zonsonder-ab-3007

Deze foto van Ab gisteravond aan het strand van Hoek van Holland markeert het begin van een nieuwe fraaie periode van zomer 2015 in de Lage Landen. Terwijl de Alpen nog tot en met zondag veel bewolking en regelmatig neerslag houden zijn wij alweer op weg naar een warmterecord en ik hoop voor jullie naar het strand of openluchtzwembad!

plens1

Het is nog niet precies te zeggen hoe of wat maar vanaf het begin heb ik hier gemeld dat we rekening moeten houden met onweer en aanzienlijk regen. Hier zie je voor tijdens de spits dinsdag waar nu het meeste wordt berekend. We moeten rekening houden met het dubbele en dan is lokaal 30mm in 3 uur tijd niet niks. Maar goed we zijn intussen wel weer wat gewend.

plens2

Vrijdagavond komt dan met deze neerslag een einde aan de tweede warme piek. Je snapt dat het nog op elke andere plek in Nederland kan gebeuren op die twee momenten of dat het pas net over de Duitse grens iets voorstelt.

neerslag3107

 

Alleen in de grafiek voor Midden-Oost Nederland was de neerslag op die twee momenten loepzuiver terug te vinden. Aan de vage lijntjes van de pluim zie je die potentie voor verdubbeling van de huidige berekening af. Vooral op 7 augustus dus kan het nog wel eens flink heftig uitpakken. Op de hittegolf na de story van zomer 2015: even warm en dan meteen een tik op de neus.

max2m
Hoewel: als het onweer dinsdag ons zou missen zou je zowaar nog op het spoor van een tweede hittegolf kunnen komen. Stel dat zondag al de 25ºC al gehaald wordt, dan hoeft het alleen voor woensdag 5 augustus wat warmer uit te pakken dan nu berekend met dan twee kansen op een dertiger op donderdag en vrijdag en hopla we hebben wel een tweede hittegolf in 2015. Kans daarop acht ik nu hoogstens 20%.

wolkenspanje2

Mooie foto’s van Stefan Kaptein gistermiddag op de camping El Molino L ‘Estartit bij Girona aan de kust.

wolkenspanje1

 

Waar hij zit nog twee dagen matig weer en dan ook weer fraai! En als het bij ons dan knalt volgende week juist daar weer aanhoudend zonnig en warm. Waar zit jij?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.