antarctica-penguins

 

NASA wetenschapper H. Jay Zwally (ja lijkt wel H. Jo) heeft net deze nieuwe publicatie gedaan in de Journal of Glaciology. Nature heeft het breaking news hierrr kort samengevat. Het meest gelezen klimaatblog ter wereld Wattsupwiththat.com hierrr. Een nieuwe analyse van satellietdata toont aan dat de ijskap op Antarctica tussen 1992 en 2001 jaarlijks (!!) 112 Gigaton aan sneeuw en ijs heeft gewonnen. Tussen 2003 en 2008 kwam er alsnog jaarlijks 82 Gigaton bij. Daarmee draagt Antarctica op dit moment minus 0,23 mm per jaar bij aan zeespiegelstijging terwijl de laatste inschatting een plus van 0,27 mm per jaar was.

antarctica-ice-map

Hier zie je de gebieden waar de ijskap massa verliest. Zoals bekend treedt dat vooral aan de westelijke kusten op. Volgens sommigen door grootschalig onderzees vulkanisme. Volgens anderen toch door global warming. De kaart laat duidelijk zien dat het allerallergrootste deel van het ijscontinent jaarlijks een centimetertje ijs wint.Met het gigantische oppervlak kom je dan op die grote uitslag in massa. In het onderzoek staat dat de aangroei in feite al 10.000 jaar – sinds het einde van de laatste ijstijd – aan de gang is.

We quoten de onderzoeker:

 

We’re essentially in agreement with other studies that show an increase in ice discharge in the Antarctic Peninsula and the Thwaites and Pine Island region of West Antarctica. Our main disagreement is for East Antarctica and the interior of West Antarctica – there, we see an ice gain that exceeds the losses in the other areas. Our team measured small height changes over large areas, as well as the large changes observed over smaller areas.

en..

I know some of the climate deniers will jump on this, and say this means we don’t have to worry as much as some people have been making out. It should not take away from the concern about climate warming. As global temperatures rise, Antarctica is expected to contribute more to sea-level rise, though when exactly that effect will kick in, and to what extent, remains unclear.

Volgende ronde onderzoeksgeld weer veiliggesteld. Maar geweldig dus. Hoe meer data hoe beter! Blijf maar lekker meten. Moeder natuur liegt niet! Wat moeten wij wintersporters ermee? Niet veel… even glimlachen of zo in deze sneeuwarme tijden in Europa.

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.