innsbruck1508

Hoog boven Innsbruck vanochtend. De Oostenrijkse Alpen zijn al afgekoeld. Het vlakkere oosten van het land volgt morgen. Hittegolf voorbij en vooralsnog geen zicht op een herhaling. Maar het heeft allemaal weinig zin ver vooruit te kijken als we voor de komende 3 dagen amper weten waar de volgende 50-100mm neerslag gaat vallen.

magdeburg

Dit is het station van Magdeburg gistermiddag. In Thüringen en Saksen-Anhalt zijn op zeer veel plaatsen overstromingen geweest.

24 uur eerder was het in die hoek ook al mis. Kijk eens rechts op bovenstaande video hoe daar cumulonimbussen gewoonweg exploderen! Daar waren gisteren ook downbursts bij. Valwinden die stroommasten hebben omgeknikt.

Schermafdruk 2015-08-15 08.41.10

Op wetteronline.de zie je een mooie video waarin het verschil tussen een  downburst en een (mini-)tornado wordt uitgelegd. Ik realiseerde me ineens dat de downburst in feite niets anders is dan een stuifsneeuwlawine maar dan met regen en hagel in plaats van sneeuw: een door vaste deeltjes verzwaard mengsel met de eigenschappen van een gas.

Schermafdruk 2015-08-15 08.33.17

Momentopname in Nederland. Flinke regen aan het einde van de nacht. Vlissingen 22mm. Wijk aan Zee 13mm. Verder naar het oosten moet het ergste vandaag nog komen. Want eerst moet de wind daar om. Ook hier voor het westen wordt nog een tweede buienfrontje berekend. Om half tien kan ik melden dat die lichte regen in Noord-Holland – onzichtbaar op de buienradar – is gearriveerd. Dat schuift vervolgens weer naar het oosten om het onweer daar te voeden. De echte rampscenario’s zijn voor vandaag niet meer terug te vinden in de berekeningen. Niet voor Nederland dan… wel voor…

vanavond

Inderdaad: vanavond laat wederom in de zone tussen München en Berlijn. Met een beetje pech in hetzelfde gebied als waar het gisteren mis ging. In de huidige weersoep blijkt het onmogelijk op 200km te kijken. In Wallis, Valle d’Aosta en de Haute Savoie (zeg maar rond de Mont Blanc) gaat het boven 3000m flink sneeuwen trouwens de komende 24 uur. We hopen op plaatjes daarvan.

zondagmiddag

En dat maakt dat het gevaar voor Nederland toch nog niet helemaal geweken is want kijk nu eens wat het Europese model voor zondagnamiddag berekent! 42mm neerslag in 3 uur is flink.

accuhirlam

Voor Nederland is dit wat er in het weekeinde gaat vallen. Het oosten dubbel de klos terwijl het in het westen een aardig weekeinde lijkt te worden. De neerslag schuift uit het zuidwesten binnen maar keert in Duitsland om naar zuidoost. Alles komt dus twee keer langs.

maandagmiddag

Pakken we er de maandag nog bij zie je dat in de accumulatie terug. Als dat 100km westelijk uitpakt staat de Achterhoek onder water.

duitsland

Hirlam legt het zwaartepunt verder naar het oosten. Maar ook hier komt de grensstreek op meer dan 50mm neerslag. Ach de bodem heeft het nodig. Vanaf dinsdag / woensdag volgen droge zonnige dagen met iets oplopende temperaturen. Richting het volgende weekeinde toch ook weer neerslag in de maak.

droogscandie

Waar is het echt gegarandeerd droog in deze fase. Zie hierboven. Zweden, Finland en het Balticum! Wie zit daar?

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.