3-dagen sneeuwverwachting 7-1

Klik voor grotere kaart

Hierboven een betrouwbare kaart van Meteoexploration van wat er de komende drie dagen gaat vallen en hoe de sneeuwgrens de laatste 24u ligt. De overige stap-voor-stap kaarten vind je hierr. Uiteindelijk stijgt naar dinsdag toe de sneeuwgrens wel nog iets. Het Oostenrijkse weerbericht zegt 400 tot 900m. Een paar drupjes in sommige dorpen is dus mogelijk, maar met een beetje duimen hou je gewoon sneeuw. Bekijk hierr de sneeuwregenkaarten in stapjes (Niederschlagsstaerke und -form) en zie hoe vanaf dinsdag al vanuit de Franse Alpen het grand beau de boel overneemt.

[fbphotos id=323910364309842]

Het kwik gaat fors omhoog als het hoog erin schuift. Het Franse weerbericht spreekt van een vorstgrens van 2700m! Maar dat zijn dus inversiecondities waarbij het tegelijk op die hoogte rond nul kan zijn als in het dal. De 6 graden per duizend meter regel gaat niet meer op zodra het weer ophoudt turbulent te zijn. Hierboven 3 typische temperatuurkaarten voor de aanstaande zonnige periode in de Alpen: het kwik vanmiddag als er nog een bel koude over de Alpen ligt, de nacht temperatuur in de ochtend van 13 januari en de middagtemperatuur die dag.

Meer analyse en de kansen op schaatsweer hieronder…

Het Canadese GEM model lust er pap van
[fbphotos id=323932637640948]

Dankzij een tip van Ab zien we vanochtend dat het Canadese GEM model zijn keuze voor na 15 januari al heeft bepaald: Scandihoog! Schaatsweer! Met op 17 januari een eerste ijsdag voor de noordelijke provincies. Zou mijn derde boude voorspelling (BV3) dan toch nog uitkomen? Feit is dat de andere modellen na 15 januari de klus kwijt zijn. reden genoeg dus om dat GEM model dat 2x per dag verschijnt net zoals de ECMWF scherp in de gaten te gaan houden. Een mooie bron van alle kaarten tot 240u vooruit heb ik hierrr gevonden. Ik gun het de Alpengangers natuurlijk (waaronder ikzelf op 22 januari) dat er na de zonnige periode nog even wat sneeuw valt om de misschien ijzig geworden pistes te vernieuwen. Maar ja een mooie kans op schaatsweer laten we ook niet lopen. En een afdaling over een totaal verijsde zwarte piste zoals de Schattberg Nord in Saalbach moet je gewoon ook eens in je leven geskied hebben. Been there done that! 😉

Afsluitende de uploads uit de Bizztravel Sneeuwhoogte App van vandaag.

[fbphotos id=323897254311153]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.