hajo-dalafdaling

Gistermiddag brak de zon door terwijl ik het skikloffie al weer had verruild voor en net setje. Achter me zie je de nieuwe dalafdaling van Zell am Ziller, Het loeisteile sluitstuk dan. Percentages heb ik niet gezien maar ik schat het op minimaal 65% (niet te verwarren met 65º | 100% = 45º). Met deze nieuwe dalafdaling is in de Zillertal Arena het grootste hoogteverschil gevormd dat je vanaf een bergstation kunt skiën. Vanaf het Übergangsjoch op 2500m daal je op deze Höhenfressertour over een afstand van 10km 1930 hoogtemeters af naar 570m beneden bij de Karspitzbahn en Rosenalmbahn.

Op de dag van de officiële opening op 24 januari 2015 was ik ter plekke om de afdaling voor het eerst eens uit te testen. Nu ben ik door het eindeloze skiën met mijn gezin een beetje beter dan gemiddeld geworden in het switch (achteruit) skiën. Ik heb het zo ver doorgevoerd dat ik op een rode piste strak achteruit kan carven en dat ik een zwarte piste moeiteloos achterwaarts neem tot de verbazing van de mensen die ik zo inhaal. De grap is: hoe steiler de piste hoe makkelijker het achterwaarts draaien gaat. Dat komt omdat het gevaar van sneeuwhappen van de verkeerde staalkant van je ski op een steile piste afwezig is. Juist op een blauwe piste kun je net als een beginnende snowboarder van die rotsmakken maken. Een steile zwarte piste dwarrel je zonder dag gevaar naar beneden. Soepele heupen zijn een vereiste en je moet leren hoe je je oriëntatie houdt.

In dit filmpje zie je Franz Kranebitter van de Zillertal Arena zich klaarmaken om de afdaling voor het eerst officieel te skiën. Hoe bijzonder moet dat voor hem voelen als je bedenkt dat hij als baas van het skigebied al 20 jaar betrokken is bij de droom om deze dalafdaling te verwezenlijken. “Vijf jaar geleden stonden alle lampen op groen en sindsdien is concreet gepland en uiteindelijk gebouwd”, aldus Kranebitter.

groetenuitzell

Een mooie dag die feestelijk werd afgesloten! Echt een hele mooie aanwinst voor het skigebied. Volgende winter? De nieuwe Dorfbahn in Gerlos! Keep you posted! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.