Bron: Jurriaan vanaf Drontermeer

Tsjonge wat is het toch een genot om met dit soort plaatjes te kunnen openen! Waar het kon was het vandaag echt optimaal genieten. Ik ben geen groots schaatser maar zwijmel wel helemaal weg bij het zien van deze foto. Jurriaan waarschuwt ook, het kan slechts met een mannetje of 30, meer kan het ijs waarschijnlijk niet hebben.

Bron: marcelvdh66

De locatie van deze foto hoef ik jullie natuurlijk niet te vertellen. Wat een schitterend zwart ijs, waarschijnlijk slechts luttele centimeters dik dus laat je niet verleiden. Maar een plaatje is het wel.

Her en der brak de bewolking vandaag, zo ook boven Kaprun waar de maan als een soort schijnwerper tussen de bergen door het wolkendek beschijnt.

Bij de hoogste berg van Oostenrijk weinig last van bewolking, volop helder en koud! -14,4 terwijl de zon pas 2 uurtjes onder is.

Bron: CPC

Snel door naar het weer waar zowel de modellen als wij een beetje zoekende zijn. Prima te zien in de NAO index ook, er wordt geen kant gekozen, niet dik negatief niet dik positief. Dus naar alle waarschijnlijkheid geen grote geblokkeerde systemen, geen WC maar ook geen Scandihoog bijvoorbeeld. Nee we kabbelen zo rustig voort in licht winterweer. Maar niet voordat we tot vrijdag gewoon echt winterweer hebben.

Want als we de pluim voor Midden-Nederland er maar direct eens bij pakken zien we dat het na de sneeuw van morgen gewoon nog even doorgaat met licht winteren. Bepaal zelf wat je ervan vindt, voor de een kan een week zoals deze aanvoelen als winter, voor de ander is het wat gekwakkel. Klopt allemaal, niemand heeft gelijk, niemand heeft ongelijk. Geniet op jouw manier van deze week!

Een week die in stijl afsluit met mogelijk strenge vorst. EC sowieso meestal een enkele graad te hoog en heb het idee dat het effect van een minimaal sneeuwdekje onderschat wordt. Strenge vorst donderdag en vrijdag dus in de mogelijkheden.

Daarna dan het dooiweekend waar nog aardig wat onzekerheid op zit, vooral wat de temperatuur gaat doen. Dat het weekend in schraal contrast zal staan met het vorige is wel zeker. Warmer en mogelijk een flinke hoevelheid regen. Binnen blijven dan maar. Iets wat je vandaag op blue monday eigenlijk niet had moeten doen want vandaag was het wel formidabel. Maargoed er moest waarschijnlijk ook hard gewerkt worden op de maandag.

Wat wel lekker is is dat de modellen het een keer redelijk eens zijn voor de komende periode. Guur winterweer voor de Lage Landen met regen en zo af en toe winterse perikelen in de neerslag, voor de Alpen geregeld lichte sneeuwval maar daar lezen we straks meer over. Wil nog niet zeggen dat dit het wordt hoor, in zo’n situatie van niet echt 1 overheersend weertype kan het snel veranderen weten we inmiddels 😉 Naja hierboven het moment dat de modellen toch aanzienlijk gaan verschillen. Het GFS laat de depressies mooi zuidelijk Europa enteren waardoor we geregeld in de koude zone zitten.

Het EC houdt echter een uitloper van het Azorenhoog boven de Alpen liggen waardoor de depressies de makkelijke weg over Scandinavië kiezen. De gebruikelijke weg ook. Dus gezien het gemiddelde zou dit het waarschijnlijke scenario zijn. Gelukkig heeft het weer geen geheugen en hoeft het niet direct weer terug naar gemiddeld te gaan zodra het even een paar dagen te koud is. De opties voor kouder weer blijven bestaan.

GFS laat bij het diep uitzakken van de depressies namelijk mooie sneeuw zien in heel West-Europa.

Het ensemble gemiddelde wel iets minder laag dan afgelopen runs.

Prikpunt Arlberg

Voor de Alpen is dat al met al geen slechte ontwikkeling, constant sneeuwkansjes met geregeld wat centimeters, naja goeie ontwikkeling… als je tenminste van sneeuw houdt. Want Roy en andere reageerders kaartten het vanmiddag al aan in de reacties: We zitten nu in zo’n situatie dat de sneeuwcondities bijna overal dik in orde zijn en dat de meeste mensen eigenlijk meer op een week zon hopen. Nou voor die liefhebbers heb ik maar 1 bericht, voorlopig geen uitgebreide hoge druk gebieden, teflon situaties of omega blokkades. We doen het met aanhoudend depressies in de buurt.

Prikpunt Aosta

Waar we iets imposantere pieken zien is de zuidkant. Waarom daar dan wel die echte pieken in de meteofictie en aan de noordkant slechts gepruttel? Nou omdat we constant met een wat koudere luchtsoort te maken hebben bevat dit minder vocht. Maar dit geldt toch ook voor de zuidkant? Ja daar ook de koude lucht maar daar hebben ze het voordeel dat de warme Middellandse Zee om de hoek ligt. Daarboven kan de neerslag juist activeren door het verschil in temperatuur tussen de lucht en de zee. Voorlopig houden we de zuidkant dus goed in de gaten want dat is vrijwel de enige plek waar het nog niet zo sneeuwrijk is geweest.

Hier bijvoorbeeld zo’n situatie in het GFS waar een IJsland-Azoren blokkade ligt en de depressies dus opnieuw zuidelijk eindigen. Activatie door de Middellandse Zee en zo een bak neerslag tegen bijvoorbeeld de Aosta vallei en Val Gardena.

Nog een dingetje over de LL welke ik moest noemen. De ijspluim voor het oosten is best leuk eigenlijk. Als we even uit gaan van het gemiddelde zien we na de winterse periode van nu toch een zeer redelijke 8cm liggen. Opvallend genoeg lijkt het dooiweekend (nog wel afhankelijk van hoe warm het uitpakt) weinig invloed te hebben op de ijsdikte. Wat is jullie ervaring hiermee? Maar stel het ijs kan al die kwakkeldagen gewoon blijven liggen met een centimeter of 4 zou dat een geweldige opstap zijn voor een volgende mogelijke vorstperiode. Voor de grotere plassen waar nu zeker nog geen 4cm ligt zal het natuurlijk wel weer open trekken. Maargoed, deze pluim verraste mij aardig, ben benieuwd naar de waarnemingen komende tijd, zo leren we weer meer over het ijs en de waarde van deze pluim. Nu morgen eerst maar eens SNOWcasten! Ik ben er morgen vroeg bij met een sneeuwbericht waar alle meldingen in kunnen en de laatste runs worden meegenomen. Tot morgen!

Ps. de video van Eric van gister waar mijn Wintersportweerman-kop toch leuk in beeld komt 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

32 reacties

Gesloten voor reacties.