hajo-dalafdaling

Gistermiddag brak de zon door terwijl ik het skikloffie al weer had verruild voor en net setje. Achter me zie je de nieuwe dalafdaling van Zell am Ziller, Het loeisteile sluitstuk dan. Percentages heb ik niet gezien maar ik schat het op minimaal 65% (niet te verwarren met 65º | 100% = 45º). Met deze nieuwe dalafdaling is in de Zillertal Arena het grootste hoogteverschil gevormd dat je vanaf een bergstation kunt skiën. Vanaf het Übergangsjoch op 2500m daal je op deze Höhenfressertour over een afstand van 10km 1930 hoogtemeters af naar 570m beneden bij de Karspitzbahn en Rosenalmbahn.

Op de dag van de officiële opening op 24 januari 2015 was ik ter plekke om de afdaling voor het eerst eens uit te testen. Nu ben ik door het eindeloze skiën met mijn gezin een beetje beter dan gemiddeld geworden in het switch (achteruit) skiën. Ik heb het zo ver doorgevoerd dat ik op een rode piste strak achteruit kan carven en dat ik een zwarte piste moeiteloos achterwaarts neem tot de verbazing van de mensen die ik zo inhaal. De grap is: hoe steiler de piste hoe makkelijker het achterwaarts draaien gaat. Dat komt omdat het gevaar van sneeuwhappen van de verkeerde staalkant van je ski op een steile piste afwezig is. Juist op een blauwe piste kun je net als een beginnende snowboarder van die rotsmakken maken. Een steile zwarte piste dwarrel je zonder dag gevaar naar beneden. Soepele heupen zijn een vereiste en je moet leren hoe je je oriëntatie houdt.

In dit filmpje zie je Franz Kranebitter van de Zillertal Arena zich klaarmaken om de afdaling voor het eerst officieel te skiën. Hoe bijzonder moet dat voor hem voelen als je bedenkt dat hij als baas van het skigebied al 20 jaar betrokken is bij de droom om deze dalafdaling te verwezenlijken. “Vijf jaar geleden stonden alle lampen op groen en sindsdien is concreet gepland en uiteindelijk gebouwd”, aldus Kranebitter.

groetenuitzell

Een mooie dag die feestelijk werd afgesloten! Echt een hele mooie aanwinst voor het skigebied. Volgende winter? De nieuwe Dorfbahn in Gerlos! Keep you posted! 😉


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

14 reacties

Gesloten voor reacties.