Ensemble voor wintersport Oostenrijk

Klik voor grotere afbeelding

Drukke dag. Weinig tijd voor lange verhalen. Korte tussenbalans. Modellen blijven goed zicht bieden op opeenvolgende golven sneeuw in de Alpen in de eerste decade van december. De ECMWF van 00u was goed. GFS 06u run was redelijk. De net verschenen GFS 12u run is te zacht en te droog maar heeft toch Sinterklaas sneeuw.

Maar niet getreurd, want kijk eens naar het ensemble van die nieuwe run. Is voor een punt in Oostenrijk maar evengoed representatief voor de andere Alpenlanden. De sinterklaassneeuw van de hoofdrun staat er mooi op. En dan moeten wij wintersporters meer naar zo’n controlerun als van de blauwe lijn kijken dan naar de groene. Zeker in combinatie met die drie stevige blauwe neerslagpieken.

Sneeuw
Zolang er heel wat temperatuurlijnen omlaag blijven duiken in combinatie met neerslagpieken kun je een minder gunstige GFS hoofdrun gevoeglijk vergeten en blijven duimen voor de goede uitkomst. Alleen daar waar de lijnen nog dicht op elkaar liggen is de berekening betrouwbaar. Dat is nu dus tot 30 november. Tja en daarmee zien we wel dat er tot die tijd toch amper sneeuw valt in de Alpen en het kwik ondanks twee dips toch te hoog blijft.

Ik blijf nog lekker bij mijn voorspelling van sneeuwfeest direct na 1 december!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Gesloten voor reacties.