Ongelofelijk! De GFS12u komt precies uit op het door mij voorgespiegelde scneario met een flinke dip in temperatuur vanaf 1 december en flinke sneeuwval in de Alpen daarbij. Het is echt nog koffiedik kijken, maar als je bedenkt dat mij de hoop toch ook wel een beetje in de schoenen begon te zakken, is dit toch een echte opsteker. Wel moeten we een dikke slag om de arm houden omdat de ECMWF 12u (nog) niet meegaat.

[fbphotos id=295566770477535]

In de nieuwe GFS zijn bovenstaande kaarten voor de nacht op 3 december toch zeer fraai! De eerste kaart toont het moment op 30 november dat de oceaanblokkade zich vormt en dan zie je die arctische kou uitbollen naar het zuiden. De moederdepressie komt niet op de optimale baan en blijft voor de kust van Noorwegen hangen. Maar het blijkt genoeg om een kleine babydepressie naar de Alpen te sturen om daar boven ruwweg 1000m voor een stevige dump te zorgen.

Wishful thinking?
Het allermooiste is natuurlijk als in de komende dagen zal blijken dat moeder zelf naar het zuidoosten gaat trekken. Maar gezien de licht zorgelijke situatie momenteel zeggen we volmondig ja tegen zo’n babydepressie. Denk nu niet dat deze kaarten mijn gelijk “bewijzen”. Verder dan 3 dagen vooruit is niets exacte wetenschap. Het is fingerspitzengefühl en intuïtie gemend met een beetje wishful thinking. Als het straks niet uitkomt zal ik jullie troosten als jullie mij dan ook maar troosten!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

6 reacties

Gesloten voor reacties.