groenland2106

Schitterend! Een fotowebcam op Groenland sinds mei! Hij neemt dagelijks om 12 en om 20 uur een kiek. O dat gaat komende winter mooie plaatjes opleveren. Sterrenhemels en maanverlichte nachten. Geweldig! Hierrr de link naar de webcam.

freya-geltscher

Op de kaart hierboven zie je de positie en kijkrichting van de webcam. En ook de temperatuur van 9,8ºC kan aardig kloppen.

tempgroenland

Het kwik aan de zuidwestkust schommelt wat rond de 5ºC in de zomer. Vanaf de 26e zullen we ook een paar dagen sneeuw gaan zien op de webcam! Volg het hier.

summitcamp2106

De gele vlek op de kaart heb ik erop gezet: het is de locatie van Summit Camp bovenop de ijskap op 3216m hoogte. Je moet bedenken dat die ijskap een ijstijd relict is net als een ijsgrot in de Alpen. Met het huidige klimaat kan daar helemaal geen ijskap liggen. Maar omdat het ijs uit de ijstijd nog zo dik is (een paar kilometer) sneeuwt het er bovenop en blijft het ijs dus navullen. Hoe koud is het daar nu?

weather-tempout-lastweek2106

Het pendelt tussen de -8 en -22ºC hartje zomer. Precies zoals het hoort hier voor de tijd van het jaar.

meanT_2016-2106

Rond de noordpool heersen weer normale temperaturen na een warm begin de eerste drie maanden van het jaar. Het dooit er nu lichtjes. Wat waren al die berichten over recordsmelt dan? Dat ging puur om de maand mei. En men wacht dan natuurlijk niet even af hoe het in juni verder gaat maar komt meteen met schreeuwerige koppen.

Melt_combine2106

Want zie: de smelt van de ijskap was alleen in april en beginb mei even hoger dan normaal. Eind mei en ook nu weer ruim onder normaal. Lezen we dat ergens in de krant?zeeijs2106

Ook het zeeijs rond de hele noordpool smolt inderdaad erg hard dit voorjaar en dan vooral in mei. Ook dat was te lezen in de krant. Maar is nu weer aan het normaliseren. We kruisen net de lijn van het recordsmeltjaar 2012. Wedden dat je straks niks leest als we weer heel normaal in de grijze zone zitten? Behalve hier dan en op nog een paar websites. Blijf sowieso altijd zien dat de afwijkingen van de normaal niet mogen verhullen dat het zeeijs gewoon doet wat het moet doen zoals eb en vloed aan onze kust: in de winter vriest alles netjes vast. In de zomer dooit het aan de randen weer flink weg. En dat elk jaar opnieuw al eeuwenlang.

nuuk-temp2

Afgelopen week dan ineens nog het schreeuwerige bericht over een temperatuurrecord in de hoofdstad Nuuk voor juni: nooit eerder zou het daar zoals op 9 juni jl. 24ºC zijn geweest. Nou dat bericht werd meteen ontmaskerd met de correcte melding dat het in Nuuk 24.2ºC was in juli….. 1908. Hierboven het temperatuurverloop van de zomers in Nuuk sinds 1870. Ook daar verheugd men zich echt op de terug keer van het middeleeuwse groen van toen het nog een beetje leuk leven was op Groenland.

seasurface2106

De smelt van het zeeijs heeft sowieso praktisch niets te maken met de luchttemperatuur. Het gaat om de temperatuur van het zeewater en wind en stroming. Is inderdaad vrij warm rond de noordpool nu en vermoedelijk is het een naijl-effect van de El Ninjo. Ondertussen is de La Ninja is mooi te zien van Chili naar Indonesië. Eens afwachten wat dat komende winter oplevert. Afgelopen winter was het bij die blauwe kronkel felrood.

icebreaker1

Op mijn vorige klimaatupdate (rondom de regen in de Lage Landen en ons zogenaamde nieuwe mediterrane klimaat) kreeg ik als terugkoppeling dat ik me net zo als de klimaatalarmisten bezondig aan tendentieuze berichtgeving maar dan naar de koude kant. Klopt als een bus. Het ONEINDIG GROTE verschil is dat als men mij als expert zou vragen of het NU al het goede moment is om voor honderden miljarden euro’s ijsbrekers te gaan bouwen en CV ketels in huizen te gaan vergroten en alle wegen open te breken om nieuw vriesvast asfalt te leggen, dat ik dan een heel simpel antwoord geef: “NEE, BEN JE MAL! Natuurlijk niet. Gewoon ff afwachten allemaal. We hebben genoeg acute problemen.”

windmolens

Stel jezelf nu de vraag hoe de gemiddelde klimaatalarmist met alle doemverhalen voor 2100 of zelfs 2200 antwoord op de vraag: “Moeten we nu honderden miljarden investeren in een nieuw energiesysteem zelfs als sommige technologie zoals windmolens nog niet rendabel bedreven kan worden en als er nog laatste kleine twijfels zijn over hoe het klimaat precies werkt en als dat betekent dat we allerlei andere dingen niet kunnen doen?” Kijk dat wetenschappers en ook bloggers en journalisten tegen elkaar in schreeuwen met wat ze ervan denken en dat er ook miljoenen aan al dan niet nuttig verder onderzoek wordt besteed is uitstekend! Het gaat om die uitgaven van HONDERDEN MILJARDEN en wat we ervoor terug krijgen.

Neem die nog even mee…

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.