De broers Dario en Paolo Teri, bergklimmers en skileraren, zoeken al jaren systematisch naar ijsgrotten in de oude lavabuizen op de Etna: ze vergelijken satellietbeelden met de uitbarstingsgeschiedenis van de vulkaan en verkennen vervolgens uitgerust met touwen, pikhouwelen en ladders verdachte structuren. En nu hebben ze dus bet op 3km hoogte! Hun “Grotta 3000” kan niet ouder zijn dan de uitbarsting van 2014. De afgelopen 8 jaar waren de winters koud en vochtig genoeg om een ijsvloer te laten groeien.

Eerder al ontdekten de broers 60 andere vergelijkbare grotten op de vulkaan, maar dit is vooralsnog de hoogste. Deze grotten ontstaan ​​uit tijdelijk gestokte lavastromen. Aan het oppervlak heb je dan een korst en later vloeit de lava eronder weer weg. Je houdt dan de zogenaamde lavabuizen over.

Als delen van die korst later instorten dringt ’s winters sneeuw binnen. Door een gebrek aan ventilatie kan de zware koude lucht uit de wintermaanden in de goed geïsoleerde holtes blijven hangen zodat het ijs in de zomer niet meer weg dooit. Zo worden het dan ijsgrotten met bevroren meren en bizarre ijsformaties op het plafond en de muren.

Bijzonder!!!

Categorieën: Leuk verhaal

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.