stveit3010

In St. Veit in Oost-Tirol staan de koeien nog in de wei. Je kijkt hier naar 1500m hoogte en het is toch wel safe te stellen dat het op deze hoogte over 10 dagen gewoon diep winters zal zijn. En ingesneeuwd.

vallendesterrenstveit

Hetzelfde plaatje in de afgelopen winteruren. Veel vallende sterren. Dus doen we meteen een paar wensen….

gfs06snow

Om te beginnen de 06u run van het Amerikaanse model die er rond het middaguur al was. Er is natuurlijk ook al enthousiast op gereageerd in de comments. Nou hier de mooiste sequence uit die run. De Lage Landen ook al helemaal winters met droge sneeuw op 15 november. Witte Kerst iemand?

gfs06-3010

Hierboven de GFS06u voor een punt aan de noordkant van de Alpen. Heerlijke glijvlucht omlaag ook op 5km hoogte (500hPa).

ecsnow

Dan het Europese model van vanavond. Daar zit een echte sneeuwbom in tussen 5 en 7 november aanstaande.

bom

Dit is toch wel echt catastrofaal. 250mm neerslag in 72 uur? Da’s een weekje vooruit berekend. Daar aan de zuidkant ligt de sneeuwgrens nog wel eens hoog maar aan de noordkant zou je gewoon een dikke halve meter sneeuw hebben boven 800m. Zien we dit ook in het Amerikaanse model vanavond?

signaal5nov

Zeker ook die potentie aan de zuidkant rond 6 november. Ik zeg erbij dat dit vooralsnog misschien wel tot catastrofale overstromingen aan de zuidkant zou kunnen leiden als alles valt als regen en natte sneeuw. Ook hier zien we op termijn weer de verder dalende trend.

gfs12cliff

Het Amerikaanse model is vanavond minder koud dan vanmiddag nog maar heeft wel weer een beauty van een cliffhanger. Vuil weer in de Lage Landen en winter in en rond de Alpen.

gfs12-3010

Hier het gematigde ensemble van die avondrun (om middernacht hebben we de volgende zie reacties). Zeker lijkt dat we afscheide nemen van het wandelseizoen en dat we ons heel rustig gaan opmaken voor een vroege winterinval eind november begin december. De kans dat die winteraanval al de komende twee weken plaatsvindt is wat mij betreft 30 procent. Geen boude voorspelling nog!

 

qwerqwe


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.