kon tijdens het schrijven niet direct verklaren hoe het kwam; in geen van de modellen een significante aanlandige dan wel van zee opstekende wind. Dat blijkt dus ook. Inmiddels weet ik hem weer: in de modellen liggen de roosterpunten deels boven zee. Gefopt dus.

  Op 10 cm boven het “kort gemaaide” gras staat inmiddels de eerste 40-er weer op de kaart. Hoogste wat ik op 26 juli voorbij zag komen was 40.5 graden..

 9. Leo schreef:


  Inmiddels boven westelijk Vlaanderen de eerste buitjes. Hier zit nauwelijks onweer op. In het noorden van Frankrijk wat steviger materiaal; daar wel. De buien verplaatsen zich vrij snel (zullen dus niet heel veel neerslag achterlaten) maar kunnen door de warme lucht wel lang in stand blijven en zullen Nederland nog wel gaan bereiken!

 10. Leo schreef:


  Nu 4 stations die gelijk staan!

 11. Remko schreef:

  Ik loop op blote voeten buiten en voel het: de aarde is opgewarmd .

 12. Roland Bodegraven schreef:

  In bodegraven nu net een paar spetters.

 13. Joalie schreef:

  Hier in Voorhout ook, maar zo weinig dat je ze kunt gaan tellen 🙁
  Nou ja, de tuinkussens zijn nu in ieder geval opgeruimd.

 14. Carl schreef:

  Hajo, iets over het onweer te zeggen dat boven Frankrijk hangt?
  Blijkbaar serieuze klepper

 15. Roland Bodegraven schreef:

  Code geel

 16. Leo schreef:


  Voor het onweerscomplex uit, dat nu boven midden-België zit, zijn de temperaturen in zuid- en midden-NL op uitgebreide schaal weer 1 a 2 graden opgelopen!

 17. Roland Bodegraven schreef:

  Zou het 3-2 worden mark?

 18. Fie schreef:

  Op de Noord Veluwe vanaf 2.00 vannacht geregend en vanaf 3.45 stevig onweer en plenzen, tot ongeveer 5.00. Was rond 23.00 nog niet voorspeld.
  Alles haalt weer adem hier!

 19. Leo schreef:

  In update van het fraaie bericht van Ronaldo: het ECMWF doet nu precies wat ARPERGE gisteren liet zien, zij het nog wat extremer..

  Een flinke waterbom! Totalen lopen in deze berekening op tot lokaal 83 mm tot vrijdagavond.

  Mét dat windveld: kortstondig windkracht 8 tot 9 (toch die storm?), met windstoten tot 140 km/uur!

  Het EC staat hier op het moment alleen in, en de hoofdrekening zit bovenin de pluim maar heeft toch behoorlijke ondersteuning. Onzekere factoren zijn hoe (meerdere kernen?) en hoe diep het lagedrukgebied zich ontwikkelt en wat de koers wordt.

  • Ronaldo schreef:

   Dat windveld kan wel eens flinke ellende geven (als het doorgaat, ondersteuning van andere modellen vrijwel nihil)
   De bodem is gortdroog. De bomen zitten nog vol in blad en zijn in de overlevingsmodus.
   Door de droge grond zuigen de wortels zich niet vast. Een dikke windvlaag en ze liggen allemaal om!

 20. Leo schreef:

  Ondertussen in het uiterste noorden van Noorwegen: de eerste vorst 🙂

  • Joalie schreef:

   O wat lekker, vorst! Ik heb tot dusverre genoten van deze zomer (al vond ik gisteren middag en avond wat teveel van het goede.. lag als een zeester op mijn bed), maar vind het prima als we nu naar normaal zomerweer gaan en dan zachtjes de herfst in gaan wanneer de vakanties voorbij zijn. Dan kan de grote winter voorpret weer gaan beginnen! We hebben ons restaurant voor Heiligenabend al geboekt!

 21. Mark (breda) schreef:

  Komt dat windveld er? Andere modellen doen mee met EC?

  Ben benieuwd. En ook of dat schade op gaat leveren. Hoop het niet.

 22. Ronaldo schreef:

  Laag Oriana (naam gegeven door de Duitse weerdienst) ontstaat nu ongeveer ten noorden van Spanje

  Morgen ligt het occlusiepunt van het laag recht boven ons hoofd.

  De koers is nog onzeker maar dat er neerslag komt is zeker. En het kan wel eens een bak water worden.

  De meeste neerslag lijkt ten westen langs te koersen volgens EC. En de wind?

  EC berekent echt winstoten van +150 kmh. Met deze droge grond en de bomen in survival modus wordt het zwaar voor onze gebladerde vrienden. Sommige zullen als luciferhoutjes knakken ben ik bang. Afwachten want de andere vooraanstaande modellen (GFS ICON ARPEGE) laten het sterkste windveld tegen Denemarken en noord Duitsland aanklappen.

  Ingrediënten vanaf morgenavond? Water en wind!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Indrukwekkend… waarom de zinsnede ‘ de nodige materiële schade’ hier wordt gebezigd is me overigens een compleet raadsel …

 23. Frans v schreef:

  Volgens EC12 moet KNMI zo snel mogelijk code oranje afgeven voor de kustgebieden en de wadden. Morgennacht zeer zware windstoten, met uitschieters tot (wat hierboven ook al staat) 150km/h! Alle campings enz kunnen zich morgen schrap gaan zetten. Regen lijkt mee te gaan vallen, echter plaatstelijk wateroverlast is nog steeds mogelijk volgens de pluim.

 24. Leo schreef:


  Als het EC scenario uitkomt wordt dat een ramp die zijn weerga niet kent. Mede ook omdat er totaal nog niet voor gewaarschuwd wordt. In de berichtgeving wordt dat alle andere weerbureaus het EC vrijwel volledig genegeerd, het KNMI benoemt het slechts in de guidance; voorts hebben ze zelfs code geel nog niet eens uitstaan. Veel zal het uiteraard te maken hebben met het feit dat het EC hier alleen in staat, daarnaast waarschijnlijk dat het andere “heilige” model (HIRLAM) als enige niets doet qua wind. Alle andere modellen laten wel windstoten van 80 tot 100 km /uur zien, de meeste tot ver landinwaarts; genoeg voor heel veel schade. Wat code geel sowieso (>75 km/uur) zou rechtvaardigen. Maar in het toch betrouwbare en bovendien nu consistente EC dus de windstoten van >162 km/uur (op Terschelling) en een doorstaande wind (zie de animatie) die op Terschelling en Ameland tijdelijk orkaankracht (windkracht 12) bereikt..

  Het eerste regenkaartje dat Ronaldo vanavond postte was per abuis uit de 0h run; de juiste ( 😉 ) uit de 12 h run laat zien dat de koers nóg verder westelijk (daar waar die in het EC al het meest westelijk was) koerst. De meeste regen verder op zee. Maar juist door die westelijke koers de extreme wind; de meeste interactie met de bovenlucht (trog en straalstroom)

  Zat de 0h hoofdberekening zowel qua neerslag als wind onderin de pluim; nu is dat min of meer andersom. De meeste neerslag nu meest dus vóór de kust maar de pluim laat zien dat de kans op meer boven land groot is.

  De wind zit redelijk in het midden van het ensemble.
  Onzeker nog steeds (morgenochtend zal alles waarschijnlijk veel duidelijker zijn, als het nu nog virtuele lagedrukgebied in de berekeningen daadwerkelijk ontstaan is) maar wel enorm angstaanjagend!

  • Daniel schreef:

   Ik had het kunnen weten; in januari moest ik terug vliegen uit Israel met die storm, paar weken later uit Nice en nu uit Engeland…. als ik ga vliegen is het weer de vraag of mijn vliegtuig wel gaat ivm storm 🙁
   Hoop sowiso dat het meevalt ivm de schade die dit aan kan richten.

 25. Leo schreef:


  De HIRLAM 18h run is min of meer om; en komt met een gesplist zwaar windveld morgenavond. Minstens zo belangrijk om in de gaten te houden is de mogelijke convectieve neerslag in het oosten in de nog warme lucht. Het kan zijn dat dat alleen in Duitsland voor problemen gaat zorgen maar in deze run ontstaan al vroeg op de dag zware onweersbuien in Frankrijk die later opnieuw activeren.

  Met neerslag tot 40 mm/uur en deze totalen zou ook dat tot veel overlast en schade kunnen leiden!

  • Frederic schreef:

   Belgische KMI wel al code oranje afgegeven

   • Frans v schreef:

    Knmi vannacht kwart voor 3 code geel afgekondigd. Benieuwd naar EC0, als hij daar ook zo heftig opstaat kunnen en moeten alle alarmbellen afgaan, wat ik al zei (in het (noord)westen van het land) campings maar ook veel kermistenten (en bezoekers) gaan dan gevaar lopen!

 26. Jeroen schreef:

  Eigenlijk een zomerse kanaalrat dus.

 27. Asten (Harmelen) schreef:

  Mooi om de verwachte neerslagsom bij Hirlam te bekijken. Plaatselijk tegen de 90 mm neerslag. De laatste berekeningen laten de neerslag vooral over het oosten vallen maar een iets andere koers en de randstad is de klos óf de neerslag valt nog meer naar het oosten …
  http://webservice.weeronline.nl/vakman_hirlam

 28. Leo schreef:

  EC 0 gelukkig iets minder zwaar. Nieuw bericht ga ik nu aan beginnen!

  • Roland (Bodegraven) schreef:

   Spannend!

   • Mark (breda) schreef:

    Kom dr maar in Leo. Kun je ook ingaan op gevolgen qua schade? Indien die regen echt valt…en de wind echt zo hard gaat blazen. Welicht pakken nu.nl etc het wel op. En anders goed voor knze lezers….een gewaarschiwd mens telt voor twee.

    • Roland (Bodegraven) schreef:

     Heb net mijn bank, tafel, kast en piano in de tuin staan vanwege een verbouwing beneden. Wel onder een dekzeil, maar dat wordt in de gaten houden. Ik zei al “let maar op, zodra de spullen buiten staan gaat het regenen!” Haha

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.