Zell am See Kaprun is een van de mooiste plekken op aarde. Alle seizoenen en zowel overdag als ’s avonds heb je er die romantische sfeer aan het meer. Kitzsteinhorn, Maiskogel en Schmitten bieden samen het meest gevarieerde skiplezier wat je je kunt voorstellen. OK, de hotels gaan pas medio januari open, maar hier bij de locals is de vreugde groot dat gezinnen met kinderen met de kerstdagen kunnen skiën.

Alles op rood nog. “Due to governmental regulations all cable cars and lifts are closed” staat er op de kaart van de Ski Alpin Card, goed voor 408km pistes. Nog twee nachtjes slapen en dan gaat alles op groen. Hoewel? Het gerucht gaat dat Saalbach-Hinterglemm alle toestanden beu is en heeft besloten pas gelijk met de hotels op 18 januari te willen openen. Fieberbrunn en Leogang openen tegelijk met Zell am See Kaprun.

Voor de mensen hier worden het dubbel onvergetelijke kerstdagen. Vanaf kerstavond sneeuwt het en vanaf de kerstdagen is en blijft het koud. Einheimischen zullen genieten van de relatieve rust met Kerst ook op de pistes. Wel moet alles en iedereen een FFP2 masker op in de liften, maar Zell am See Kaprun verkoopt die voor 2 euro per stuk in de dalstations!

Ook de Nordkette bij Innsbruck, Filzmoos en Loser en Die Tauplitz openen gewoon al met kerst. Voor die gebieden spoedig wat aparte info.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Tije · 23 december 2020 op 11:28

En ja, daar issie weer hoor! De Sudden Stratospheric Warming…. Hij is weer gesignaleerd. Severe Weather Europe berichtte er twee dagen gelden al over, maar Engels krant pakt het nu ook op:
https://www.express.co.uk/news/weather/1375685/UK-snow-forecast-Christmas-Eve-heavy-snow-cold-weather-UK-latest
Een SSW hoeft niet per definitie voor winterweer te zorgen, maar er zijn genoeg voorbeelden waarbij dit wel het geval was, zoals late winterweer van 2018.

Spyfromthesky · 23 december 2020 op 17:44

Volgens mij is er slechts één kans op een koudere periode met schaatskansen. De wind moet Zuidoost tot bijna Oost zijn. Kou het het noorden wordt teveel verwarmd door een warme plas en dat is nog veel te vroeg. Ook, al is het voor de L.L. natuurlijk wat kouder, maar zo een systeem koelt niet midden Rusland af.

In feite was de winter van 2009 ook een wind uit het Zuidoosten en als Limburg Friesland was geweest dan hadden we een E-tocht. Destijds was er een groot verschil tussen de kou in Limburg en Friesland.

Boven Noorwegen is te veel water. Wat vroeger al dicht was met ijs, daar komt helemaal geen echte koud vandaan. Ook een beruchte Scandinavische hoge druk is vandaag de dag veel minder kans omdat de uitgangspositie te warm is.

Met heel veel geluk krijgen we rond 3 januari wat mogelijk in Limburg wat mogelijkheden van wat sneeuw. Maar voor de rest temperatuur die rond gemiddeld liggen dan. En dat is vandaag de dag al heel wat na weer een record warme 2020.

Je kunt hoog of laag springen, maar elk systeem is gewoon te warm. Wat dat betreft hoeven we voor de L.L. voorlopig geen illusies te maken. Dan moeten we nog een ruime 3 weken verder zitten en dat er pas dan een klapper komt die een kansje maakt om op de schaats te kunnen komen.

Spyfromthesky

jordy · 3 januari 2021 op 20:09

Wat is het laatste nieuws rondom de opening van de pistes in Zell am See? Ik lees namelijk dat ze helemaal gesloten zijn: https://www.opsneeuwvakantie.nl/dorpen/zell-am-see/, maar zie verschillende filmpjes opduiken dat er geskied wordt?

Gesloten voor reacties.