Terwijl de Alpen zich vooral boven de 2000 meter hoogte op kunnen maken voor enorm veel sneeuw -daarover straks meer in het ochtendweerbericht- liggen het Verenigd Koninkrijk en de Benelux in de line of fire van 2 -of 3!- diepe depressies tot en met dinsdag. Met name in de uitdieping zit aardig wat onzekerheid.

ScreenHunter_137 Nov. 02 23.43

Actueel opnieuw raak aan in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Dit actuele plaatje laat mooi zien waar de kern van de op het ogenblik actieve depressie ligt: net ten noordoosten van Schotland. Nog iets verder uitdiepend, kerndruk nu overigens 973 hPa, trekt die richting Scandinavië. Daar op de Noorse fjorden veel sneeuw.  Gisteren stormde het vooral net ten zuiden van Ierland.

[dc_slider slider=”27741″ captions=”true”]

In Wales waren het vooral de windstoten tot 130 km/uur die veel schade veroorzaakten. Tienduizend huishoudens zitten zonder stroom. Al hoogstaand water in combinatie met de aanhoudende west- tot noordwestelijke winden levert ook nog eens overstromingsgevaar op. Op het ogenblik lijkt het ergste even voorbij, maar nieuwe depressies liggen al klaar.. Overigens zie ik op twitter  nogal wat commotie over de waarschuwingen. Vorige week zou het gaan stormen maar is het er aldaar kennelijk niet van gekomen, nu is er nauwelijks gewaarschuwd en weinig over in het nieuws. Volgens sommigen ook al omdat het niet het “grote” Londen en omgeving betreft.

nederland_index

Zoals gezegd, de kern trekt noordoostwaarts. Dus ook in Nederland veel wind. Bij de noodweercentrale is code rood inmiddels van kracht. Klinkt iets heftiger dan dat het is; violet is daar het hoogste waarschuwingsniveau. Desondanks niet mis: windstoten tot  110 km /uur zijn mogelijk. Gezien met name de actueel lage luchtdruk en het nu al aanwezige windveld (windkracht 8 aan de Noord-Hollandse kust en op diverse plaatsen langs de kust windstoten tot bijna 80 km/u) lijkt het me niet onwaarschijnlijk en reëler dan de waarschuwing die het KNMI uitgeeft (maximaal 85 km/u). Windkracht 9 zou storm zijn; ik denk dat het gehaald wordt.

BeNeLux_2013110212_thgt500_21

De vaste lezers raden het al: koude bovenluchten. Op het 500 hPA vlak (ca. 5000 meter hoogte) ligt vandaag de temperatuur rond of net onder de -30º C. Boven het warme zeewater is dat met een zuidwestelijke stroming het recept voor pittige buien in een brede kuststrook die vooral aan het eind van de ochtend en in de middag vergezeld kunnen gaan van hagel en onweer.

Europe_2013110212_wind300_21

Zuidwestelijke stroming, koud? Jawel hoor. Op de hoogtekaarten is ook mooi te zien dat de aangevoerde lucht om het sturende lagedrukgebied heen van origine polair is. En o, die roze vlekken? De windsnelheden van de straalstroom. Tot meer dan 300 km/uur!

NSea_2013110212_wind10m_42

Vanavond nadert alweer een nieuwe depressie-kern, die morgenochtend pal boven ons hoofd ligt. Omdat de aanvoerrichting van de lucht meest boven land ligt (UK, Frankrijk) en de lucht drukgradiënt (het verschil in luchtdruk in horizontale richting) niet zo groot is  zit er ondanks de lage luchtdruk (maandagmorgen 980 hPa) niet extreem veel wind op. De stormkracht gaat waarschijnlijk niet gehaald worden. Wel veel regen, in de nacht en maandagmorgen zo’n 15 tot 20 mm.

ECpluimDeBilt021113_12h

En  verder? Voorlopig een herhaling van zetten. Maandagmiddag tijdelijk droog, in de avond mogelijk weer buien. Dan dinsdag regen.. enzovoorts. Tot op het einde van de verwachtingstermijn eigenlijk vrij weinig spreiding. Rond donderdag wordt de stroming op hoogte ook even zuidwestelijk en dus wat hogere temperaturen.

 [dc_slider slider=”27761″ captions=”true”]

 Kijken we nog even naar volgende week maandag, de 11e van de 11e? Rond die tijd zou het toch veranderen? Meanderende straalstroom, oceaanblokkade? De hoofdrun van het Europese (ECMWF) model denkt er (nog?) anders over. Nieuwe krachtige depressies blijven de dienst uitmaken. Maar zie het Amerikaanse (GFS) model eens! In feite is de verdeling van de druksystemen niet eens zo wezenlijk anders. Alleen: hier dus die zo geliefde verstoring van de straalstroom waardoor een oceaanblokkade zou ontstaan. Maar nog niet heel stabiel naar mijn idee. Ik ga er later deze ochtend in het Alpenweerbericht dieper op in.

 Eric@Kaprun

Voor nu sluit ik af met deze prachtplaat van actieve volger en reageerder Eric. Hij vermaakt zich prima in Kaprun! Bivakkeer je ook ergens in dit soort regio’s..? Of spot je mooie webcams? Graag delen in de reacties!

Edit 14h: Hajo heeft vandaag het (mooie) Alpenbericht verzorgd: Live nu kijken naar hele dikke sneeuwvlokken uit glijbaan die Alpen vol raakt !



Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

52 reacties

Gesloten voor reacties.