Ongelofelijk! De GFS12u komt precies uit op het door mij voorgespiegelde scneario met een flinke dip in temperatuur vanaf 1 december en flinke sneeuwval in de Alpen daarbij. Het is echt nog koffiedik kijken, maar als je bedenkt dat mij de hoop toch ook wel een beetje in de schoenen begon te zakken, is dit toch een echte opsteker. Wel moeten we een dikke slag om de arm houden omdat de ECMWF 12u (nog) niet meegaat.

[fbphotos id=295566770477535]

In de nieuwe GFS zijn bovenstaande kaarten voor de nacht op 3 december toch zeer fraai! De eerste kaart toont het moment op 30 november dat de oceaanblokkade zich vormt en dan zie je die arctische kou uitbollen naar het zuiden. De moederdepressie komt niet op de optimale baan en blijft voor de kust van Noorwegen hangen. Maar het blijkt genoeg om een kleine babydepressie naar de Alpen te sturen om daar boven ruwweg 1000m voor een stevige dump te zorgen.

Wishful thinking?
Het allermooiste is natuurlijk als in de komende dagen zal blijken dat moeder zelf naar het zuidoosten gaat trekken. Maar gezien de licht zorgelijke situatie momenteel zeggen we volmondig ja tegen zo’n babydepressie. Denk nu niet dat deze kaarten mijn gelijk “bewijzen”. Verder dan 3 dagen vooruit is niets exacte wetenschap. Het is fingerspitzengefühl en intuïtie gemend met een beetje wishful thinking. Als het straks niet uitkomt zal ik jullie troosten als jullie mij dan ook maar troosten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.