creatief-dagdromen

Om te beginnen: we hebben weer een mooie set kaarten. Met prachtige meteofiction. Wat is meteofiction? Wat moet ik ermee? Wat kan ik ermee? Zwijmel om te beginnen weg bij de foto hierboven. Dan ben je alvast in de juiste stemming. We gaan nu eens zo kort en krachtig mogelijk proberen uit te leggen wat creatief dagdromen is en waarom jij dat ook vaker zou  moeten doen!

fantasiekaart

Om te beginnen heb ik net even in 2 minuten tijd een weerkaartje getekend. Dat deed ik als middelbare scholier aan de lopende band zo vanaf de zomervakantie. Ik leerde vrij makkelijk en kon dus dagdromen en alsnog ook voor de moeilijkste vakken op het VWO een dikke voldoende scoren. Met een 10 werd je in onze tijd toch maar gepest, dus daar deed je je best niet voor. Ook tekende ik hele schriftjes vol met logootjes van skimerken. Hoeveel ken jij er uit je hoofd? Het was ook de tijd dat er dagelijkse een echte weerkaart in de krant stond. We zijn nu als samenleving natuurlijk aan het afglijden naar seniliteit nu een reële geldwaarde op een postzegel is vervangen door een simpel getal. Men vreesde blijkbaar dat er mensen zijn die niet een paar vermenigvuldigingen van 48ct konden maken of zo.

bergfelder

Let op de datum bij de tekening. Da’s 2 dagen voor mijn aanstaande vertrek naar Kleinwalsertal met de hele familie. Dat kan gewoon. Probeer maar! Pak een potlood of pen en teken zo’n kaart en zet de gewenste datum erop. Hoppa. Klaar is kees en blij is….. (vul in je eigen naam). Even terzijde maar in de derde week van maart heb ik die knusse berghut aan de piste weer een week en dan kun jij erbij zijn met een (bedrijfs)groep. Zie hierrr bij Summit Travel. Hajo’s Hut. Da’s ook dagdromen. Ik ben daar vrij goed in. En heb gelukkig mensen om me heen die me steunen en die in me geloven. En dan worden dagdromen ook al snel realiteit. Met weerkaarten is dat iets lastiger. Hoewel? Toen ik nog jonger was tekende ik op regenachtige middagen voor een tuinfeest thuis heel vaak een zonnetje op een A4 met de tekst ZON KOM A.U.B.. Dat heeft toch verschillende keren gewerkt. Hangt misschien samen met het feit dat koufronten in Nederland altijd snel opgevolgd worden door opklaringen maar dat terzijde.

dagdromen2

Voor we samen verder filosoferen eerst even naar die nieuwe GFS hoofdrun. Medio december slingert een depressie ineens een hogedrukgebied in leven. Zo maar pats boem. Ineens is dat hoog daar. Yin en yang! Vanochtend gaf ik al aan: de kans op echt verrassende weerkaarten met totaal nieuwe scenario’s is zeker 50% momenteel. De Alpen meteen al heel koud en sneeuwrijk.

dagdromen1

En dan een paar dagen later dit. Hoppa zuivere arctische uitbraak midden over Scandinavië. Ja dat hebben we al eerder gezien. Kijk maar eens naar dit bericht van 27 november. Toen werd het voor 12 december berekend. Pure meteofiction ook. Dat geven we ook netjes aan met een blauw blokje op de homepage. Blij dat ik was die ochtend! Echt kostbare uren.

lagesneeuwgrens

En nu weer. Met die nieuwe hoofdrun van het Amerikaanse model. Eerste dagen van je wintersport sneeuw en daarna Kaiserwetter natuurlijk. Wacht die kaart teken ik ook nog ff… of ik pak gewoon een oude kaart uit het archief… of een foto…

blauwmontafon-1021x720

Hoppa. Montafon in januari 2015. Maakt het uit. Ik schrijf er gewoon op 26 december 2015. Een glimlach dat ik daarvan krijg. Je moest eens zien.

ensklain

Reality check. Die zwarte lijn waar we nu zo blij van worden is natuurlijk een koude uitbijter in het ensemble van het weermodel (maat voor de spreiding en kansverdeling van scenario’s). Kan ook niet anders. Alle droomscenario’s die ooit zijn uitgekomen zijn ooit een extreme uitbijter geweest. ben je gelukkig getrouwd en heb je gezonde kinderen? Weet je niet hoe verschrikkelijk extreem die uitbijter ooit is geweest – dat je net dat meisje leuk vond of die jongen – en dat het toch lukte de buit binnen te halen? En dat net die paar zaadjes naar die eicel zijn gezwommen? Totaal onwaarschijnlijk. En toch gebeurd. En denk aan jezelf.

the-black-swan

Volgens Nicholas Nassim Taleb ben je zelf de ultieme zwarte zwaan. De kans dat net jij uiteindelijk ter wereld bent geworpen is al oneindig veel zeldzamer dan wie zich ook kan voorstellen. Ben je dan een beetje blij met jezelf dan kun je jezelf toch wel die toegift gunnen van een dagdroompje over een mooie ontwikkeling van het weer in de komende 14 dagen? Levert je zo maar weer een stuk of 4 gelukkige uren op. Kassa! En helemaal gratis. Of moet ik van die optimistische weerkaartjes als een soort Chinese gelukskoekjes een handeltje gaan maken? Signed by Hajo.

cruciaalmoment

Hier zie je in die nieuwe run het cruciale moment. Het uur U waarop de depressie besluit niet van Midden-Frankrijk naar Denemarken door te stoten maar ineens koers Alpenhoofdkam gaat varen. Best zeldzaam eigenlijk. Een leuke oplossing! En gisteravond hadden we er ook al zo een. Afscheidscadeautje van de Sint. Iets met een Zwarte Zee depressie. Als je dan ergens in je hersenpan een geluid hoort als lalallaaa lalaaala of hollerie hee hollerie ho. Dan is het gewoon goed.

olietankers

Maar heeft het dan geen enkele realiteit die lange termijn weerkaarten? Ik kan nu flauw antwoorden en zeggen: jawel nu in jouw hersenpan voor een paar uur. Maar nee dat antwoord wil je nu niet horen. ff serieus! Hoe zit het nu? Wat is het verschil tussen zo’n totaal fictieve uit je duim gezogen kaart en een nieuwe hoofdrun van een weermodel? Nou, ik zeg steeds dat weersystemen (hoge en lage drukgebieden) zijn als een kudde olietankers met dronken kapitein. Ze hebben allemaal een redelijke notie van waar ze heen moeten maar houden de kaart misschien op zijn kop of zien dubbel. Maar het zijn wel tankers. Het is NIET mogelijk dat tanker A over 3 dagen ineens op positie B ligt etc. Er zijn wel grenzen aan het mogelijke.

Daniel Craig

Daniel Craig

Zo heeft het ook weinig zin om als man van 1.68m te gaan dagdromen over hoe het zou zijn om 1.90m te zijn. Je kunt dan beter gaan dagdromen over hoe het zou zijn om slank en ultragespierd te zijn. Dat kun je namelijk wel bereiken. Dat creative daydreaming heeft een heel hoofdstuk in de uitstekende Fat Loss Bible van Anthony Colpo. Kortom: een hoofdrun waar toch veel resolutie in zit en veel natuurkunde is het simpele bewijs dat puur theoretisch tanker A over 10 dagen op die positie zou kunnen liggen en tanker B op die en dat er ineens ook een tanker C komt aanvaren. Het maakt dus dat je een heel klein beetje fiducie kunt hebben in je dagdroom. En dat je je niet als een puber hoeft te voelen die verliefd is op net dat ene allermooiste meisje van de hele school of erger nog een popidool aan de andere kant van de oceaan.

De natuurlijke toestand van de hersenen is dagdromen. En wij denken de hele dag dat we moeten strijden tegen dagdromen omdat het niet productief is. Terwijl het juist de stand van ons brein is waarin zelfkritiek en angst worden uitgeschakeld en waar creativiteit de ruimte krijgt.

Die quote vind ik in een blogartikel van toegepastesocialewetenschap.blogspot.nl. Er staat bij: Daniel Levittin, de auteur van het boek Een opgeruimde geest, geeft in De Volkskrant als belangrijkste advies dat we meer moeten dagdromen! Nou zie wat dat betreft deze website als een mix van toegepaste exacte én sociale wetenschap en bepaal zelf of dit je hobby is of dat je liever een lijf wilt als Daniel Craig of allebei. De dames onder ons kunnen natuurlijk scheiden van hun man en Craig trouwen. Of hun man dit artikel laten lezen. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.