De broers Dario en Paolo Teri, bergklimmers en skileraren, zoeken al jaren systematisch naar ijsgrotten in de oude lavabuizen op de Etna: ze vergelijken satellietbeelden met de uitbarstingsgeschiedenis van de vulkaan en verkennen vervolgens uitgerust met touwen, pikhouwelen en ladders verdachte structuren. En nu hebben ze dus bet op 3km hoogte! Hun “Grotta 3000” kan niet ouder zijn dan de uitbarsting van 2014. De afgelopen 8 jaar waren de winters koud en vochtig genoeg om een ijsvloer te laten groeien.

Eerder al ontdekten de broers 60 andere vergelijkbare grotten op de vulkaan, maar dit is vooralsnog de hoogste. Deze grotten ontstaan ​​uit tijdelijk gestokte lavastromen. Aan het oppervlak heb je dan een korst en later vloeit de lava eronder weer weg. Je houdt dan de zogenaamde lavabuizen over.

Als delen van die korst later instorten dringt ’s winters sneeuw binnen. Door een gebrek aan ventilatie kan de zware koude lucht uit de wintermaanden in de goed geïsoleerde holtes blijven hangen zodat het ijs in de zomer niet meer weg dooit. Zo worden het dan ijsgrotten met bevroren meren en bizarre ijsformaties op het plafond en de muren.

Bijzonder!!!

Categorieën: Leuk verhaal

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.