Ongelofelijk! De GFS12u komt precies uit op het door mij voorgespiegelde scneario met een flinke dip in temperatuur vanaf 1 december en flinke sneeuwval in de Alpen daarbij. Het is echt nog koffiedik kijken, maar als je bedenkt dat mij de hoop toch ook wel een beetje in de schoenen begon te zakken, is dit toch een echte opsteker. Wel moeten we een dikke slag om de arm houden omdat de ECMWF 12u (nog) niet meegaat.

[fbphotos id=295566770477535]

In de nieuwe GFS zijn bovenstaande kaarten voor de nacht op 3 december toch zeer fraai! De eerste kaart toont het moment op 30 november dat de oceaanblokkade zich vormt en dan zie je die arctische kou uitbollen naar het zuiden. De moederdepressie komt niet op de optimale baan en blijft voor de kust van Noorwegen hangen. Maar het blijkt genoeg om een kleine babydepressie naar de Alpen te sturen om daar boven ruwweg 1000m voor een stevige dump te zorgen.

Wishful thinking?
Het allermooiste is natuurlijk als in de komende dagen zal blijken dat moeder zelf naar het zuidoosten gaat trekken. Maar gezien de licht zorgelijke situatie momenteel zeggen we volmondig ja tegen zo’n babydepressie. Denk nu niet dat deze kaarten mijn gelijk “bewijzen”. Verder dan 3 dagen vooruit is niets exacte wetenschap. Het is fingerspitzengefühl en intuïtie gemend met een beetje wishful thinking. Als het straks niet uitkomt zal ik jullie troosten als jullie mij dan ook maar troosten!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.