Ensemble voor wintersport Oostenrijk

Klik voor grotere afbeelding

Drukke dag. Weinig tijd voor lange verhalen. Korte tussenbalans. Modellen blijven goed zicht bieden op opeenvolgende golven sneeuw in de Alpen in de eerste decade van december. De ECMWF van 00u was goed. GFS 06u run was redelijk. De net verschenen GFS 12u run is te zacht en te droog maar heeft toch Sinterklaas sneeuw.

Maar niet getreurd, want kijk eens naar het ensemble van die nieuwe run. Is voor een punt in Oostenrijk maar evengoed representatief voor de andere Alpenlanden. De sinterklaassneeuw van de hoofdrun staat er mooi op. En dan moeten wij wintersporters meer naar zo’n controlerun als van de blauwe lijn kijken dan naar de groene. Zeker in combinatie met die drie stevige blauwe neerslagpieken.

Sneeuw
Zolang er heel wat temperatuurlijnen omlaag blijven duiken in combinatie met neerslagpieken kun je een minder gunstige GFS hoofdrun gevoeglijk vergeten en blijven duimen voor de goede uitkomst. Alleen daar waar de lijnen nog dicht op elkaar liggen is de berekening betrouwbaar. Dat is nu dus tot 30 november. Tja en daarmee zien we wel dat er tot die tijd toch amper sneeuw valt in de Alpen en het kwik ondanks twee dips toch te hoog blijft.

Ik blijf nog lekker bij mijn voorspelling van sneeuwfeest direct na 1 december!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

1 reactie

Gesloten voor reacties.