Ensemble voor wintersport Oostenrijk

Klik voor grotere afbeelding

Drukke dag. Weinig tijd voor lange verhalen. Korte tussenbalans. Modellen blijven goed zicht bieden op opeenvolgende golven sneeuw in de Alpen in de eerste decade van december. De ECMWF van 00u was goed. GFS 06u run was redelijk. De net verschenen GFS 12u run is te zacht en te droog maar heeft toch Sinterklaas sneeuw.

Maar niet getreurd, want kijk eens naar het ensemble van die nieuwe run. Is voor een punt in Oostenrijk maar evengoed representatief voor de andere Alpenlanden. De sinterklaassneeuw van de hoofdrun staat er mooi op. En dan moeten wij wintersporters meer naar zo’n controlerun als van de blauwe lijn kijken dan naar de groene. Zeker in combinatie met die drie stevige blauwe neerslagpieken.

Sneeuw
Zolang er heel wat temperatuurlijnen omlaag blijven duiken in combinatie met neerslagpieken kun je een minder gunstige GFS hoofdrun gevoeglijk vergeten en blijven duimen voor de goede uitkomst. Alleen daar waar de lijnen nog dicht op elkaar liggen is de berekening betrouwbaar. Dat is nu dus tot 30 november. Tja en daarmee zien we wel dat er tot die tijd toch amper sneeuw valt in de Alpen en het kwik ondanks twee dips toch te hoog blijft.

Ik blijf nog lekker bij mijn voorspelling van sneeuwfeest direct na 1 december!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

1 reactie

Gesloten voor reacties.