Lochem

Een nieuwe sneeuwsituatie voor de Lage Landen? Na de “flop” afgelopen weekend zou je er bijna niet meer over durven schrijven. Toch scheelde het bijna niets en zaten de modellen er weer heel goed bovenop. Het hangt ook van zulke kleine maar belangrijke details af! Die meestal tot enkele uren van tevoren onvoorspelbaar blijven. Weerplaza’s meteoroloog Michiel Severin ging er nadien mooi op in: waar bleef de sneeuw? Bovenstaande foto is uit het artikel en geeft het verhaal wel aardig weer: veel meer werd het niet.

pslv_15012406_15012012 (1)

Waarom steek ik dan toch weer mijn nek uit? Ten eerste omdat de situatie voor zaterdag al voor de vierde run -sinds maandagmorgen dus- op rij enorm strak berekend wordt door mijn knuffel-model: het Europese ECMWF (keer op keer de overtuigende winnaar dit seizoen voor zover). En dinsdagavond ook voor het eerst opgepikt door het Amerikaanse GFS. Maar er is meer aan de hand. Anders dan in vorige situaties betreft het niet een klein afgesnoerd lagedrukgebiedje dat onderlangs de Benelux moet trekken maar run op run zenuwslopend anders berekend wordt en uiteindelijk net verkeerd afslaat of net te weinig intensiteit heeft. Nee kijk eens naar bovenstaande kaart. Het gaat nu om een met koude lucht gevulde smalle maar langgerekte trog (uitloper van een lagedrukgebied; in dit geval met de kern ten noordoosten van IJsland), zowel aan de grond als op hoogte goed ontwikkeld hoor.

rart_15012412_15012012

Dus vrij zeker dat een band met sneeuw het westen van Europa zal gaan passeren. Zich uitstrekkend van Noorwegen tot ver in Frankrijk.

vareps_Snow_latest_06260_12

Vandaar ook dat het percentage van het ensemble dat sneeuw geeft al runs lang op 80% staat. Dit is voor De Bilt. Met 35% op meer dan 3 centimeter en 70% kans op meer dan 1 centimeter. Verder naar het oosten worden de kansen nog wat hoger. Plaatselijk (en tijdelijk) een sneeuwdek van 10 centimeter acht ik nu al goed mogelijk.

rart_15012406_15012012

In detail volgens de laatste inzichten. De nacht naar zaterdag; tot 7h00.

rart_15012412_15012012 (1)

Zes uur later; tot 1 uur in de middag.

rart_15012418_15012012

En dan tot 7 uur in de vroege avond. In deze berekening tijdens de maximale intensiteit met 5 tot 8 centimeter per zes uur. En dat bij negatieve 2 meter temperaturen en dauwpunten. Droge sneeuw. Achter de trog draait de wind al snel naar het noordwesten en wordt -in eerste instantie alleen in de lagere luchtlagen- wat warmere lucht vanaf zee aangevoerd.  Maar die is zwak dus is dat effect niet enorm. En: droogt het snel op. De regenfase zou wel eens erg kortstondig kunnen zijn of uitblijven. Sneeuwpret; misschien wel het hele weekend.

Sneeuwschuivers

Bewust koos ik voor die titel omdat we toch geen verkeers-spits hebben dan. Zelf moet ik wel werken zaterdag; om 7 uur s’ochtends aanvaard ik de reis van Rotterdam naar Moerdijk. Wie weet stop ik even voor een plaatje als deze.We gaan het zien.

pluim_06260_0_12_60

Hajo schreef er gisteren al over. Vanaf zondag krijgt het hogedrukgebied op de oceaan kans zich iets zuidoostwaarts uit te breiden waardoor de stroming boven de lage landen weer (noord)westelijk wordt. Maandag al komt de wat warmere lucht goed door met mogelijk meteen een bak regen over Nederland. Maar net koud genoeg voor neerslag in vaste vorm voor de Alpen en ook wel voor wellicht een halve meter effectief poeder in het Sauerland en misschien zelfs de Ardennen zoals Hajo al meldde.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

17 reacties

Gesloten voor reacties.