Zell am See Kaprun is een van de mooiste plekken op aarde. Alle seizoenen en zowel overdag als ’s avonds heb je er die romantische sfeer aan het meer. Kitzsteinhorn, Maiskogel en Schmitten bieden samen het meest gevarieerde skiplezier wat je je kunt voorstellen. OK, de hotels gaan pas medio januari open, maar hier bij de locals is de vreugde groot dat gezinnen met kinderen met de kerstdagen kunnen skiën.

Alles op rood nog. “Due to governmental regulations all cable cars and lifts are closed” staat er op de kaart van de Ski Alpin Card, goed voor 408km pistes. Nog twee nachtjes slapen en dan gaat alles op groen. Hoewel? Het gerucht gaat dat Saalbach-Hinterglemm alle toestanden beu is en heeft besloten pas gelijk met de hotels op 18 januari te willen openen. Fieberbrunn en Leogang openen tegelijk met Zell am See Kaprun.

Voor de mensen hier worden het dubbel onvergetelijke kerstdagen. Vanaf kerstavond sneeuwt het en vanaf de kerstdagen is en blijft het koud. Einheimischen zullen genieten van de relatieve rust met Kerst ook op de pistes. Wel moet alles en iedereen een FFP2 masker op in de liften, maar Zell am See Kaprun verkoopt die voor 2 euro per stuk in de dalstations!

Ook de Nordkette bij Innsbruck, Filzmoos en Loser en Die Tauplitz openen gewoon al met kerst. Voor die gebieden spoedig wat aparte info.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Tije · 23 december 2020 op 11:28

En ja, daar issie weer hoor! De Sudden Stratospheric Warming…. Hij is weer gesignaleerd. Severe Weather Europe berichtte er twee dagen gelden al over, maar Engels krant pakt het nu ook op:
https://www.express.co.uk/news/weather/1375685/UK-snow-forecast-Christmas-Eve-heavy-snow-cold-weather-UK-latest
Een SSW hoeft niet per definitie voor winterweer te zorgen, maar er zijn genoeg voorbeelden waarbij dit wel het geval was, zoals late winterweer van 2018.

Spyfromthesky · 23 december 2020 op 17:44

Volgens mij is er slechts één kans op een koudere periode met schaatskansen. De wind moet Zuidoost tot bijna Oost zijn. Kou het het noorden wordt teveel verwarmd door een warme plas en dat is nog veel te vroeg. Ook, al is het voor de L.L. natuurlijk wat kouder, maar zo een systeem koelt niet midden Rusland af.

In feite was de winter van 2009 ook een wind uit het Zuidoosten en als Limburg Friesland was geweest dan hadden we een E-tocht. Destijds was er een groot verschil tussen de kou in Limburg en Friesland.

Boven Noorwegen is te veel water. Wat vroeger al dicht was met ijs, daar komt helemaal geen echte koud vandaan. Ook een beruchte Scandinavische hoge druk is vandaag de dag veel minder kans omdat de uitgangspositie te warm is.

Met heel veel geluk krijgen we rond 3 januari wat mogelijk in Limburg wat mogelijkheden van wat sneeuw. Maar voor de rest temperatuur die rond gemiddeld liggen dan. En dat is vandaag de dag al heel wat na weer een record warme 2020.

Je kunt hoog of laag springen, maar elk systeem is gewoon te warm. Wat dat betreft hoeven we voor de L.L. voorlopig geen illusies te maken. Dan moeten we nog een ruime 3 weken verder zitten en dat er pas dan een klapper komt die een kansje maakt om op de schaats te kunnen komen.

Spyfromthesky

jordy · 3 januari 2021 op 20:09

Wat is het laatste nieuws rondom de opening van de pistes in Zell am See? Ik lees namelijk dat ze helemaal gesloten zijn: https://www.opsneeuwvakantie.nl/dorpen/zell-am-see/, maar zie verschillende filmpjes opduiken dat er geskied wordt?

Gesloten voor reacties.