Nadat Marcel Hirscher een fantastische eerste run skiede in Sölden dook ik in de weerkaarten en zie ik de tendensen die in de titel van dit weerbericht zijn vervat. Het is grotendeels meteofiction natuurlijk maar met sneeuwdump Luuk hebben we meteen aan het begin van dit seizoen al bewezen dat je mooie meteofiction altijd serieus moet nemen. De foto hierboven is uit Bulgarije waar het net als in de bergen in Griekenland (zie eerder bericht) schokkend veel heeft gesneeuwd. H/T Iceagenow.info.

zuidkantdump0411

 

Echt nieuw in het Europese model is deze eindiging op 4 november met een enorme zuidkantdump. Het Amerikaanse model ondersteunt dit zij het met iets minder kou, maar dat wordt grotendeels veroorzaakt doordat het grid ruimer is en locale extremen minder heftig uit de berekening rollen. We hebben die zuidkantdump al eerder gezien en dit kan gewoon gebeuren als kleine variatie op het algemene thema van hogedruk in het zuidoosten en lage druk in het noordwesten. Het windveld kan zo staan als gisteren nog toen de Lage Landen en Noorwegen de volle laag zouden krijgen met zeer veel neerslag. Nu zwiept die neerslag iets verder naar het oosten waardoor de Alpen de neerslag gaan afvangen. Hoe mooi zou dat zijn voor bijvoorbeeld Breuil-Cervinia. Ja ik weet dat jullie de kriebels krijgen van het woord zuidkantdump. Vorig seizoen en zo…. maar er zijn ook zuidkantfans… Zo is de eerste zuidkantdump van het seizoen al toegekend aan het dochtertje Romy van een lezer.

weer0411

Spannend is om dan te zien hoe het Amerikaanse model eindigt. In dit geval met een mooi scandihoog met schaatspotentie als het december was… met qua neerslag vooral een nieuwe sneeuwuitbraak naar Bulgarije. Tja in die regio hebben we de laatste winters echt toestanden meegemaakt (zie hier en hier).

nachtvorst1011

 

Het Amerikaanse scenario brengt de Lage Landen ook de eerste nachtvorst van het seizoen. Zeker geen record op 10 november natuurlijk. Vooralsnog zijn we op koers van een trage start van de winter. Ik herhaal nog eens: ik ga uit van een matige winter in de LL met wel een hele felle koudeuitbraak met dito schaatspret à la 2012. Voor de Alpen is het te vroeg om te zeggen of het een noordkant- of zuidkantwinter gaat worden. Ik verwacht wel een sneeuwrijke winter daar. Voor de Wintersport-Arena Sauerland ben ik nog aan het duimen….

Categorieën: Weerkaarten

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.